11. november 2017, Cergy, Francija – Slovenska hokejska reprezentanca je turnir v francoskem Cergyju zaključila z drugim porazom. Beloruska reprezentanca je bila v dvoboju za drugo mesto na turnirju uspešnejša. Risi so nastopili brez članov udarnega napada Roka Tičarja, Žige Jegliča in Roberta Saboliča ter brez branilca Blaža Gregorca, zaradi dogovora z njihovimi klubi, da lahko na turnirju odigrajo le dve tekmi. V ekipi sta manjkala tudi poškodovana Robert Kristan in Nik Pem ter oboleli Žiga Pavlin.

Igra v uvodni tretjini je bila hitra in zanimiva, priložnosti pa ni manjkalo ne na eni, ne na drugi strani. Slovenija je začela bolje in si že v drugi minuti priigrala prvo priložnost. Po prodoru z desne strani je najprej poskusil Aleš Mušič, odbit plošček je prišel do Anžeta Kuralta, ki pa tudi ni uspel premagati Mikhaila Karnaukhova v vratih Belorusije. Že v naslednji minuti je z modre črte močno sprožil Sabahudin Kovačevič, Belorusi pa so na drugi strani preizkusili zbranost Matije Pintariča. Boštjan Goličič in Miha Štebih sta nadaljevala serijo slovenskih priložnosti, v protinapadu pa so Belorusi izsilili prvo izključitev na strani Slovenije. Le to so hitro tudi pretvorili v vodstvo. Iz enostavne akcije je zadel Pavel Boyarchuk. Slovenci se z zaostankom niso sprijaznili. Čim prej so želeli izenačiti. Po akciji Marcela Rodmana je okoli vrat nasprotnika poskusil Miha Verlič in skoraj ukanil belorusko obrambo. Pritisk Slovenije je prisilil naše nasprotnike v prekršek. Malo časa so risi potrebovali, da so prednost spremenili v izenačenje. Z natančno podajo je Kovačevič v ogenj poslal kapetana Jana Urbasa, ta pa je mojstrsko ukanil Karnaukhova. Izenačen izid je bil tudi odraz razmer na ledu v naslednjih minutah. Obe strani sta nekajkrat poskusili priti do prednosti, vratarja pa sta bila vedno na mestu. A le do 14. minute, ko je Pintariča s strelom z modre črte premagal Roman Dyukov. Že v naslednji minuti sta sledili dve slovenski akciji, žal pa Jan Urbas in kasneje še Boštjan Goličič nista uspela izenačiti. Po naletu nad Maksom Selanom so risi imeli drugo priložnost za zadetek ob power playu, vendar so hitro storili prekršek in ekipi sta igrali s po štirimi igralci na ledu. Izid se do konca prve tretjine ni spremenil.

Veselje po golu Jana Urbasa

Veselje po golu Jana Urbasa

Drugi del srečanja so slovenski hokejisti začeli agresivno, posledica tega pa je bila tudi nova izključitev. Kljub igralcu manj na ledu je Boštjan Goličič prvi prišel v priložnost. Belorusi so nato postavili napadalno formacijo in ogrožali Matijo Pintariča, ki se je moral do izteka kazni nekajkrat izkazati. Komaj so se risi ubranili prvega pritiska, že je sledila nova izključitev. Spet je blestel Matija Pintarič, ki je trikrat zapored izredno posredoval, nato pa le klonil pod pritiski nasprotnika. Belorusi so tako vodili za dva zadetka prednosti. Slovenci se niso predali. Na polovici srečanja se jim je ponudila priložnost v igri z igralcem več, to pa so tudi hitro izkoristili. S strelom z modre črte je izid znižal Sabahudin Kovačevič. V 32. minuti je Pintarič preprečil veselje Geoffreyu Plattu, v nadaljevanju akcije pa so risi storili nov prekršek. Slovenija se je to pot dobro branila, nekaj pred iztekom kazni pa so po nepravilnem prijemu posegli tudi Belorusi. Poskusila sta Aleksandar Magovac in Boštjan Goličič, ostalo pa je pri prednosti nasprotnika. Ob novih napadih z igralcem več je slovenska vrsta naredila večjo napako, tako da so trije Belorusi napadali za višje vodstvo. To pa jim je še enkrat več preprečil Pintarič. Za konec druge tretjine so risi morali še enkrat več igrati z igralcem manj, nekaj kazni pa je ostalo še za tretji del.

