Sosedski dvoboji so vedno nekaj posebnega, pravi derbiji, kjer odloča veliko malenkosti, predvsem pa želja pokazati nasprotniku, kdo je boljši. Hokejisti Slovenije in Avstrije so uprizorili pravo hokejsko poslastico. Po vodstvu risov, so naši sosedi prevzeli pobudo in si ustvarili lepo prednost, jo uspeli držati vse do zadnjih sekund srečanja, ko so naši hokejisti uspeli izenačiti. Loterija kazenskih strelov je pripadla naši mladi četici, pot do zmage pa je bila mnogo težja, kot se je morda komu zdelo.

V uvodnih minutah so Slovenci plošček prepustili Avstrijcem, vendar so ves čas izvajali pritisk na nasprotne branilce, da ti niso mogli oddati ploščice dalj kot do sredine igrišča. Zelo agresivno pokrivanje nasprotnika je naše sosede očitno zelo utrujalo in sledil je prekršek, ki je pomenil prvi slovenski power play, k temu pa je bila pripisana tudi disciplinsko kazen desetih minut za nasprotnika. Hitro postavljena formacija za napad je iskala priložnost za končno podajo in strel. Vztrajnost se je izplačala ob izteku kazni. Po strelu Žana Zupana je avstrijski vratar ploščico odbil na palico Niku Trudnu, ki je nato mirno poslal plošček tja, kjer mu je mesto. V mrežo Avstrije. Prednost v uvodnih minutah je le nekoliko preveč sprostila mlade rise. Avstrijci so krenili v lov za izenačenjem in nekajkrat zelo nevarno poskušali. Streli z vseh pozicij so leteli v smeri slovenskih vrat, Luka Gračnar pa se ob tem ni dal presenetiti. V nasprotnih napadih je Slovencem manjkalo nekaj več odločnosti. Ob izključitvi so se Slovenci uspešno ubranili, ob polni postavi pa takoj resno napadli. Poskus Mihe Pesjaka ni prinesel zadetka, so pa naši mladi hokejisti zaigrali nekoliko napadalneje, kar je element, ki se ga kar nekoliko pogreša pri naših reprezentantih. Takoj so se ponudile tiste priložnost po odbitkih, pa tudi nasprotnik je rešitve iskal na nedovoljen način. Zadnjo minuto in pol prvega dela so risi napadali z igralcem več, po nekaj poskusih pa zadetka ni bilo.

Pol minute prednosti igralca več je minilo hitro, Slovenci pa so nekako tudi v nadaljevanju ohranili pobudo. Vendar v ekipi ni bilo igralca, ki znal ali želel odločno ustreliti proti golu nasprotnika. Vse preveč je bilo podaj in premalo strelov. Tudi ob novem power playu ni bilo nič drugače, nato pa so Avstrijci prevzeli pobudo in povsem prevladali na igrišču. Naši mladi risi so delovali nekoliko zmedeno in delali napake tudi v ožji obrambi. Zato so naši severni sosedi prihajali do izrednih priložnosti, vseh pa Luka Gračnar ni zmogel odbiti. Po natančni akciji so Avstrijci prišli do izenačenja, iz bližine pa je zadel Philipp Kreuzer. Tudi prejet zadetek ni zdramil zasanjane slovenske hokejiste. Po poškodbi Philippa Cirteka, napadalca Avstrije, so naši nasprotniki krenili še odločneje in hitro dosegli še drugi zadetek in preobrnili izid sebi v prid. Slovenska reprezentanca je morala prestati dve minuti z igralcem manj, ob tem pa se je zatresla vratnica vrat Luke Gračnarja. Avstrijci so še naprej napadali in plod tega je bil še tretji zadetek v mreži Slovenije. Tako kot drugega, je tudi tretjega dosegel Johannes Bischofberger. Šele po tem zadetku so risi pokazali nekaj želje po uspehu in končno krenili v napad. Do znižanja izida ni prišlo, Slovence pa je v zadnjem delu čakalo veliko dela v lovu za nasprotnikom.

