Čeprav so na koncu osvojili prvo točko na tem prvenstvu je bila to zgolj slaba uteha za nov poraz, ki je slovenski vrsti še bolj priškrnil vrata obstanka med najboljšimi hokejskimi reprezentancami na svetu. Veliko tistega kar smo videli že na prvih dveh tekmah se je ponovilo tudi v torkovem popoldnevu pred za daj rekordno praznimi tribunami ogromne dvorane Globen. Že hitro se je videlo, da tekma prinaša ogromno naboja. Tekmeci so vedeli, da morebiten poraz v največji meri vodi razred niže. Dancem tudi tolažba, da bodo v zadnjem krogu igrali še z Belorusijo očitno ni veliko pomenila. Do še enega obstanka med najboljšimi so si želeli po lažji poti prek Slovenije, ki je zadnje čase stalna selivka med najmočnejšima razredoma svetovnega hokeja. Spomin na leto 2005 v Innsbrucku je bil v danskem taboru očitno še živ. Še bolj pa letošnji domači poraz v olimpijskih kvalifikacijah.

 

Danci so navkljub trojki iz lige NHL, ki je okrepila »Danish Dynamite« začeli zelo raztrgano in na trenutke celo zbegano. Slovenska igra je delovala precej bolj tekoče. Rok Tičar je sprožil že z drugega sodniškega meta, sledila pa je je še kombinacija Gregorca, ki je znova zelo ugajal in Jegliča. Vratar Dancev Simon Nielsen je moral hitro ogreti svoje ude. Danci nikakor niso uspeli sestaviti prvega napada, slovenska udarna trojka pa je poskrbela za uvodno veselje slovenske peščice navijačev. po ostri podaji Robarja je proti golu udaril prav Gregorc, ki zadnja leta igra pri Odenseju na Danskem. V svojem slogu pa je ploščku smer spremenil Rok Tičar, ki se je le vpisal na seznam strelcev na tem prvenstvu. Ob vodstvu so bili Slovenci še bolj pozorni na igro pred svojim golom, kar jih je zagotovo stalo boljšega izkupička na prvih dveh tekmah. Žiga Pavlin, ki je bil tokrat v paru s Sabahudinom Kovačevičem je poskusil s težkega položaja z desne, Jan Urbas pa žal tu ni uskladil merilnih naprav in po podaji Marcela Rodmana izza gola je rubrika strelci pri njem ostala prazna. po novem poskusu Gregorca pa so Danci v 17. minuti imeli najlepšo priložnost prvega dela tekme, strel Storma pa je Robert Kristan čudežno zaustavil.

 

Prvič so se Slovenci na tem prvenstvu an odmor podali s prednostjo, čeprav minimalno pa vendarle prednostjo, saj je v tem popoldnevu štela le zmaga. Lahko tudi za dve točki. V nadaljevanju je priložnost v slovenski vrsti dobil Luka Bašič, ki je v tretjem napadu zamenjal Gašperja Kopitarja. Neka težav z drsalko je imel Andrej Tavželj, na srečo pa je bilo vse hitro urejeno (op.a. za to je poskrbel tehnični mojster Drago Terlikar). pričakovalo se je, da bodo Danci v nadaljevanju bolj agresivni in to se je tudi zgodilo. Vse več so imeli prevlade v srednjem delu igrišča in to jim je zelo hitro tudi prineslo izenačenje, za katerega je poskrbel napadalec četrtega napada Kim Staal. Le nekaj trenutkov za tem je Markus Lauridsen stresel slovensko vratnico, nakar se je igra vsaj na videz znova umirila. Napak pa je bilo na obeh straneh ogromno. Danski NHL zvezdnik Mikkel Boedker je imel v 33. minuti vodstvo na palici. Precej neoviran je pridrsal pred Kristana, ki pa ga je dovolj spretno oviral, da je Boedker navkljub izjemni potezi za las zgrešil želeni cilj mimo leve vratnice Lixovega gola. Za nameček so imeli Danci tedaj še igralca manj na ledeni ploskvi. 11 sekund celo dva in ko je sedel Madsen se je slovenska vrsta še enkrat veselila. Znova je bil strelec Rok Tičar, oba obrambna igralca prve izmene pa sta se le zamenjala v vrstnem redu pri podaji.  Slovenci so poskušali v največji meri nadzorovati potek srečanja, lepo priložnost si je priboril še Aleš Mušič. Dance je vse bolj grabila panika, Slovenija pa je bila tudi na drugem odmoru v vodstvu, kar je bilo edino pomembno.

