3. november 2016, Bled – Novembrski premor od ligaških tekmovanj so Slovenci že večkrat preživeli na domačih ledenih ploskvah in letošnji ne bo nič drugačen. Četa selektorja Nika Zupančiča se je na sredi tedna zbrala na Bledu, kjer bodo vse do sobote tekmovali na turnirju EICH. Na tem nastopajo kar štiri moštva (od risih še Latvija, Francija in Belorusija), ki se bodo prihodnjo pomlad dokazovala med elito, ki jo gostita Pariz in Köln ali povedano drugače, Slovenija doslej še ni gostila tako močnega turnirja.

Risi so led nocoj prebili z Latvijci, dolgoletnimi člani elitne divizije, v kateri neprekinjeno igrajo kar 20 let! Na ta turnir, kot tudi Slovenija, Latvijci niso prišli v najmočnejši postavi, pravzaprav so svoje vrste za turnir na Bledu precej pomladili, a vseeno je bilo na dlani, da Slovence čaka resen in močan tekmec. Zupančič se je pred tekmo odločil, da bo v vrata postavil svojega najbolj izkušenega vratarja od trojice Luka Gračnarja, ki je sicer zadnji dan preteklega meseca praznoval šele svoj 23. rojstni dan. Na klop se je kot rezervni čuvaj mreže usedel Matija Pintarič, Žan Us pa si je v družbi napadalca Anžeta Ropreta srečanje ogledal s tribune.

Luka Gračnar je bil znova izreden (foto: Drago Cvetanovič)

Luka Gračnar je bil znova izreden (foto: Drago Cvetanovič)

Slovenija in Latvija sta prvi del začeli zadržano, bolj kot ne sta drug drugega spoznavali, pravih resnih priložnosti ni bilo veliko, so pa gostje prvi sprožili nevarnejši strel, ki pa ga je Gračnar dobro ustavil. Tudi sicer so se Latvijci malo več zadrževali v okolici slovenskega gola, a kot rečeno, resno slovenske mreže niso ogrozili, na drugi strani pa so naši fantje poskusili z nekaj samostojnimi akcijami, ki pa jih niso uspeli kronati z zadetkom. Na sredini uvodne tretjine se je Zupančičeva četa morala ubraniti prednosti Latvijcev, saj je bil izključen Rok Tičar, vendar pa so jih risi dobro zapirali v obrambni in nevtralni tretjini ter jih onemogočili. Nedolgo zatem pa se je napis na semaforju vendarle spremenil. V nič kaj posebno obetavnem napadu četrte napadalne trojke je Slovenija presenetila obrambo tekmeca in Žiga Pešut je zadel za vodstvo z 1:0. Med podajalce sta se vpisala Aleš Mušič ter debitant v članski izbrani vrsti David Planko.

Veselje ob vodilnem zadetku (foto: Drago Cvetanovič)

Veselje ob vodilnem zadetku (foto: Drago Cvetanovič)

S takim izidom sta reprezentanci krenili tudi v drugo tretjino. Risi so v tej malo bolj stopili na plin in v napadu postajali vedno bolj konkretni, toda novega zadetka se niso veselili. Na drugi strani so zobe pokazali tudi Latvijci, a kot že prej, se je Gračnar vsakič izkazal. Že kaj kmalu po začetku druge tretjine pa je sledil močan udarec, v 26. minuti se je kapetan Slovenije Jan Muršak spustil v duel, a si je v tem izpahnil desno ramo, moral z ledu in do konca tekme ostal v slačilnici, na ledu pa se bila njegova odsotnost precej vidna. Ob koncu tretjine je nato hokejistom zagodlo še pleksi steklo, sodniki pa so se odločili, da bodo nekaj več kot tri minute igre, ki so ostale v drugi tretjini, odigrali po drugem odmoru ter čiščenju ledu in tako so se igralci odpravili v slačilnici.

V zaključek drugega dela so Slovenci krenili silovito, Rok Tičar, Robert Sabolič in Sabahudin Kovačević so poskusili, a njihovi močni streli so bili premalo natančni, da bi Slovenci podvojili vodstvo. Se pa je, ko sta se moštvi po treh minutah znova postavili na centralni buli, rezultat kaj kmalu spremenil. Le 47 sekund igre v tretji tretjini je Latvija potrebovala, da je izid izenačila, slabi dve minuti zatem je bilo vse postavljeno na glavo, Latvijci so izkoristili še eno slabo posredovanje oziroma pravo zmešnjavo pred slovenskim golom in prišli do vodstva z 2:1.

