V 3. krogu svetovnega prvenstva divizije I-A do 18 let v italijanskem Asiagu se je slovenska izbrana vrsta pomerila proti močni ekipi Danske. Njihovo moč so občutili tudi mladi risi, ki so gladko izgubili z 0:3.

Že sam uvod v tekmo je pokazal kdo je favorit na današnjem srečanju saj mladi Danci že od prve minute naprej niso dopustili slovenskim upom, da bi ogrozili njihovega vratarja Georga Sorensena. Danska obramba je delovala zelo čvrsto in v glavnem zaustavljala slovenske napade že v nevtralni tretjini, Danci pa so s hitrimi napadi resno ogrožali slovenski gol, vendar je Žan Us v obup spravljal danske napadalce, saj je z odličnimi obrambami preprečeval vodstvo Danske. V 9. minuti tekme je bil izključen Kristjan Čepon in v igri z igralcem več so Danci povsem stisnili mlade rise v njihovo obrambno tretjino in z vsemi močmi oblegali slovenski gol. Žan Us je branil perfektno, le 11 sekund po povratku Čepona na led pa so Danci le uspeli matirati Usa in povesti z 0:1. Po vodstvu mladih Skandinavcev se igra bistveno ni spremenila. Danci so še naprej napadali, Slovenci pa se uspešno branili in tako se rezultat do konca prve tretjine ni več spremenil.

V drugem delu igre so sprva Danci ponovno z vsemi silami krenili v napad in v 25. minuti z igralcem več povedli z 0:2, nato pa je ritem v danski igri nekoliko padel in tako so tudi mladi risi prišli do nekaj priložnosti za zadetek, ki pa so se vse končale neuspešno. V 36. minuti je bil še drugič v drugi tretjini izključen Sebastjan Grošelj in Danci so ponovno izkoristili igralca več in po vsega 15 sekundah igre je Thomas Olsen zadel za 0:3. Izid se, kljub še nekaterim lepim priložnostim na danski strani, nato do konca druge tretjine ni več spremenil.

Tekma v zadnjem delu ni prinesla posebno atraktivne igre, saj so Danci bolj varčevali z močmi, naši pa so neuspešno poizkušali nekako priti do zadetka, ki bi fantom vlil nekaj upanja. Kljub temu je bilo še nekaj priložnosti predvsem na danski strani, ki so vseskozi nadzorovali potek srečanja, vendar je Žan Us vse njihove poizkuse obranil. Rezultat se tako do konca tekme ni več spremenil in Danska je slavila še tretjo zmago na tem prvenstvu, Slovenija pa je zabeležila še tretji poraz.

Slovenijo jutri čaka odločilna tekma, saj se bodo pomerili s Francozi, ki so tako kot Slovenci še vedno brez točk. Tekma bo tako najverjetneje odločala o obstanku na svetovnem prvenstvu divizije I-A.

Slovenija – Danska 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Streli na gol: 20:57 (1:24, 10:16, 9:17)
Kazenske minute: 12:2 (4:2, 4:0, 4:0)
Strelci: 0:1 DAN Emil Rasmussen (Markus Jensen, Marcus Nielsen) 11., 0:2 DAN Christian Kristiansen (Markus Jensen, Sonny Hertzberg) 25. PP1, 0:3 DAN Thomas Olsen (Mads Eller, Mads Larsen) 37. PP1

Izjava selektorja Valerija Šahraja:
“Zavedali smo se, da po dveh porazih ni več prav veliko možnosti za kalkuliranje. Da je potrebno v vsako tekmo 100 procentno. Fantje so na ledu odigrali zelo odgovorno. Upoštevali so načrt pred tekmo in kljub premoči Dancev smo po dveh tretjinah imeli zelo ugoden rezultat. Veliko vlogo pri tem je imel tudi naš vratar Žan Us, ki je svojo mrežo čuval več kot dobro. V tretji tretjini smo spremenili taktiko in poizkušali z agresivno igro, računali smo na utrujenost nasprotnika vendar so Danci ostali zbrani do konca srečanja in presenečanja niso dopustili.”

Preostali srečanji 3. kroga:
Belorusija – Francija 6:1 (3:0, 2:1, 1:0)
Italija – Norveška 1:12 (0:4, 1:4, 0:4)