 

Odločilnih 20. minut so Danci znova bolj odločno začeli, saj so v največji mer morali vse stavit na biti ali ne biti. Ob izključitvi Marcela Rodmana pa so bili izjemno vztrajni, saj je bila kazen že v izdihljajih. Osem sekund prehitro je bil Madsen na pravem mestu, nikakor pa se ne moremo znebiti občutka, da so si ob tem golu Slovenci veliko nevšečnosti še enkrat znova tu v Stockholmu zakuhali sami. V zaključku je šlo za veliko dirjanja sem in tja, na obeh straneh sta vse opravljala prva in druga peterka, spremembe izida pa do konca rednega dela ni bilo. Omeniti pa velja strel Jakobsena, ki je v diagonali z leve za las zgrešil daljši kot Kristanovih vrat, v slovenskem taboru pa sta bila v navezi najbolj podjetna Jeglič in Robar, toda ni se izšlo.

 

Dodatek je zaradi pravila le štirih igralcev na vsaki strani prinesel nekaj več prostora na igrišču. Že prva slovenska četverka je imela zelo lepo priložnost za končni uspeh, na začetku druge minute podaljška je še enkrat zadišalo po slovenskem uspehu. Delovalo je kot da so Danci povsem izmučeni, nakar pa se je kapetan danskih dinamitov Morten Green dokopal do ploščka in sam krenil na Kristana z levega kota. Prvič mu je Lix še odbil, v drugem poskusu pa je bil Hamletov naslednik bolj zbran in Danci so se zmage veselili kot bi osvojili naslov svetovnih prvakov. Povsem razumljivo. Kako zahtevna je bila tekma pa priča razpoloženje danskega selektorja Paera Baeckmana, ki je še na novinarski konferenci dajal vtis, da ga je tekma povsem izmučila.

SLOVENIJA  :  DANSKA   2:3 (1:0, 1:1, 0:1, 0:1)

Stockholm – Športna dvorana Globen, gledalcev 1.051, sodniki: Baluška (Slk) in Olenin (Rus9 – oba glavna, Dehaen (Fra) in Šeljanin (Rus) – oba linijska.
 

Strelci: 1:0 Tičar (Gregorc, Robar  7.), 1:1 Staal (M. Lauridsen, Madsen 24.), 2:1  Tičar (Robar, Gregorc  35., PP1), 2:2 Madsen (Staal, JB Jensen 46., PP1), 2:3 Green (62.).
 

Izključitve: Slovenija 4, Danska 4
 

Slovenija: Kristan, Hočevar, Gregorc, Robar, Jeglič, Tičar, Sabolič, Pretnar, Kranjc, D. Rodman, M. Rodman, Urbas, Pavlin, Kovačevič, Razingar, Kopitar, Pajič, Tavželj, Mušič, Pance, Goličič, Bašič.
Selektor: Matjaž Kopitar.
 

Danska: Nielsen, Galbraith, Larsen, Lassen, Green, Starkov, Hardt, O. Lauridsen, J. Jensen B, Jakobsen, Christensen, Mi. Boedker, Ma. Boedker, M. Lauridsen, Storm, Poulsen, J. Jensen, Nielsen, Bjorkstrand, Staal, Madsen.
Selektor: Paer Baeckman.
 

Izjavi:

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije:« Kot je dejal kolega Baeckman je bila to izjemno pomembna, s tem pa tudi nervozna tekma. Sam sem bil ves čas prepričan, da te tekme ne moremo izgubiti. Sploh proti koncu, saj sem videl, da so Danci povsem izmučeni. Toda še enkrat znova se je izteklo drugače. Očitno nam tu marsikaj ni naklonjeno. Ni dovolj le da si dober, moraš biti še boljši in za razliko od Vojensa tega tu očitno nimamo. Ampak, mi niti še nismo na polovici prvenstva in gremo naprej z dvignjenimi glavami.«
 

Paer Baeckman, selektor Danske:« Za nami je izjemno pomembna tekma. Morda bolj pomembna kot si kdo misli v tem trenutku. Odigrali smo dve zelo dostojni tekmi z Dansko in Norveško in obe izgubili, tokrat pa smo bili pred obvezo, da moramo nujno zmagati. Slovenija je vražje dobro moštvo, ki ves čas ve kaj hoče. In očitno veliko tudi zmore. Na koncu smo znali vzeti kar se je dalo in zaradi te zmage sem še posebej vesel.«