Svetovno prvenstvo skupine A divizije I za reprezentance do 20 let v italijanskem Asiagu je zaprlo svoja vrata. Malo mesto v regiji Veneto, je še enkrat več črno mesto za mlado slovensko reprezentanco. Leta 2013 je na istem prizorišču iz skupine A divizije I izpadla reprezentanca Slovenije do 18 let, podobni, le nekaj starejši zasedbi, pa letos ni uspel popravni izpit. Reprezentanca se seli v skupino B.

Slovenija je na tem prvenstvu osvojila eno zmago, k temu je dodala še eno točko za poraz po kazenskih strelih proti Norveški. Skupno štiri točke so še enkrat boljši izkupiček, kot pred letom v poljskem Sanoku, obstanka pa to ni prineslo. Čeprav se reprezentanca poslavlja od skupine A, pa je moč reči, da je bila po prikazanem celo blizu medalji. Z nekaj prave športne sreče seveda. Vse skupaj je pokvarila slaba igra in poraz proti Avstriji. Turnir na prvenstvu je pokazal slovenske kvalitete, pa tudi slabosti. Za doseganje višjih uvrstitev reprezentanca potrebuje več konstante skozi nastope. Pričakovan slabši uvod na tekmi proti Belorusiji je bil kmalu nadgrajen v tekmi proti Latviji. Risi so lovili izenačenje pa prejeli nesrečen gol in tekmo izgubili. Nesrečen in nevsakdanji dogodek je prelomil tekmo. Proti Norveški so bili Risi še nekaj boljši, hitrejši in nevarnejši, in nič ne bi bilo narobe, če bi Slovenci odnesli zmago. Dober uvod proti Avstriji je bil premalo, srečen zadetek naših severnih sosedov pa je Risom povsem spodrezal krila. V peto srečanje so Slovenci šli odločeni popraviti slab vtis. Gostitelji, ki bi z zmago posegli po medalji, so padli pod učinkovito slovensko igro v napadu.

Nik je vknjižil povprečno točko na tekmo (foto: Drago Cvetanovič)

Nik je vknjižil povprečno točko na tekmo (foto: Drago Cvetanovič)

Po učinkovitosti je slovenska reprezentanca s 17. zadetki tretja na prvenstvu. Belorusi so bili najučinkovitejši z 22. doseženimi zadetki. Slovenci in Avstrijci so prejeli največ zadetkov in sicer 27, najmanj, vsega 9, pa Belorusi.

Na prvenstvu je deset slovenskih reprezentantov doseglo zadetke, 16 jih je v statistiko vpisalo vsaj točko. Najučinkovitejši med Risi je Nik Simšič, ki je na petih tekmah dosegel pet točk (dva zadetka in tri asistence). Nika to uvršča na 14. mesto med strelci, Najboljši strelec prvenstva je Belorus Dmitri Ambrozheichik, ki je zadel štirikrat in dodal še osem asistenc. Žan Jezovšek je med Risi dosegel štiri zadetke in je po učinkovitosti najboljši v slovenski vrsti, ga pa njegov dosežek uvršča na drugo mesto lestvice strelcev. Tudi na vrhu te lestvice je Belorus, to po Artur Buinitski, ki je dosegel osem zadetkov.

Žan se je med Risi največkrat veselil svojih zadetkov (foto: Drago Cvetanovič)

Žan se je med Risi največkrat veselil svojih zadetkov (foto: Drago Cvetanovič)

Med asistenti je na visokem šestem mestu skupne razvrstitve Tim Ograjenšek, ki je štirikrat učinkovito asistiral. Še trije Risi so dosegli po tri asistence in sicer Sebastjan Hadžič, Nik Simšič in Nik Unuk. +/- statistika je ena tistih, ki kaže na učinkovitost igralca v vseh pogledih, govori pa o razmerju prejetih in danih zadetkov v času igre na ledu. Matic Jeklič in Luka Zorko sta v tem statističnem pogledu najboljša Risa, s +2 pa zasedata 16. mesto. Dva avstrijska hokejista zasedata vrh te lestvice, s +4 sta vodilna Mario Huber in Marco Richter.

Slovenska vratarja sta med vratnicama prebila približno enak čas. Žan Us je branil 154 minut in 23 sekund, ob 99. strelih pa je prejel 14 zadetkov. Njegov odstotek uspešnosti znaša 85,86%, na lestvici vratarjev pa ga to uvršča na šesto mesto. Dve mesti nižje je Tomaž Trelc, ki je na prvenstvu branil 150 minut in 20 sekund. Na njegova vrata je bilo sproženo 74 strelov, prejel pa je 13 zadetkov. Njegova uspešnost je 82,89 odstotna. Najuspešnejši vratar je Norvežan Theodor Hestnes, ki je ubranil 96,49% strelov na svoj gol. V 57 strelih je prejel le dva zadetka.

Miha Logar z nagrado najboljšega med Risi (foto: Drago Cvetanovič)

Miha Logar z nagrado najboljšega med Risi (foto: Drago Cvetanovič)

In kdo so junaki prvenstva? Zmaga na turnirju je pripadla Belorusom, ki se v naslednji sezoni selijo med elitne reprezentance. Za najboljšega vratarja je bil izbran latvijski čuvaj mreže Matiss Kivlenieks, najboljši branilec je Norvežan Mattias Norstebo, najboljši napadalec pa Dmitri Ambrozheichik.

Tudi slovenska vrsta ima svoje junake. Za igralce srečanja na posameznih tekmah so bili izbrani:
–          Kristjan Čepon (na tekmi proti Belorusiji),
–          Miha Logar (na tekmi proti Latviji)
–          Nik Pem (na tekmi proti Norveški)
–          Luka Kraigher (na tekmi proti Avstriji)
–          Aleš Jeklič (na tekmi proti Italiji)

Za najboljšega igralca slovenske vrste skozi celotni turnir je bil izbran branilec Miha Logar.

Fotogalerija s tekme proti Italiji (foto Drago Cvetanovič/HZS)
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6095558057147025857?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Fotogalerija zaključka prvenstva (foto Drago Cvetanovič/HZS)
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6095558950950943841?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]