Slovenska mlada reprezentanca bo bila še trd boj za obstanek v skupini A divizije I, drugem svetovnem hokejskem razredu. Po današnjem porazu proti Avstriji bo verjetno o potniku v skupino nižje odločal zadnji obračun turnirja med Poljsko in Avstrijo, vse skupaj pa se s kakšno nepričakovano zmago še lahko zaplete ali tudi razplete v korist Slovenije.

 

Sosedski dvoboj so bolje začeli Avstrijci. Slovenci so se že v prvi minuti branili z igralcem manj, bili v tem uspešni, vendar je pobuda ostala na strani naših nasprotnikov tudi po tem, ko so Risi zaigrali v polni zasedbi. V šesti minuti so Avstrijci svojo pobudo spremenili v vodstvi in sicer po lepi in natančni akciji iz katere je zadel Bernd Wolf. V naslednji minuti je poskušal izid poravnati Klemen Drozg, izkupiček te akcije pa je bila izključitev na strani Risov. Slovenija se je dobro branila, sedem sekund pred iztekom kazni pa klonila. Še pred polovico prvega dela so tako slovenski hokejisti že nabrali neprijeten zaostanek. Ampak kmalu po prejetem zadetku so naši hokejisti izsilili prvi prekršek in ga tudi uspešno kaznovali. Po strelu branilca Mihe Logarja je pred golom plošček v mrežo preusmeril Luka Petelin. Ampak Avstrijcem je kmalu uspeli zadeti še tretjič. S strelom z modre črte je Žana Usa presenetil Stephan Fellinger. V lovu za nasprotnikom so Risi stopnjevali tempo, si pripravljali priložnosti in nasprotnika silili v prekrške. Po akciji tretjega napada je Žan Jezovšek poskrbel za novo znižanje, po naletu Philippa Lindnerja pa se je Slovencem ponudila izredna priložnost ob petih minutah power playa. Za nameček so Avstrijci storili nov prekršek in 45 sekund pred iztekom prve tretjine so Slovenci imeli prednost kar dveh igralcev več. A ob strelu Logarja se je tresla le vratnica, ne pa tudi mreža.

 

Vendar je prednost ostajala še za drugi del in te je bilo za debelo minuto. Avstrija je odbila vse napade Slovencev, branila dosežek in nevarno poskušala v redkih protinapadih. Tudi Slovenci niso imeli zrelih priložnosti. Klemen Drozg je poskušal v samostojnem prodoru, nekaj kasneje se je pred golom Avstrije odlično znašel Luka Petelin, plošček pa je zletel mimo gola. V 32. minuti je le prišlo do izenačenja. Strel Jaka Podrekarja je presenetil avstrijskega čuvaja mreže, ki je bil zakrit. Plošček je pristal v mreži, slovenski igralci pa v objemu. Avstrijci so se proti koncu otresli pritiska in tudi sami napadli. Ob napovedani kazni so na led poslali šestega igralca in to prednost izkoristili ter si spet ustvarili prednost. Naši nasprotniki bi lahko svojo prednost pred koncem še povečali, saj so imeli ponovno igralca več na ledu. Zadetka ni bilo, za zadnji del pa je našemu hokejistu ostalo pe 21 sekund kazni.

 

Kratek čas igre z igralcem manj so Slovenci zdržali brez večjih težav, nato pa hitro prejeli nov zadetek. Marco Richter je pred slovenskim golom spretno preusmeril plošček in Risi so ponovno zaostajali za dva zadetka. Slovencem se je ponudila priložnost v power playu, a se je kaj kmalu igra nadaljevala v razmerju štirih proti štirim. Pravih priložnosti za zadetek ni bilo ne na eni, ne na drugi strani. V 51. minuti je prišlo do nove obojestranske izključitve, čas pa je neusmiljeno tekel. Kljub trudu, ki so ga slovenski hokejisti vlagali, praveg pritiska na nasprotnika niso uspeli izvesti. Bržčas se je v nogah naših hokejistov še poznala težka tekma s Poljsko. Vseeno so poskušali s tvegano potezo priti do izenačenja. V igri brez vratarja pa ni bilo uspeha in Avstrija se je lahko veselila zaslužene zmage in s tem tudi verjetnega obstanka v tej skupini.

Svetovno prvenstvo skupine A, divizije I:

Slovenija : Avstrija 3:5

(2:3, 1:1, 0:1)

Sanok Arena. Gledalcev: 100. Sodniki: Gamper (ITA), Hlavaty (CZE), Moszczynski (POL)

Strelci: 0:1 Wolf (Richter, Bischofberger, 4.), 0:2 Wukovits (Vallant, Richter, 9., PP1), 1:2 Petelin (Logar, Pem, 10., PP1), 1:3 Fellinger (Wolf, Peter, 12.), 2:3 Jezovšek (Ograjenšek, Simšič, 18.,  PP1), 3:3 Podrekar (Uduč, Jazbec, 32.), 3:4 Peter (Cijan, 36.), 3:5 Richter (Viveiros, Cijan, 41.)

Kazenske minute: Slovenija 10 (4, 2, 4), Avstrija 43 (13+20 (Lindner), 2, 8)
Streli na gol: Slovenija 25 (11, 9, 5), 23 (10, 7, 6)

Slovenija: Us, Trelc, Kraigher, Logar, Pem, Petelin, Drozg, Potočnik, Stan, Uduč, Jazbec, Podrekar (C), Škrjanec, Jeklič, Ograjenšek, Jezovšek, Simšič, Čepon, Grošelj, Vinčec, Kelc, Hadžič. Trener: Gorazd Drinovec.