Pritisk Belorusov ob igralcu več je pomenil zaostanek Slovenije za dva gola

Pritisk Belorusov ob igralcu več je pomenil zaostanek Slovenije za dva gola

Takoj, ko so Slovenci zaigrali v polni postavi, so tudi krenili v napad. David Rodman je pričel ofenzivo in lov na prednost nasprotnika. V 43. minuti sta akcijo izpeljala Sabahudin Kovačevič in Anže Kuralt, v naslednji minuti pa je dvakrat poskusil še Anže Ropret. Z novo izključitvijo so se slovenski napadi začasno ustavili. Uspešnemu branjenju je sledil nov slovenski napad z igralcem več. Vendar pravih priložnosti ni bilo in ostalo je pri izidu 2:3 za naše nasprotnike. V 51. minuti je Andrej Hebar ukradel plošček in podal pred gol, kjer je bil Maks Selan. Karnaukhov je imel veliko težav ta strel odbiti. Na začetku 54. minute je Aleš Mušič bliskovito vdrsal pred gol Belorusije, sprožil, odbitek pa je v gol pospravil Anže Kuralt. Risi so ohranjali pritisk in Miha Verlič je prestregel podajo nasprotnikov, žal pa ni uspel zadeti. Še enkrat je Andrej Hebar ukradel plošček nasprotnika, njegov strel pa je zletel mimo vrat. Ob pritisku Slovencev pa so Belorusi nenadoma zadeli in se znova znašli v prednosti. Dve minuti pred iztekom rednega dela so bili Belorusi v novi priložnosti za zadetek, Pintarič pa je še enkrat več dobro posredoval. Slovenska klop je vzela polminutni odmor, nato pa poskusila brez vratarja priti do izenačenja. Miha Verlič je preusmeril plošček, vendar to ni bilo dovolj za izenačenje, 4 sekunde pred koncem srečanja pa so Belorusi le še potrdili svojo zmago.

Borbenost risov ni bila nagrajena z zmago

Borbenost risov ni bila nagrajena z zmago

Za najboljšega igralca pri Sloveniji je bil izbran Aleš Kranjc.

Slovenija : Latvija 3:5 (1:2, 1:1, 1:2)

Cergy, dvorana Aren’ice. Gledalcev: 100. Sodniki: Dehean, Barcelo, Fures, Constantineon.

Strelci: 0:1 Boyarchuk (Platt, Gavrus, 4., PP1), 1:1 Urbas (Kovačevič, Podlipnik, 8., PP1), 1:2 Dyukov (Platt, Boyarchuk, 14.), 1:3 Karaban (Vorobei, 28. PP1), 2:3 Kovačevič (Podlipnik, 31., PP1), 3:3 Kuralt (Ograjenšek, Mušič, 54.), 3:4 Buintski (Boyarchuk, Ambrozheichik, 58), 3:5 Gavrus (60., EN)

Kazenske minute: Slovenija 14 (4, 8, 2), Latvija 12 (4, 6, 2),

Slovenija: Pintarič, Krošelj, Kovačevič, Podlipnik, Urbas, Rodman M., Verlič, Magovac, Kranjc, Pance, Rodman D., Goličič, Štebih, Repe, Ograjenšek, Mušič, Kuralt, Selan, Hebar, Ropret. Trener: Kari Savolainen.

* Petorke so bile sestavljene tako kot so po vrsti zapisani posamezni igralci.