11. december 2016, Budimpešta – Pred prvim srečanjem naših mladih risov na tem svetovnem prvenstvu je bilo v garderobi Slovenije čutiti nekaj nervoze, ki se je mešala z neučakanostjo in željo po nastopu. Sloveniji so pripisovali vlogo favorita na srečanju, izkušnje preteklega svetovnega prvenstva pa govorijo nasprotno. Favorit je lahko tisti, ki tekmo odigra najbolje kot zna in nasprotnika pri tem nadigra. To se je tudi pokazalo v drevišnji tekmi preobratov. Slovenci so garali za vodstvo, ga nekoliko nespametno izpustili iz rok in nato znova garali za končni uspeh. Ta je prišel v dodatnem delu tekme.

Uvodne minute so minile v aktivni in agresivni igri obeh ekip. Trdo delo v obrambi ni dajalo prostora za dobre strele, še tistih posiljenih poskusov je bilo bolj malo. Čeprav je igra hitro prehajala iz enega na drugi del ledene ploskve, to obramb obeh reprezentanc na ledu ni razredčilo. Po uvodu, ki je bil precej izenačen, so mladi risi dvignili nivo svoje igre. Več so igrali v tretjini nasprotnika, do priložnosti pa so prihajali težje, kot so si želeli. Britanci so strnili obrambne vrste in zgostili prostor pred svojim vratarjem. Po prodoru Nika Simšiča se je Slovencem ponudila prva dokaj lepa priložnost, vendar poskus ni uspel. Napadi Slovenije so se vrstili, po gneči pred golom pa se je priložnost ponudila še Gašperju Glaviču. Položaj za strel je bil težak, poskus pa neuspešen. Akcija se je nadaljevala in Otočani so nevarnost odbili s prekrškom. Ob igralcu več je bil nevaren Luka Zorko, nekoliko panično posredovanje Britancev pa je Sloveniji ponujalo lepo priložnost za vodstvo ob dveh igralcih več na ledu. Le poskus Žana Jezovška je bil premalo za spremembo izida. Srečanje je hitro teklo, v zadnji minuti sta obe ekipi prišli do priložnosti, izid se ni menjal in začetnih 0:0 je pospremilo reprezentanci na prvi odmor.

Ena redkih priložnosti v prvi tretjini je bila prodor Nika Simšiča

Ena redkih priložnosti v prvi tretjini je bila prodor Nika Simšiča

Druga tretjina je postregla z več akcije. Slovenci so bili nevarni že v prvem napadu in v napadih vztrajali večji del druge tretjine. Britanci so se bolj posvečali obrambi in napadali bolj poredko, vendar sila nevarno. Že po dobri minuti nadaljevanja je Slovenija napadala z igralcem več. Tretji poskus je bil enako uspešen kot pretekla dva, torej spremembe izida ni bilo. Vendar je po vrnitvi nasprotnega igralca na led Slovenija ostala v napadu, Luka Maver pa je vzel plošček, malo zakrožil po tretjini in sprožil ter tudi zadel. Slovensko vodstvo ni trajalo dolgo, natančneje manj kot minuto. V protinapadu so bili Britanci natančni in izenačili z golom Liama Kirka. Slovenski napadi so se vrstili, v 27. minuti pa je lepo priložnost zamudil Janez Orehek. Na nasprotni strani so poskušali tudi Britanci, Mark Vlahovič je bil ob tem popolnoma zbran. Napad Slovenije, ki je sledil, je bil ustavljen ravno na najbolj nevarni točki za protinapad, Britanci so to izkoristili, slovenska vrsta pa je nevarno situacijo rešila s prekrškom. Risi so se odlično branili, tudi poskušali v napadu, ob vrnitvi na led pa je Žan Kuzman sam prišel pred vrata naših nasprotnikov. Žal ni zadel. Luka Maver je kasneje stresel prečko, nato pa je nevarno streljal še Jan Drozg. Vratar Renny Marr je plošček ujel ravno na golovi črti. Sledila je nevarna akcija naših nasprotnikov in trije poskusi, ki so dobro namučili Marka Vlahoviča. Britanci so se v izteku drugega dela nekoliko bolj odprli, Sloveniji pa so se ponujale priložnosti v protinapadu. Najprej je z leve strani sam prodrl Gašper Glavič, ki ni uspel, nato pa je z leve prodrl še Nik Simšič. Ob strelu ga je nasprotnik podrl, plošček je končal v mreži, nekaj kasneje pa tudi Nik skupaj z vratarjem Marrom. Končno so mladi risi prišli do zasluženega vodstva in z minimalno prednostjo tudi odšli na zadnji odmor.

