Na drugem srečanju mladinskega svetovnega prvenstva je naša mlada reprezentanca nastopila odlično, se povsem enakovredno kosala z Danci, na koncu pa na žalost tesno izgubila. Vendar je ekipa pokazala izreden karakter, odigrala vrhunsko srečanje, z nekaj malega sreče v zaključku akcij pa bi bil izid lahko veliko bolj ugoden. Vendar ne glede na izid je treba biti ponosen na mladeniče v dresih z risom na prsih.

Mlada slovenska reprezentanca je v drugo srečanje prvenstva vstopila izredno motivirano. Že od prvega sodniškega meta je bila vidna velika želja po uspehu, zelo agresivni risi pa so kar nekoliko presenetili Dance, ki so bili pred srečanjem bržčas v vlogi favorita. Že v uvodnih minutah so mladi risi uprizorili nekaj lepih akcij, ki so jih zaključili s strelom. V šesti minuti je prišlo do prve izključitve na strani Slovenije, vendar tudi to ni ustavilo želje po napadalni igri. Tesno pokrivanje nasprotnika je pripeljalo do napake v vrstah Danske, ki pa jo je spretno izkoristil kapetan Gregor Koblar. V nadaljevanju so se Slovenci brez večjih težav ubranili, nato pa se je vnel izenačen dvoboj za vsak meter ledene ploskve.Vendar je sledila serija prekrškov na strani naše izbrane vrste, Danci pa niso uspeli izkoristiti najprej 20 sekund, nato pa še minuto in 20 sekund igre s kar dvema igralcema več. Kako bojevit je ris, so pokazali mladeniči s podobo te divje mačke na prsih. Led je letel izpod rezil njihovih drsalk in tudi številčno podrejeni niso dajali nasprotniku nobenega pravega prostora. A vztrajni Danci so povsem ob izteku prve tretjine le dosegli zadetek. Po strelu Oliverja Bjorkstranda se je plošček nesrečno odbil za hrbet Luke Gračnarja in ekipi sta na prvi odmor odšli rezultatsko poravnani.

Druga tretjina se je pričela z bolj umirjeno igro, ki so jo vodili Slovenci. A že kaj kmalu je srečanje preraslo v boj, ki je bil le nadaljevanje videnega v prvem delu. Slovence je hitro doletela pot na kazensko klop, našemu igralcu pa je sledil tudi Danec. V igri štirih proti štirim je bilo veliko dobrega hokeja in lepih akcij. Blestela pa sta oba vratarja, pri Sloveniji Luka Gračnar, pri Dancih pa Sebastian Feuk. Naši risi so se kar dvakrat znašli iz oči v oči z danskim čuvajem mreže, vendar Grega Koblar in Miha Pesjak nista našla ploščku pot v mrežo nasprotnika. Enako uspešen je bil tudi Luka Gračnar, ki je ustavil protinapada Nickolaija Meyerja in Nickija Kisuma. Ob igri v polnih zasedbah je tempo nekoliko upadel, a še vedno se je igralo hitro in agresivno. Ob izključitvi Danca so naši hitro postavili napadalno formacijo in umirjeno ter vztrajno gradili napad za zadetek. Tega je spretno, neposredno izpred gola, dosegel Jaka Podrekar. A veselje je trajalo le deset sekund, saj je do neoviranega strela po odbitku prišel Oliver Bjorkstrand in izid je bil ponovno izenačen. Slovenci niso popuščali in Luka Kalan je bil blizu uspehu, žal pa je strel zgrešil cilj. Glavni sodnik je tudi v drugem delu sodil zelo strogo in na klop je moral ponovno slovenski igralec. Veliko težav je imela četverica branilcev, ki pa je v branjenju uspela, žal pa so Danci le nekaj kasneje zadeli za prvo vodstvo na tekmi. Do konca srečanja bi Aljaž Uduč lahko poskrbel za izenačenje, njegova poskusa pa sta bila nekoliko premalo natančna in sta zletela mimo vrat.

Odličen prodor Mihe Pesjaka ni prinesel spremembe izida


V zadnjem delu so Slovenci krenili v lov za prednostjo nasprotnika. Začeli so zelo napadalno in kar nekajkrat poskusili z različnih pozicij. Danci so imeli zato manj težav pri organizaciji napadov in v eni od akcij zatresli vratnico slovenskih vrat. Kmalu za tem so Danci iz gneče uspeli spraviti plošček za hrbet Luke Gračnarja in si ustvariti lepo prednost. Risi bi lahko odgovorili v protinapadu, ki ga je vodil Jure Sotlar. Pot proti golu je bila odprta, sledila je podaja do Mihe Pesjaka, ki je ustrelil močno, žal pa tudi za malenkost nenatančno. Takoj za tem so se naši hokejisti uspešno ubranili z igralcem manj, ob tem pa so si ustvarili tudi lepe priložnosti v protinapadu. Prednost nasprotnika pač ni dovoljevala le agresivnega branjenja, ampak tudi iskanje priložnosti za zadetek v vsaki situaciji. Navodila s klopi so bila jasna: “Vse bolj agresivni postajamo, Gremo, gremo!” In to je bilo tudi vidno na ledu. Odlična igra je morala prinesti nagrado in v eni od akcij, je sam pred danska vrata pridrsal Luka Kalan, plošček pa neubranljivo poslal v mrežo. Težko je bilo loviti poletne rise in sledil je prekršek tudi na strani Dancev. V power playu so risi spet odlično napadli, do strela je prišel ponovno Luka Kalan, danski vratar pa je izredno posredoval. V tem trenutku čas ni bil zaveznik naše reprezentance. Igra se je povsem preselila pred gol Dancev, vendar so se nasprotniki dobro branili. Minuto in pol pred koncem je Gorazd Drinovcev vzel pol minute odmora, vratarja zamenjal s šestim napadalcem in poskusil s tvegano potezo ujeti izenačenje. Ni se izšlo po željah in Slovenija je žal izgubila. Z nekaj sreče bi bil izid lahko povsem drugačen, naši risi pa so se pokazali v izredni luči. 

Luka Kalan je s tem zadetkom vrnil upanje na klop Slovenije

Svetovno prvenstvo U20, divizija I, skupina A, Amiens, Francija, drugi krog:

Danska : Slovenija 4:3
(1:1, 2:1, 1:1)

Amiens, dvorana Coliseum. Gledalcev: 250. Sodniki: Chmielewski (ZDA), Tschirner (Italija), Yamaguchi (Japonska).

Strelci: 0:1 Koblar (Planko, 6, SH1), 1:1 Bjorkstrand (Uldall, 20.), 1:2 Podrekar (Sotlar, Pesjak, 32., PP1), 2:2 Bjorkstrand (Spelling, Madsen, 32.), 3:2 Meyer (Bau, 38.), 4:2 Spelling (Bjorkstrand, Ehlers, 45.), 4:3 Kalan (Koblar, Kozar, 53.)

Kazenske minute: Danska 8 (2, 4, 2), Slovenija 14 (8, 4, 2) 
Streli na gol: Danska 30 (6, 17, 7), Slovenija 22 (5, 8, 9)
Igralca tekme: Oliver Bjorkstrand (Danska), Gregor Koblar (Slovenija)

Slovenija: Gračnar, Trelc, Repe, Humar, Škrjanec, Snoj, Kozar, Logar, Pesjak, Sotlar, Kalan, Uduč, Koblar (C), Podrekar, Stan, Zupan, Oberstar, Truden, Petelin, Pem, Planko, Židan. Trener: Gorazd Drinovec.