Tekma, ki bo za vedno v analih slovenskega hokeja in tudi športa je bila izjemno dinamična in zahtevna dobesedno v vsakem trenutku. Tako kot Slovenija je tudi Danska iskala svojo prvo pot na olimpijski turnir. Zaradi nenadejanega uspeha slovenske vrste v uvodnem dvoboju z Belorusijo so se Danci v celoti osredotočili na to tekmo, ki pa jim niti v primeru zmage še ne bi zagotavljala končnega uspeha. Načrtovani veliki finale za nedeljski pozno popoldanski termin so odločno napovedovali tudi na uradni strani Mednarodne hokejske zveze.

 

v slovenskem taboru se s tem niso obremenjevali. Še enkrat znova so se poskušali držati vsega tistega kar so se dogovorili na treningih in na sestanku pred tekmo. Selektor Matjaž Kopitar je navkljub odmevni in lepi zmagi z Belorusijo fante še enkrat opozoril tudi na nekaj napak, ki so si jih privoščili v uvodni tekmi. Predvsem je bilo potrebno dvigniti raven igre v nevtralni tretjini in biti uspešnejši pri pridobivanju sodniških metov. Le te so za to določeni igralci vadili tudi na dopoldanskem treningu pred tekmo v poznem večernem terminu. Petek je enostavno na Danskem namenjen uživanju, ki so ga po večini pričakovali vsi, na koncu pa se jim ni izšlo.

Robert Kristan je bil ponovno izreden, tako kot vsi risi

Uvodna tretjina je prinesla obilo drsanja. Pokrivanje praznega prostora, kjer so predvsem Danci iskali svoje priložnosti je bilo najbolj pomembno. Igre s ploščkom ni bilo na pretek. Danci so predvsem v uvodu poskušali z nekaj raznovrstnimi akcijami, ki pa jim niso prinesle uspeha. Zelo dejavna igra Slovenije in znova razpoloženi Robert Kristan v vratih sta bila zagotovilo za zelo izenačen dvoboj. Nekaj več strelov je imela domača vrsta, pot do Sočija pa je bila skrajšana za 20 minut.

Zadetek Davida Rodmana je pomenil tudi zmago

Na koncu se je izkazalo, da je bila poglavitna druga tretjina, ko je drugi slovenski napad v 24. minuti prvič utišal razgreto vzdušje v dvorani. Če ima kdo predsodek o hladnih severnjakih naj se ga enostavno čim prej znebi.    Na vrhu napada slovenske vrste je še enkrat odlični in agilni ter robustni Jan Urbas lepo poslal plošček pred vrata vrhunsko razpoloženega Frederika Andersena, kjer je novo čarovnijo uprizoril David Rodman in vesele se je lahko začelo. Trajalo pa ni dolgo, saj so domačini po sodniškem metu, ki ga je dobil Jakobsen le 43 sekund kasneje znova razgreli vzdušje. Plošček je prišel na modro linijo, kjer je bil pravilno postavljen Nichlas Hardt in z odlično merjenim strelom premagal precej pokritega Kristana. Sledila je izključitev strelca slovenskega gola, nato je moral kazen odslužiti še branilec Žiga Pavlin, slovenski fantje pa so vse to zdržali. Za nagrado se je ponudila akcija, znova drugega napada, ki jo je začel Andrej Tavželj, Marcel Rodman pa je odlično našem mlajšega brata, ki je najprej še pogledal proti Urbasu, nato pa zadel bližji zgornji kot Andersenovih vrat. Na drugi odmor so Risi odšli s prednostjo, ki pa so jo s še eno izjemno predstavo v zadnji tretjini znali zadržati.

Zdravljica na kulturni praznik. Neprecenljivo

Povsem razumljivo je Slovenija v največji meri igrala le s tremi napadi in vsemi sedmimi branilci. Kapetan Razingar je ob sebi menjal člane napadalne trojke, največkrat sta bila v tej vlogi Žiga Pance in Aleš Mušič. Danci so vse bolj pogledovali na uro in poskušali tudi s posamičnimi akcijami. Ni šlo niti njihovemu najboljšemu napadalcu Madsu Christensenu in čas se je začel nagibati na slovensko stran. Pet minut pred koncem je David po diagonali z desne na drugo vratnico lepo našel Marcela, ki bi zlahka že tedaj postavil piko na I za pot ob Črno morje. Toda trepetati je bilo potrebno do konca. Danci so poskušali z minuto odmora, Andersen je vrata zapustil minuto in pol pred koncem, 18 sekund pred koncem je Hardt zadel vratnico z zunanje strani, več pa se domačinom tokrat ni uspelo. Slavje, začinjeno s solzami sreče se je za slovensko odpravo lahko začelo, Soči je namreč tu. Prvič bo na hokejskem turnirju pod petimi krogi plapolala tudi slovenska tribarvnica.

Hokej, Vojens – 2. dan olimpijskih kvalifikacij:

 

DANSKA  :  SLOVENIJA         2:1       (0:0, 2:1, 0:0)

 

Vojens – Športna dvorana SE Arena, gledalcev: 5.000, sodniki: Lutchke (Nor), Stricker (Švi) – glavni, Aasum (Nor), Yletyinen (Šve) – linijski.

Strelci: 1:0 D. Rodman (Kranjc, Urbas  – 24.,), 1:1 Hardt (Jakobsen – 25.,), 2:1 D. Rodman (Tavželj, M. Rodman – 37.,).

Slovenija: Kristan, Hočevar, Robar, Gregorc, Tičar, Jeglič, Sabolič, Kranjc, Pretnar, M. Rodman, Urbas, D. Rodman, Pavlin, Tavželj, Razingar, Pajič, Kopitar, Kovačevič, Goličič, Pance, Mušič, Bašič. Selektor: Matjaž Kopitar.

Danska: Andersen, Galbraith, D. Nielsen, Lassen, Green. Madsen, M.L.Christensen, J. B. Jensen, Hersby, N. Jensen, Jakobsen, Hardt, Bodker, M.B.Christensen, Storm, Bjorkstrand, J. Jensen, R. Nielsen, Lassen, Starkov, Dresler, Poulsen. Selektor: Per Backman.

Kazenske minute: Slovenija 6 (+10 Pajič), Danska 0

Foto: HZS/Drago Cvetanovič