5. november 2016, Bled – Slovenija je danes v pozno popoldanskih urah sklenila drugo letošnjo reprezentančno akcijo. Zadnji tekmec risov so bili Belorusi, ob Slovencih edini, ki na blejskem turnirju EIHC na prvih dveh tekmah niso doživeli poraza, na tej tekmi pa se je tako odločalo o prvem mestu.

Selektor domače reprezentance Nik Zupančič je že pred turnirjem vedel, da na zadnjem obračunu ne bo mogel računati na napadalca Roberta Saboliča, saj je njegov klub Admiral iz Vladivostoka našemu odličnemu napadalcu pustil, da je zaigral le na dveh srečanjih. To srečanje je izpustil tudi Jan Muršak, ki si je v četrtek na tekmi z Latvijo izpahnil ramo. Zupančič je moral tako spet spremeniti postavo, naknadno pa je zaradi številčnosti na seznam izbrane vrste vpisal še kapetana Jesenic Miha Brusa, ki se je v četrtem napadu pridružil Alešu Mušiču in Anžetu Ropretu. V prvem je ob Roku Tičarju in Davidu Rodmanu drsal Ken Ograjenšek, v drugega pa se je na njegovo mesto preselil Nik Pem. V gol je slovenski selektor znova poslal Luko Gračnarja, njegova rezerva pa je bil tokrat Žan Us.

Cveto-1759

Belorusi, ki so jih Slovenci na začetku septembra premagali na njihovem kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre leta 2018 v Južni Koreji, so seveda risom na njihovem terenu vrniti mero, kar jim je tudi uspelo. Z Belorusijo in tudi Francijo se bo sicer Slovenija maja prihodnje leto srečala tudi na SP elite v Parizu.

Cveto-1791

V prvi tretjini so bili slovenski tekmeci precej boljši nasprotnik. To je pokazalo tudi razmerje v strelih, saj so Belorusi kar 12-krat ogrozili mrežo Slovencev, ki pa so na drugi strani streljali zgolj petkrat. Da je mreža Slovenije pred prvim odmorom ostala nedotaknjena, je poskrbel Gračnar, ki je se večkrat izkazal, tudi branilci so se izkazali s požrtvovalno igro in blokirali več poskusov Belorusije. Večji del uvodne tretjine so tako hokejisti preživeli v obrambni tretjini Slovenije, Belorusi so namreč zelo pritiskali na slovensko obrambo, risi so proti fizično močnim in hitrim tekmecem le s težavo prihajali do napadalnih akcij. Že v prvi tretjini je prišlo tudi do nekaj vroče krvi in v 13. minuti sta za boksarski vložek poskrbela Maks Selan in Danila Karaban, ki sta si prislužila po dve mali in desetminutno disciplinsko kazen. Risi so se morali v prvi tretjini tudi enkrat braniti z igralcem manj, to nalogo pa so tudi uspešno opravili.

Cveto-1801

Belorusi so tudi v drugo tretjino krenili zelo napadalno, a je Zupančičeva četa tokrat boljše brala njihove namere, hkrati pa zaigrala tudi bolj pogumno. Nagrada je sledila v 26. minuti, ko je Žiga Pance s ploščkom krenil po levem krilu, podal pred gol, kjer pa je natančno pod prečko plošček preusmeril Anže Ropret in poskrbel za veselje na precej zasedenih tribunah blejske dvorane. Po tem zadetku je naša reprezentanca zaigrala še bolj pogumno v napadu in je nanizala kar nekaj nevarnih napadov, Beloruse pa so hkrati prisilili v napako in si prislužili prvi power play. V tem so nekajkrat dobro zapretili, vendar pa spet ne tako dobro, da bi si prislužili podvojitev vodstva. So pa si ga še pred drugim odmorom, ko sta beloruski napad v nevtralni tretjini prekinila Ken Ograjenšek in Miha Verlič, in krenila v napad dveh proti enemu. Ograjenšek je pred golom plošček lepo spravil do Verliča, ki je kot drugi premagal vratarja Mihaila Karnauhova. Ob konca drugega dela so Slovenci malo pokvarili umetniški vtis, saj sta morala na kazensko klop Aleš Kranjc in Andrej Tavželj, s čimer so tekmecu v zadnji minuti ponudili tudi 25 sekund igre z dvema možema več, kar je Belorusija kaj hitro tudi izkoristila. Da je Slovenija vseeno na drugi odmor odšla s prednostjo zadetka, pa je z nekaj odličnimi posredovanji povsem ob koncu tretjine spet poskrbel razpoloženi Gračnar, ki je sicer v drugi tretjini obranil kar 17 (!) strelov.

