Po dveh porazih je slovenska hokejska vrsta na pripravah v Mariboru znova zmagala. Z goloma v pičle pol minute sredi zadnje tretjine so »Risi« Kazahstan na svetovno prvenstvo skupine B, ki bo naslednji teden v Budimpešti pospremili s porazom. Vse bolj popolna domača zasedba, na tej tekmi sta z risom na prsih znova drsala Aleš Mušič in Žiga Pance, pa počasi dobiva dokončno podobo.

 

V slovensko vrsto sta obilo slabe volje prinesli novici o poškodbah ključnih mož slovenskih oklepnikov Tomaža Razingarja in Davida Rodmana, ki sta poškodbi staknila v torkovem večeru. Na ledeni ploskvi pa so fantje v slovenskih opravah želeli potrditi svoje sposobnosti od samega začetka. Čeprav pripravljalna poraza sta jih minimalna zaostanka na zadnjih dveh tekmah že močno jezila. Selektor Matjaž kopitar je še enkrat znova nekoliko premešal svoje peterke, kar je tokrat izjemno ugajalo. Že v 4. minuti je zavrelo na igrišču, ko je bil najprej izvan Sabolič, ki je hitro vrnil udarec. Ko so se strasti razvnele pa je v slogu kapetana Kazahstance pomiril Sabahudin Kovačevič. Vpisali smo še poskus Leberja in pa zelo lepo priložnost gostov, ki so bili ob odločnosti Slovencev kar malo zbegani. Omeniti pa velja poskus Kolesnikova z desne po izgubljenem domače sodniškem metu, ploščica pa je švignila mimo desne vratnice gola, ki ga je čuval Andrej Hočevar. Kolesnikov je tik pred odmorom poskusil še enkrat, pred tem pa je ob tretji prednosti igralca več s precej slabega kota z leve poskusil še branilec Žiga Pavlin.

 

Za prikazano so bili igralci ob odmoru pohvaljeni, saj so bili precej bolj aktivni kot v torkovem večeru. Žal znova maloštevilna publika, očitno pa bo v Mariboru tako do konca priprav, je tudi v nadaljevanju lahko uživala v predstavi obeh moštev. Gašper Kopitar si je 23. minuti sam priboril plošček za strel, ki ni našel cilja, sledil pa je še poskus branilca Matica Podlipnika, ki s svojimi predstavami selektorja vse bolj cuka za rokav, da mu napiše vozovnico za Stockholm. Izjemno podajo izkušenega Troščinskega, ki bo oktobra dopolnil 40 let pa ni znal izkoristiti Blohin, ki je na desni strani zgrešil vse. Tudi plošček. Kombinacija Saboliča in izjemno razpoloženega Gregorca je ob novi prednosti igralca več na ledu obetala več. Gostje pa so iz na videz povsem nenevarne akcije, ko so prišli do ploščka na levi strani domače obrabne tretjine prišli do vodstva. Savenkov je opravil ogromno delo, na koncu pa se je pred Hočevarjevim golom najbolje znašel Andrej Spiridonov, ki je z zelo neugodnega položaja le našel prostor na poti v domačo mrežo. Zaradi poškodbe je ledeno ploskve še pred drugim odmorom zapustil Gašper Kopitar, ki bo obolelo mesto na nartu »poslikal« v četrtek dopoldan. izid pa se ni spreminjal tudi po odlični akciji Goličiča in Panceta, ko je slednji še dodatno proslavil odličnega vratarja Vitalija Kolesnika.

V zadnjem delu so bili gostje precej manj nervozni kot v prvih dveh tretjinah. Edino izključitev si je privoščil le Korabeinikov, ob prednosti pa se domačinom še enkrat znova ni izšlo. V tem obdobju je Goličič še enkrat odlično podal izza gola, Pance pa takrat ni pričakoval ploščka. V slovenskih vratih je priložnost dobil mladi Luka Gračner, ki jo je več kot odlično izkoristil, Gal Koren pa je v tretjem napadu zamenjal Kopitarja. Prav Koren pa je sredi zadnje tretjine le premagal Kolesnikova in le premagal urok kazahstanskega gola. Obilno delo sta opravila branilca Pavlin in Pretnar, tudi Koren pa odločno sili v ospredje. Veselje se niti še ni poleglo, ko je le 32 sekund kasneje Jan Urbas dosegel še drugi gol za Slovenijo. Doamčini so znova izvedli zelo domiselno akcijo in le ukanili dotlej izjemno disciplinirano kazahstansko postavitev v svoji obrambni tretjini. Gostje so pričakovano do konca vse sile usmerili v napad, Slovenci pa so še enkrat znova potrdili, da tudi znajo odgovoriti v manirah sodobnega hokeja. Kolesnikov je začel kanonado na slovenski gol, sledil je strel Lakize, ki ga je Gračnar umiril kot da bi se vratarskih vrlin učil pri Robertu Kristanu. Zaključno žogico za izenačenje pa je še enkrat grdo zgrešil Blohin, ki bo sredin večer v Mariboru najbrž želel čim prej pozabiti.

Ob koncu se je poraza svojih fantov skorajda razveselil selektor Kazahstana Vladimir Krikunov, ki se je bal, da bi ob novem uspehu in po štirih zmagah vzhodnjaki že razmišljali, da jim na bližnjem SP skupine B v Budimpešti nihče ne more nič. Prešerno vzdušje v domači vrsti pa je bilo pred nadaljevanjem zahtevnih priprav, ko je pred fanti ducat zahtevnih in trdih treningov skorajda nujno. Zdaj vsi čakajo tudi na čim bolj spodbudne novice iz Nemčije. 

SLOVENIJA  :  KAZAHSTAN    2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Maribor – Ledna dvorana Tabor, gledalcev 400, sodniki: Trilar in Dremelj – glavna, Rojko in Černe – linijska (vsi Slo).

Strelci: 0:1 Spiridonov (Solarev, Savenko 37.), 1:1 Koren (Pavlin, Pretnar 50.), 2:1 Urbas (Gregorc, Jeglič 50.)

Izključitve: Slovenija 6 , Kazahstan 16 (+20 Semenov)


Slovenija:
Hočevar, Gračnar, Kovačevič, Gregorc, Sabolič, Jeglič, Urbas, Pretnar, Tošič, Mušič, Pance, Golčič, Pavlin, Podlipnk, Leber, Bašič, Kopitar, Selan, Štebih, Pajič, Koren, Kuralt.
Selektor: Matjaž Kopitar.


Kazahstan:
Kolesnik, Poluektov, Savčenko, Semenov, Žajauov,Poliščuk, Krasnoslabodcev, Blohin, Lakiza, Starčenko, Rahmanov, Aleksandrov, Korabejnikov, kolesnikov, Tolepbergen, Romanov, Beljajev, Troščinskij, Kajrov, Solarev, Spiridonov, Savenkov.
Selektor: Vladimir Krikunov.

Izjave po tekmi:

Fotogalerija: Gregor Krajnčič