Avstrijci so bili po težavah z virusnim obolenjem, ki je preprečilo zadnjo tekmo v Mariboru želni uspeha, saj so bili po edini tekmi na Štajerskem kar malo užaljeni, da slovenska vrsta ni upoštevala njihovih zdravstvenih težav in jih je napadla z vseh koncev. V tukajšnjih medijih pa so ne glede na to, da je šlo še vedno zgolj za pripravljalno tekmo od selektorja Mannyja Viveirosa dobesedno zahtevali, da po treh zaporednih porazih s Slovenijo le premaga »Rise«. Brezplačnik, ki ga dobiš na vsakem javnem prevozu dvomilijonske avstrijske prestolnice pa nas je znova zamenjal s Slovaki, ki so večer prej v Bratislavi po kazenskih strelih izgubili z našimi strankami iz Vojensa, Belorusi.

Tekma se je začela z minuto molka v spomin na prezgodaj umrlega dolgoletnega reprezentanta Slovenije Elvisa Bešlagiča. Fantje so na dresih nosili tudi črn žalni trak.

Slovenski selektor Matjaž Kopitar še naprej v moštvu ni imel nemške četverice Kranjca, Tičarja in bratov Rodman. Slednja sta prav v tem večeru igrala šele četrto tekmo nemškega drugoligaškega tekmovanja. Avstrijci so že od samega začetka poskušali pokazati kdo je glavni na domačem ledu, saj se je v prenovljeni Mestni dvorani na Dunaju navkljub najbolj vročemu dnevu v tem letu na Dunaju zbralo zelo dostojno število gledalcev. Vsekakor pa več kot na vseh petih tekmah pod Pohorjem. V 4. minuti smo tako že slišali zven vratnice na slovenskem golu, ki ga je več kot odlično branil Robert Kristan, ki je očitno že izpilil formo za Stockholm. Ob prvi prednosti domačinov, ko je sedel Goličič je poskusil Hundertpfund. Le trenutek za tem pa je imel navkljub igralcu manj izjemno priložnost Rok Pajič, ki pa v zaključku samostojne akcije ni našel prave rešitve.

V drugi tretjini so imeli rdeče-belo-rdeči največjo premoč na ledeni ploskvi. Občutek je bil, da v vsakem koraku fantje v belem zamujajo za delček koraka. Domačini so narekovali oster tempo, očitno pa svojih peterk še nimajo povsem uigranih. Za nameček je bil v slovenskem golu hobotnica Robert Kristan. Omenimo samo priložnosti kapetana Kocha, ki je bil nosilec virusa prejšnji teden ter zaporedna poskusa drugega napada domačinov še pred polovico tekme. Sledil je pobeg Welserja po desni in izjemno akcijo Kristlerja z zelo slabim zaključkom. V tem delu je Slovenija vpisala le poskus Kuralta, domačini pa tudi po izmenjavi podaj Raffla in Baumgartnerja niso zadeli slovenske mreže.

V zadnjem delu je bila igra znova precej bolj izenačena, predvsem Slovenci so bili precej bolj disciplinirani v igri v srednjem delu igrišča. Domačini niso izkoristili niti dobre pol minute prednosti dveh igralcev več, Slovenija pa je edinkrat imela številčno premoč v 49. minuti. Do konca rednega dela velja omeniti še kombinacijo domačinov z Welserjem in Peintnerja, ki pa tudi ni prinesel spremembe.

Dodatek so bolje začeli varovanci selektorja Kopitarja, zelo hitro pa so tako eni kot drugi bolj razmišljali o obrambi kot o napadu. Loterija kazenskih strelov je nasmehe na ustnice privabila v slovenski tabor, odločilni gol pa je dosegel Žiga Pance.

AVSTRIJA  : SLOVENIJA   0:1 (0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 0:1)

 

Dunaj, Športna dvorana Albert Schultz, gledalcev 3.500, sodniki: Fussi in Kellner – oba glavna, Hofstaetter in Zahenthofer – oba linijska (vsi Avstrija)

Kazenski streli: odločilni kazenski strel je zadel Žiga Pance

Kazenske minute: Avstrija 2, Slovenija 8

 

Avstrija: Starkbaum, Swette, Lakos, Klimbacer, Raffl, Koch, Baumgartner, Unterlugauer, Iberer, Herburger, Oberkofler, Peintner, Lukas, Schumnig, Kristler, Hundertpfund, Latus, Reichel, Altmann, Iberer, Schuller, Welser. 

Selektor: Manny Viviros

 

Slovenija: Kristan, Hočevar, Gregorc, Robar, Urbas, Jeglič, Sabolič, Kovačevič, Pretnar, Goličič, Mušič, Pance, Pavlin, Tavželj, Razingar, Pajič, Kopitar, Tošič, Podlipnik, Kuralt, Leber, Koren, Bašič. 

 

Selektor: Mataž Kopitar