Nik do zadetka "v leže"

Nik do zadetka “v leže”

Zadnja tretjina pa je prinesla dramo. Nevarneje so začeli Otočani. Ob power-playu so dvakrat nevarno poskusili, nato pa niso več našli prave akcije, ki bi razbila obrambo Slovenije. Ob polnih močeh je dvakrat nevarno poskusil Luka Zorko. V vrste naše reprezentance se je nato prikradla nedisciplina. Luka Maver je dobro prodrl, tudi dobro streljal, nato pa v želji po zadetku udaril britanskega vratarja. Sledila je kazen, ob igralcu manj pa slovenski prodor, ki ga je vodil Žan Jezovšek. Sledil je nalet na nasprotnika, ki je pomenil malo kazen skupaj z desetminutno disciplinsko kaznijo. Britanci so nenadoma imeli kar minuto in 45 sekund igre z dvema igralcema več. To so izkoristili zelo učinkovito. Dosegli so dva zadetka in kar naenkrat iz zaostanka skočili v prednost. Risi so morali napasti in tudi so. Mark Čepon je v gneči pred golom prišel v priložnost, zadel pa je britanskega vratarja. V protinapadu je Vlahovič preprečil novo veselje nasprotniku.. Ob novi izključitvi so se mladi risi odlično ubranili, potem pa spet krenili v lov za izenačenjem. Jan Drozg je bil v prodoru nepravilno zaustavljen in Slovenci so morali priložnost z igralcem več izkoristiti. To so naredili hitro in uspešno. Krištof Potočnik se je najbolje znašel pred britanskim golom in plošček poslal v gol ter izenačil. Gašper Glavič se je nato znašel v priložnosti za nov slovenski zadetek, a ni uspel svoje ekipe vrniti v vodstvo. Nov power-play bi lahko bil odločilen. Žan Kuzman je odlično streljal, vratar Marr ni niti vedel kje je plošček, a ga je vseeno nekako uspel ustaviti. V zadnji minuti so Britanci vzeli čas za odmor, saj so pred tem nepravilno poslali plošček preko igrišča. Trener Otočanov je tako poskušal vsaj nekoliko odpočiti svoje igralce, ki so nato slovenski napad odbili, v zadnji sekundi pa zamudili priložnost za zmago.

Veselje ob izenačenju

Veselje ob izenačenju

Po rednem delu srečanja je bil izid 3:3 in zmago je bilo treba dobiti v dodatnem igralnem času. Po trije hokejisti na vsaki strani so krenili po drugo točko. Risi so bili boljši. Ves čas podaljška so napadali in to je prineslo zmago. Blaž Tomaževič je zadel za zmago in Sloveniji priboril še drugo točko ob uvodu v prvenstvo. Glede na prikazano na ledu je zmaga vsekakor zaslužena, nekaj nespametnih napak pa bi mlade rise kmalu stalo uspeha in zmage.

Zmagaaaaaaaaaaaaa

Zmagaaaaaaaaaaaaa

Jutri je nov dan, nova tekma in nov nasprotnik. Ob 20.00 se bodo Slovenci pomerili s Poljaki, ki je v prvi tekmi prvenstva premagala Ukrajino.

Slovenija : Velika Britanija 4:3 (0:0, 2:1, 1:2, 1:0)

Budimpešta, dvorana Jegpalota. Gledalcev: 100. Sodniki: Oskirko (RUS), Gahl (NOR), Muszik (HUN).

Strelci: 1:0 Maver (Orehek, Kuzman, 24.), 1:1 Kirk (25.), 2:1 Simšič (Maver, Kuzman, 39.), 2:2 Pound (Kirk, 46., PP2), 2:3 Duggan (Pound, Kirk, 48., PP1), 3:3 Potočnik (Jeklič, Kuzman, 55., PP1), 4:3 Tomaževič (Drozg, Zorko, 63.)

Kazenske minute: Slovenija 20 (0, 2, 8 + 10 (Jezovšek)), Velika Britanija 10 (4, 2, 4)
Streli na gol: Slovenija 39 (13, 14, 10, 2), Velika Britanija 20 (3, 6, 11, 0)

Slovenija: Vlahovič, Spreitzer, Čepon, Petek, Jezovšek, Tomaževič, Simšič, Grahut, Kuzman, Glavič, Potočnik, Jeklič, Zorko, Zibelnik, Maver, Orehek, Drozg, Jugovic, Markič, Macuh, Ban, Ulamec. Trener: Gorazd Rekelj.