Innsbruck – Slovenska hokejska reprezentanca je pripravljalni turnir evropskega izziva v olimpijskem Innsbrucku zaključila s porazom s Francijo, ki je še enkrat znova pokazala zakaj že vrsto let zapored nastopa v elitni druščini svetovnega hokeja. Francozi so z zanesljivo zmago s 5:2 tudi potrdili zmago na turnirju na Tirolskem, ki je bil tako za Avstrijo kot Slovenijo zadnja prava priprava za olimpijski nastop, februarja ob Črnem morju v Rusiji.

Turnir pod Berg Islom je zbral moštva, ki so na zadnjem svetovnem prvenstvu skupine A na severu Evrope končala na zadnjih dveh mestih v obeh predtekmovalnih skupinah. Avstrijci in Slovenci, ki bodo za razliko od Belorusije in Francije udeleženci olimpijskega turnirja z vsemi najboljšimi, pa bodo v naslednjem aprilu vnovično vozovnico za druženje z najboljšimi iskali na Daljnem vzhodu, v Goyangu v Južni Koreji. Slovenska vrsta tudi z »galskimi petelini« ni našla prave poti do uspeha. Francozi so bili že v uvodu izjemno agresivni, kar jim je bilo v največji meri tudi dovoljeno. Ob vsem tem pa je Slovenija znova zbrala več strelov, žal pa tudi tokrat ni bilo pretirane učinkovitosti. Ob prvi slovenski izključitvi so Francozi na začetku druge tretjine dosegli uvodni gol. Pred tem pa Slovencem ob dveh številčnih premočeh na igrišču ni uspelo premagati Floriana Hardyja, ki je tokrat dobil priložnost v slovenskem golu. Ob prvem odmoru je za nameček zaradi poškodbe hrbta v garderobi ostal še Jan Urbas, ki ga je v drugem napadu zamenjal Gal Koren, ki je še enkrat znova znal izkoristiti ponujeno priložnost. Predvsem oba udarna slovenska napada sta si v drugem delu priigrala še več prednosti kot v uvodnih minutah, vse do 29. minute pa se izid ni več spreminjal. Tedaj je slovenska vrsta prvič na tem turnirju izkoristila prednost igralca več, ko je po podaji Kovačeviča zadel Rok Tičar. Veselje pa je trajalo zgolj dobro minuto, ko so Francozi za končni izid ob drugem odmoru znova povedli.

V tem odmoru se je slovenski selektor Matjaž Kopitar odločil, da bo v zadnjem delu igral le s tremi napadalnimi trojkami. Miha Verlič, ki v tej sezoni ves čas opozarja nase pa je tudi pod tirolskimi vršaci nadaljeval v tej smeri in morda se v februarju celo znajde na olimpijskem seznamu za Soči. Slovenci so v uvodnih minutah zadnje tretjine znova vrnili nekaj upanja, ko je po izjemni akciji izza gola francosko mrežo zadel Boštjan Goličič, ki v zadnjem obdobju tudi igra v francoskem prvenstvu. Po danem drugem golu je bila prevlada Slovencev prvič tudi opazna. Ob izključitvi Recha se je celotno dogajanje preselilo ob francoska vrata in v zraku je zadišalo po prvem slovenskem vodstvu. Sledila pa je napaka na francoskem delu igrišča, ki so jo Francozi tudi takoj kaznovali in po vnovičnem vodstvu nasprotnikov se slovenska zasedba ni več uspela pobrati in vrniti v igro.

»Mi smo imeli tudi na tej tekmi več strelov tako kot z Avstrijo, ampak smo naredili ogromno napak, ki si jih enostavno ne bi smeli dovoliti. Veliko stvari je tokrat manjkalo. Tudi nekaj pozitivnih stvari bi se vsekakor našlo in na tem bomo gradili naprej. Francozi so tudi tokrat uveljavili svoj način igre kar ne bi smeli dovoliti. Denimo veliko truda je bilo vloženega da smo se dvakrat vrnili, nato pa smo vse skupaj prehitro zapravili, kar si na tem nivoju igranja, tudi če gre zgolj za pripravljalni turnir ne bi smeli privoščiti. Zdaj niti ne bi na široko razpravljal kaj mi je bilo v teh dneh res všeč. Tudi veliko stvari ne smemo spregledati. Občutek je bil tudi, da so tako Avstrijci kot Francozi bili v danem trenutku bolj želni dobiti dvoboj. To se vsekakor ne bi smelo dogajati. Morda je včasih za našo ekipo bolje, da so pred nami bolj zahtevne tekme, da imajo nek pomen. Tedaj običajno delujemo celo bolje,« je po turnirju v Innsbrucku zaključil šef slovenske stroke Matjaž Kopitar, ki ga zdaj čaka pot na ono stran Atlantika, kjer bo očitno spisal tudi seznam udeležencev za Soči. Ob tem je še dodal: »Vsekakor vsi ne bodo zadovoljni ob tem seznamu, ampak v največji meri se vse ve. Ve se kdo je priigral olimpijske igre in v tej smeri bo vse skupaj tudi potekalo. Časa pa še nekaj je.« V tem času na Tirolskem so stekli tudi pogovori z Belorusi, da bi pred olimpijskim nastopom odigrali tekmo z nami nekje v bližini olimpijskega mesta.