Luka Gračnar je imel izredno veliko prometa pred svojim golom

Zaostanek za Avstrijo je pomenil le eno. Popoln napada, ob igri, ki bi jo morali gledati skozi ves čas tekme. In to se je v uvodu tudi zgodilo. Agresivno pokrivanje nasprotnika že v njihovi tretjini je vodilo tudi v napake Avstrijcev. Zato je bil hitro ujet priključek , ki je dal krila risom. Po strelu Luke Oberstarja je odbit plošček v mrežo pospravil Miha Pesjak in srečanje je dobilo novo energijo. Bitka za vsak centimeter ledu prinaša tudi napake, ampak te so se hitro popravljale. V izrednem samostojnem prodoru je Miha Logar prišel v situacijo za zadetek, le nekaj kasneje pa je nevarno poizkusil še Nik Pem. Odgovor nasprotnika je ukrotil Luka Gračnar. Ob agresivni Avstriji je bila sedaj na ledu še agresivna Slovenija in to je obljubljalo vsaj lov na zmago. Minute, ki so sledile so prinesle pravo bitko. Veliko igre na telo, čiste nalete, s požrtvovalnimi meti pod strele nasprotnika in na ledu ni bilo niti malo prostora za umirjeno igro. Misli so morale delati hitro, Slovenci pa so imeli nekaj pobude. Nevarno sta poskušala Gregor Koblar in Luka Kalan, a je bil vratar Avstrije na mestu. Minute pa so tekle. Sodnik je sicer prilagodil kriterij igri na ledu, ni pa mogel spregledati naleta na Gala Židana, ki je led moral zapustiti zaradi poškodbe in na nosilih. S tem so Slovenci dobili priložnost igrati do konca srečanja z igralcem več, saj je grobi Peter moral zapustiti ledeno ploskev. Nik Humar je zamudil lepo priložnost za izenačenje, risi pa so vztrajali. 44 sekund pred koncem je trener Drinovec vzel pol minute odmora za pripravo odločilnega napada. Luka Gračnar je bil pripravljen zapustiti led in dati svoje mesto napadalcu. Tvegana poteza je prinesla izenačenje. 19 sekund pred iztekom rednega dela je zadel Luka Kalan, ki je v mrežo pospravil pridobljeno ploščico po odbitku. Osvojena je bila velika točka, ki že verjetno pomeni obstanek v tem nivoju tekmovanja tudi prihodnje leto.

Luka Kalan je z zadetkom v zadnjih sekundah utišal nasprotnika

Sledil je podaljšek, kjer je našim risom ostalo še nekaj prednosti igralca več, ki pa ni bila izkoriščena. Luka Koblar je nevarno poskušal, sicer pa sta ekipi čuvali osvojeno. Zato je srečanje moralo biti odločeno po kazenskih strelih. Tukaj pa je bila Slovenija prepričljivo boljša. Luka Gračnar ni dovolil veselja nasprotnika, Jure Sotlar in Gregor Koblar pa sta bila slovenska strelca, ki sta prepričljivo zadela. Tretjemu strelcu Mihi Pesjaku zato ni bilo potrebno več na led. V tekmi preobratov je slavila Slovenija, s petimi točkami pa je že zanesljiva članica skupine A v diviziji I tudi prihodnje leto, 

Svetovno prvenstvo U20, divizija I, skupina A, Amiens, Francija, četrti krog:

Slovenija : Avstrija 4:3 – po kazenskih strelih
(1:0, 0:3, 2:0. 0:0, 1:0)

Amiens, dvorana Coliseum. Gledalcev: 300. Sodniki: Salonen (Finska), Barbez, Caillot (oba Francija)

Strelci: 0:1 Truden (Zupan, 5., PP1), 1:1 Kreuzer (Rauchenwald, Paul, 28.), 1:2 Bischofberger (Schettina, 30.), 1:3 Bischofberger (Paul, 36.), 2:3 Pesjak (Oberstar, Pem, 42.), 3:3 Kalan, 60., PP1, 4:3 Koblar, 65, GWS

Kazenski streli: Bischofberger (Avstrija) 0, Sotlar (Slovenija) 1, Schettina (Avstrija) 0, Koblar (Slovenija) 1

Kazenske minute: Slovenija 6 (2, 4, 0, 0), Avstrija 41 (4+10 (Fellinger), 2, 5+20 (Peter), 0)
Streli na gol: Slovenija 32 (11, 5, 12, 3, 1), Avstrija 57 (20, 25, 7, 5, 0)
Igralce tekme: Luka Kalan (Slovenija), Johannes Bischofberger (Avstrija)

Slovenija: Gračnar, Trelc, Humar, Škrjanec, Snoj, Kozar, Logar, Pesjak, Sotlar, Kalan, Uduč, Koblar (C), Podrekar, Stan, Zupan, Oberstar, Truden, Petelin, Pem, Planko, Židan. Trener: Gorazd Drinovec.