Jan Muršak je poškodovan zapustil led (foto: Drago Cvetanovič)

Jan Muršak je poškodovan zapustil led (foto: Drago Cvetanovič)

V 49. minuti se je risom, ki so se po dveh prejetih zadetkih povsem podredili igri Latvije, ponudila lepa priložnost, da se vrnejo v igro. Tičar potem, ko je že naredil vse, sicer ni zadel, vendar pa je poskrbel, da so Slovenci v nadaljevanju kar dve minuti latvijsko mrežo napadali z dvema igralcema več. Čeprav so bili dvakrat blizu zadetka (Sabolič je zadel prečko), pa je bila igra z dvema hokejistoma več preveč statična, podaje prepočasne, da bi iz ritma povsem vrgli tri latvijske hokejiste in dosegli izenačujoči gol.

V nadaljevanju so morali nato tako Slovenci kot Latvijci braniti svoje mreže pred napadi v igri z igralcem več, a ne eni ne drugi niso bili uspešni. Risi so se sicer v nadaljevanju še zdramili in pokazali kremplje in to najbolj v samem zaključku. Latvijci so si v zadnji minuti tretje tretjine znova priigrali kazen, po time-outu pa je bilo na vrsti še 39 sekund igre, le osem desetink (!) pred sireno pa je Slovenija le izkoristila power play! Povratnik med rise David Rodman je bil tisti, ki je izid poravnal in poskrbel za podaljšek.

Vztrajnost se je izplačala 8 desetink pred koncem srečanja (foto: Drago Cvetanovič)

Vztrajnost se je izplačala 8 desetink pred koncem srečanja (foto: Drago Cvetanovič)

V petminutnem podaljšku, ki se po novem igra tri na tri, je Sabolič hitro zatresel okvir vrat, nato pa so sledili trenutki Luka Gračnarja, ki je obranil dve izvrstni priložnosti Latvijcev. Zaradi več prostora so bile akcije mnoge in zrele, vendar nobena dovolj, da bi odločila srečanje. Na sredini podaljška so nato Latvijci naredili prekršek in Slovenci so napadli v igri štiri proti trem. Ko je bilo videti, da se bo številčna premoč končala kot večina prejšnjih iger z igralcem več – to je s preveč kombiniranjem in premalo streli – pa sta se izkazala Aleš Kranjc in Rok Tičar, prvi je odlično podal slednjemu, ki je tako 21 sekund pred koncem podaljška zmago prinesel našim risom.

Jutri Slovenijo ob 19.30 čaka spopad s Francijo.

Končno veselje za Rise (foto: Drago Cvetanovič)

Končno veselje za Rise (foto: Drago Cvetanovič)

Slovenija – Latvija 3:2* (1:0, 0:0, 1:2; 1:0)
* po podaljšku

Ledena dvorana Bled. 600 gledalcev.
Glavna sodnika: Fajdiga in Zrnič. Linijska sodnika: Rakovič in Miklič (vsi Slovenija).

Strelci: 1:0 Pešut (Mušič, Planko, 15.), 1:1 Jelisejevs (41.), 1:2 Kulda (Razgals, Jekimovs, 53.), 2:2 D. Rodman (Tičar, Sabolič, 60., PP1), 3:2 Tičar (Kranjc, Vidmar, 65.).

Kazenske minute: Slovenija 8, Latvija 12 +10 (Brahmanis).

SLOVENIJA: Gračnar, Pintarič; Kovačević, Pretnar, Sabolič, Tičar, D. Roman; Kranjc, Vidmar, Ograjenšek, Mušak, Verlič; Tavželj, Podlipnik, Kuralt, Goličič, Pance; Selan, Planko, Pešut, Mušič, Pem; Selektor: Nik Zupančič

LATVIJA: Jucers, Grigals; Balinskis, Salija, Cipulis, Pavlovs, Brahmanis; Galkins, Sevcenko, Lipsbergs, Zile, Jekimovs; Bazevics, Jansons, Razgals, Galoha, Jelisejevs; Ponomarenko, Puide, Zohovs, Baranovskis; Selektor: Haralds Vasiļjevs

Fotogalerija