Andrej Tavželj je ob porazu s Francijo odigral 100. tekmo v slovenskem dresu in ob vsem povedal: »Francozi že dolgo igrajo tak način igre in tudi danes ni bilo prav nič drugače. Nikdar ne popuščajo, če zbranost ni na najvišjem nivoju oni to hitro kaznujejo. Morda je naš največji problem učinkovitost, ki jo ni bilo tudi tokrat. Dvakrat smo imeli precej več strelov kot nasprotniki pa tega nismo spremenili v končni uspeh. Na takih turnirjih res ni rezultat v ospredju, vsekakor pa smo si očitno privoščili preveč napak. Nismo pokazali vsega kar znamo in izteklo se je kot se je. Morda je na vse skupaj vplivala tudi zanesljiva zmaga z Belorusi, ki so bili precej manj ostri kot preostali dve reprezentanci. Ob stalnem pritisku pa ni enostavno igrati. Upam, da se v Sočiju popolnoma vrnemo k našemu načinu igre. Če se obrnem še k mojemu jubileju pa bi zgolj rekel, da si nikoli nisem predstavljal, da bom kdaj zbral toliko nastopov in na to sem res ponosen. Sploh, da sem del te reprezentance in se vedno znova veselim našega snidenja. Upam pa da bomo kmalu znova zmagovali.«

Na olimpijskem turnirju bodo za kaj takega prepeke precej visoko, nato pa bo sledil nastop v okolici Seula, ko se bo iskal povratek med najboljše za SP v Pragi leta 2015. Kapetan slovenske vrste Marcel Rodman nam je ob koncu druženja s soigralci z risom na prsih navrgel naslednje: »Res moram priznati, da je bila tekma s Francozi izjemno zahtevna in nikakor nismo našli pravega koraka z njimi. Zelo odločno so pritisnili na nas. Morda se po treh dneh pozna tudi to, da smo imeli od zadnje tekme manj časa kot oni. Vsekakor smo bili ob igralcu več na tem turnirju v celoti preveč mlačni in predvsem v obrambi naredili nekaj nepotrebnih spodrsljajev. Je pa prav, da smo bili skupaj. Nekega posebnega navdušenja ob doseženih izidih ne more biti, čeprav smo res dobro začeli turnir. Ampak na koncu so običajno stvari vedno na svojem mestu. Zagotovo je tudi od tega reprezentančnega tedna ostalo nekaj dobrega in da bomo vse skupaj znali sestaviti skupaj za naprej, saj nas po Sočiju čaka izjemno zahtevno gostovanje v Južni Koreji. Tedaj bo olimpijska evforija mimo, vsi, ki smo vpeti v to reprezentanco pa smo prepričani, da bomo na obeh turnirjih, ki nas še čakata v tej sezoni dali vse od sebe.«

Decembrski termin v evropskem izzivu bo Slovenija izpustila. Zbor reprezentance za Soči bo po prvi februarski nedelji, ko bodo fantje v evropskih klubih imeli še zadnje klubske obveznosti. Pred uvodno olimpijsko preizkušnjo z Rusi pa se bo zagotovo še enkrat igralo z Avstrijci in kot smo že zapisali, zdaj kaže da tudi z Belorusi, ki pa v času tekmovanja pod petimi krogi ne bodo smeli v Soči. Nastop ob Črnem morju bo izjemna nagrada za to generacijo, izjemno zahteven preizkus pa nato sledi aprila na Daljnem vzhodu.

SLOVENIJA : FRANCIJA  2:5 (0:0, 1:2, 1:3)        
Innsbruck – Mala olimpijska dvorana, gledalcev 300, sodniki: Falkner in Graver – glavna, Smeibidlo in Widmann – linijska (vsi Avt).
Strelci: 0:1 Fleury (Auvitu 21.,), 1:1 Tičar (Kovačevič 29.,), 1:2 Bertrand (Ritz 30.,), 2:2 Goličič (Tavželj, Muršak 42.,), 2:3 Fleury (Ritz 46., SH), 2:4 Henderson (Albert, Gaborit 54.,), 2:5 Fleury (Chakiachvili, Dusseau 58.,) 

Slovenija: Hočevar, Gračnar – Gregorc, Pavlin, Tavželj, erman, Pretnar, Tošič, Kovačevič, Podlipnik – Jeglič, Tičar, Sabolič, Rodman, Muršak, Urbas, Mušič, Goličič, Koren, Verlič, Kuralt, Koblar. Selektor: Matjaž Kopitar. 

Francija: Hardy, Quemener – Auvitu, Chakiachuili, Besch, Dusseau, Janil, Manavian – Rech, Albert, Berthon, Bertrand, Claireaux, Gaborit, Fleury, Guttig, Handerson, Ritz, Raux. Selektor: Dave Henderson.
Izključitve: Slovenija 10, Francija 16Videoizjave po tekmi:

Selektor Matjaž Kopitar

Kapetan Marcel Rodman

Napadalec Boštjan Goličič

Pred srečanjem Slovenije in Francije pa je bil opravljen tudi daljši pogovor s predsednikom HZS, gospodom Matjažem Rakovcem, v katerem se je dotaknil tudi nekaj vročih tem.