Na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji je slovenska hokejska reprezentanca prvo tekmo izgubila proti Japonski z 1:2. Japonci so do preobrata prišli v zadnji tretjini, ko so dosegli oba zadetka.

Slovenski selektor Matjaž Kopitar se je za prvo tekmo odločil, da med vratnicami dobi priložnost Andrej Hočevar, prvo peterko pa so sestavljali Mitja Robar, Blaž Gregorc, Jan Muršak, Aleš Mušič in Jan Urbas.

DSC_0051

Do prvega neposrednega strela na vrata so prišli Risi, v drugi minuti je streljal Andrej Tavželj, vendar povsem po sredini, tako da je bil vratar Jutaka Fukufuji na mestu. Kamikaze so takoj zatem izvedle hiter protinapad, tako da je imel delo tudi Hočevar. Prva peterka je nato močno pritisnila, streli Muršaka, Urbasa in Gregorca pa niso bili dovolj natančni. V 6. minuti je imela Slovenija prvič na tekmi igralca več, ki ga ni izkoristila, po preteku kazni pa se je pred Hočevarjem sam znašel Daisuke Obara, a je bil Andro na mestu. Sledil je tudi power-play hokejistov iz dežele vzhajajočega sonca, ki prav tako niso bili uspešni.

Kopitarjevi izbranci so bili nato več časa v svoji napadalni tretjini, medtem ko so nasprotniki prežali predvsem na protinapade. Na polovici tretjine je prišlo do druge izključitve na strani Japoncev, ostala je neizkoriščena. Ob koncu tretjine je Urbas pobegnil po levi strani, streljal, vratar je bil na mestu. Sledil je hiter protinapad, Kamikaze pa so iztržile izključitev na strani Slovenije. A kljub igralcu manj so najprej zapretili Risi, ki so imeli situacijo dveh igralce proti enemu, Boštjan Goličič je streljal, japonski vratar pa je poizkus ujel z lovilko. Njegovi igralci so odgovorili z nekaj nevarnimi streli, vedno pa je bil Hočevar na mestu.

Pavlin pred koncem tretjine v polno
Hitro na začetku drugega dela igre so Risi prišli do igralca več, še prej pa je Goličič imel dobro priložnost, a zgrešil vrata. Power-play ni prinesel prvega zadetka na tekmi, je pa imel vratar Japonske v 25. minuti veliko dela ob strelih Žige Panceta, Goličiča in Andreja Tavžlja. Slovenija je še naprej bila dalj časa v napadalni tretjini, vendar pa se je več nasprotnikovih igralcev postavilo pred svoja vrata, tako da je do strelov prihajalo predvsem z modre črte. Pri teh je bil japonski vratar uspešen. Risi so imeli v 35. minuti znova igralca več, a bilo še enkrat več neuspešni. Nedolgo pred koncem pa se je mreža Japonske le zatresla. Muršak je obdrsal vrata, podal na sredino krogov, kjer je Pavlin z bombo poskrbel za prvi zadetek na tekmi.

DSC_0118

Preobrat Japoncev
Na začetku zadnje tretjine, po vsega 32 sekundah, je bila Slovenija blizu drugemu golu. Urbas je podal pred vrata, Gregorc je skušal preigrati vratarja, ta pa je z zadnjimi močni strel obranil. Hokejisti iz dežele vzhajajočega sonca so se kljub zaostanku še naprej držali začrtane igre in iskali priložnosti prek protinapadov. Enega izmed teh so spremenili v zadetek v 45. minuti. Po strelu Seja Takanašija je odbitek v mrežo potisnil Dajsuke Obara. Sledil je power-play Slovenije, ki si je pripravila nekaj nevarnih strelov, a noben ni končal v mreži Japoncev.

V 51. minuti je Marcel Rodman ušel po levi strani, podal pred vrata, Pance je streljal, vratar Japonske pa je bil na mestu. Deset minut pred koncem so imeli japonski hokejisti igralca več, trener zadnjih je vzel tudi pol minute odmora. Ta je prišel prav, saj so Japonci povedli. Z modre črte je pod prečko zadel Denis Akimoto. Minuto pred koncem je odmor vzel Kopitar in poizkušal brez vratarja. Kljub nekaj strelom se mreža ni zatresla, Slovenija pa je prvenstvo začela s porazom.

 Slovenija : Japonska 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

Dvorana Ledno drsališče Gojang, gledalcev, sodniki Aleksej Anisimov (Rusija), Jari Leppaalho (Finska) – glavna sodnika, Markku Buese (Finska) in Judson Ritter (ZDA) – linijska sodnika.

Strelci: 1:0 Pavlin (Muršak, 39.), 1:1 Obara (Takanaši, 45.), 1:2 Akimoto (Takahaši, Nišivaki, 54., PP1)

Izključitve: Slovenija 10 min.; Japonska 12 min.

Postava Slovenije:
Andrej Hočevar (Luka Gračnar)

Prva peterka:
Blaž Gregorc – Mitja Robar
Jan Urbas – Aleš Mušič – Jan Muršak

Druga peterka:
Žiga Pavlin – Matic Podlipnik
David Rodman – Žiga Pance – Marcel Rodman

Tretja peterka:
Andrej Tavželj – Miha Štebih
Tomaž Razingar – Boštjan Goličič – Jaka Ankerst

Četrta peterka:
Luka Tošič – Gal Koren
Miha Verlič – Anže Kuralt – Rok Leber

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6004328851034544193?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]