Prvo srečanje na svetovnem prvenstvu je vedno nekaj posebnega, morda gre celo za najtežje srečanje, saj ti dober nastop lahko da veliko energije za ostala srečanja. Belorusi so uvodne minute krenili odločneje od Slovencev. Mladi Risi so zaupali svojim obrambnim sposobnostim in nasprotnika le redko ogrožali. Upali so na hitre protinapade, žal pa se priložnosti za kaj takega niso kazale. Nasprtonik pa je v napadih izsilil prvi prekršek. Premikanje vrat je sodnik ocenil kot namerno zavlačevanje igre in Belorusi so prvi power play izkoristili. Z nekaj smole je plošček končal za Žanomu Usom. Že v naslednji minuti so Belorusi vodili z 2:0. Težka naloga je bila pred Risi. Najprej je bilo treba ustaviti poletnega nasprotnika, nato pa preiti v napad. A je Belorusom uspelo zadeti še tretjič in pred Slovenci je bilo vse več ovir do želene zmage. Priložnost za zadetek se je pokazala ob dvojni izključitvi pri nasprotnikih, minuta in 40 sekund igre z dvema igralcema več pa ni prinesla zadetka. Najbližje temu sta bila Sebastjan Hadžič in Tilen Kalan. Ob izenačenih močeh so Belorusi ponovno izsilili prekršek na slovenski strani, vendar je do konca prve tretjine obramba vzdržala.

Žan Us je imel v prvem delu veliko dela (foto: Drago Cvetanovič)

Žan Us je imel v prvem delu veliko dela (foto: Drago Cvetanovič)

V drugo tretjino so mladi Risi vstopili veliko bolj agresivno, kar je vzpostavilo ravnotežje med močmi nasprotnikov. Agresivnost Slovencev se je odrazila na prekršku nasprotnika, napad Slovenije pa je to tudi znal izkoristiti. Po gneči pred beloruskim golom je plošček čez golovo črto poslal Tilen Kalan. Še naprej je bila igra dokaj izenačena, hitra in zanimiva. Slovenci so poskušali dodati nekaj k prvemu zadetku, Belorusi pa so želeli svojo prednost povečati.

Zadetek Nika Pema je prinesel upanje (foto: Drago Cvetanovič)

Zadetek Tilna Kalana je prinesel upanje (foto: Drago Cvetanovič)

Žal jim je to tudi uspelo z zadetkom, ki je bil dosežen v nekoliko sumljivih okoliščinah. Kapetan Slovenije Nik Pem je prostestiral pri glavnem sodniku, saj je bil slovenski vratar pri tej akciji oviran, a odločitev je ostala. Po nekaj minutah izenačene igre je Žan Jezovšek pobegnil obrambi Belorusov in sledil je prekršek za kazenski strel. Žal Žan ni bil v svojem poskusu uspešen, prva tretjina pa se je končala z izidom 1:4.

V zadnjem delu igre so imeli Belorusi spet pobudo. Bili so hitrejši, kar jim je dajalo prednost v napadalnih akcijah. Risi se niso predajali in še naprej iskali priložnosti v protinapadih, ki pa jih ni bilo veliko. Slovenski poskusi so vse prevečkrat zgrešili cilj. Več dela je imel Žan Us, ki je bil premagan v 47. minuti. Po gneči pred golom so Belorusi spravili plošček za njegov hrbet. Nekaj kasneje so se Risi uspešno ubranili z igralcem manj, v zadnjem delu srečanja pa so nasprotniki zadeli še enkrat. Za konec sta v protinapadu poskusila Gašper Glavič in nekaj kasneje še Sebastjan Hadžič, izid pa je ostal nespremenjen. Za najboljšega igralca Slovenije je bil izbran Kristjan Čepon. Slovenci so prebili led, uvodna tekma je za njimi, že jutri pa jih čaka vsaj približno tako težak nasprotnik – Latvija.

Nagrada najboljšega v roke Kristjana Čepona (fot: Drago Cvetanovič)

Nagrada najboljšega v roke Kristjana Čepona (fot: Drago Cvetanovič)

Svetovno prvenstvo U20, divizija I, skupina A:
Slovenija : Belorusija 1:6
(0:3, 1:1, 0:2)

Asiago, dvorana Pala Hodergart, Gledalcev: 300. Sodniki: Sir (CZE), Cristeli (ITA), Haurum (DEN).

Strelci: 0:1 Shantyka (Ambrozheichik, Khenkel, 7, PP1), 0:2 Buinitski A. (Ambrozheichik, Martsul, 8.), 0:3 Buinitski A. (Stankevich, 13.), 1:3 Kalan (Čepon, Pem, 23., PP1), 1:4 Ambrozheichik (Dyukov, Kudin, 29.), 1:5 Valkov (Gerasimovich, 47.), 1:6 Ambrozheichik (Buinitski A., Buinitski V., 56.)

Kazenske minute: Slovenija 8 (4, 2, 2), Belorusija 6 (4, 2, 0)
Streli na gol: Slovenija 12 (5, 2, 5), Belorusija 32 (11, 10, 11)

Slovenija: Us, Trelc, Čepon, Jeklič, Kalan, Pem (C), Hadžič, Kraigher, Logar, Ograjenšek, Simšič, Jezovšek, Zorko, Kompolšek, Grošelj, Unuk, Vinčec, Lampič, Jeklič, Glavič, Maver. Trener: Gorazd Drinovec.