Cveto-1814

Pred tretjim delom je bilo na dlani, da bomo še naprej spremljali hud boj, a so risi kaj hitro spet malo lažje zadihali, saj so še pred koncem druge minute svoje vodstvo spet povišali na +2. Še drugič je na tem turnirju mrežo zatresel Boštjan Goličič. V nadaljevanju sta si moštvi priigrali nova power playa, toda ta nista prinesla spremembe izida. Se pa je ta spremenil v 50. minuti, ko je veliko gnečo in prerivanje pred golom Gračnarja v beloruski prid obrnil Pavel Kazakevič. Hitro je nato sledila nova napaka Slovenije, Belorusi pa so darilo sprejeli z odprtimi rokami, Gračnarja je z močnim strelom v igri z igralcem več še drugič to popoldne ugnal Roman Gaborenko, Belorusi pa so tako do izenačenja na 3:3 prišli le v razmaku 37 sekund. Tako je tudi ostalo do konca tretje tretjine, ko je spet sledil petminutni podaljšek, v katerega so risi krenili z igralcem manj, a so se v tem primeru uspešno obranili.

Dodatne minute igre niso prinesle zmagovalca, v loteriji kazenskih strelov pa so bili boljši Belorusi, saj je za Slovenijo zadel le David Rodman, medtem ko sta Rok Tičar in Ken Ograjenšek svoji priložnosti zapravila. Slovenija je tako zasedla drugo mesto na blejskem turnirju.

Slovenija – Belorusija 3:4* (0:0, 2:1, 1:2; 0:0)
* po kazenskih strelih

Bled – Športna dvorana. 850 gledalcev. Glavna sodnika: Aleš Fajdiga in Luka Kamšek. Linijska sodnika: Anže Bergant in Matej Arlič (vsi Slovenija).

Strelci: 1:0 Ropret (Pance, Mušič, 26.), 2:0 Verlič (Ograjenšek, Kovačević, 34.), 2:1 Gaborenko (Turkin, Lopačuk, 40., PP2), 3:1 Goličič (Kuralt, Pance, 42.), 3:2 Kazakevič (Černikov, 50.), 3:3 Gaborenko (Bojarčuk, Linglet, 51., PP1). Kazenski streli: 1:2 (D. Rodman za Slovenijo, Lopačuk in Černikov za Belorusijo).

Kazenske minute: Slovenija 16 + 10 (Selan), Belorusija 8 + 10 (Karaban).

SLOVENIJA: Gračnar, Us; Kovačević, Pretnar, D. Rodman, Tičar, Ograjenšek;Vidmar, Kranjc, Pem, Pešut, Verlič; Tavželj, Podlipnik, Kuralt, Goličič, Pance; Selan, Planko, Ropret, Mušič, Brus; Selektor: Nik Zupančič

BELORUSIJA: Karnauhov, Pronin; Dostanko, Kazakevič, Mickevič, Lopačuk, Levša, Drozd, Razvadovski, Nikulin, Černikov, Ustinenko, Ambražejčik, Demkov, Linglet, Bojarčuk, Znaharenko, Denisov, Turkin, Karaban, Kogalev, Graborenko; Selektor: Dave Lewis

Fotogalerija