Vojens – Mali kraj na danski ravnici, z le 7.500 prebivalci bi se v tem večeru lahko zapisal v zgodovino slovenskega hokeja. V slogu Shakespearovega junaka Hamleta, ki se je prav tako v danski deželi spraševal Biti ali ne biti slovenski hokejisti že čakajo na tekmo, ki jo doslej še niso igrali. Tako blizu in obenem tako daleč od olimpijskega turnirja pod svojo zastavo slovenski hokej na ledu doslej še ni bil. Zmaga z Belorusijo na začetku predoilmpijskega turnirja s 4:2 daje obilo možnosti. Vsekakor pa je potrebno ostati na realnih tleh, Danci so v vlogi domačinov in tudi hoteli ali ne, v vlogi favoritov v tem dvoboju.

Toda resnici na ljubo tako je bilo tudi z Belorusi, ki niso in niso našli pravih rešitev v boju z izjemno disciplinirano slovensko vrsto. Le ta je v vsakem trenutku vedela kaj hoče.  Tudi nekaj bledih minut so fantje z risom na prsih znali prebroditi. Posebej pa navdušujeta odločnost navkljub dvema prejetima goloma v zgolj minuti sredi tekme in odlična taktična igra v zadnji tretjini, ko so Belorusi poskusili z vsemi sredstvi, na koncu pa ostali z dolgimi nosovi. Turnir v Vojensu še zdaleč ni odločen, če pa se stvari obrnejo v pravo smer bi temu lahko bilo tako že v tem večeru. Za slovensko napredovanje v Soči je najprej potrebna zmaga Belorusov z Ukrajino, nato pa bo potrebno opraviti še svoj del naloge, v 24. tekmi z Danci bo potrebno do osme zmage. V dosedanjih tekmah s ponosnim skandinavskim narodom ima Slovenija podobno kot z Belorusijo in Ukrajino negativno statistiko. Tradicije pa so očitno zato, da se prekinjajo.


Izbranci selektorja Matjaža Kopitarja, ki je v reprezentančno vrsto vnesel obilo  odločnosti in prepričanja v lasne sposobnosti so dopoldan v zares prikupni SE Areni opravili običajni trening, v hokejskem žargonu razdrsavanje. Po kosilu je bil obvezen počitek, zdaj pa že potekajo aktivnosti povezane s tekmo. Kot običajno bo slovenska odprava v dvorani prispela dve uri pred začetkom tekme. “Zelo težko je reči kaj nas čaka, saj se zavedamo kako je igrati v svoji dvorani in to bo danes za Dance obenem prednost in dodaten pritisk. Mi moramo razmišljati o nas samih, samo to je pot do uspeha. Če bomo tako odgovorni in povezani kot sinoči bo to veliko na poti k možni zmagi. Upam, da je pred nami še en izjemen večer tu na Danskem,” je pred vkrcanjem v avtobus povedal kapetan Tomaž Razingar. Robert Sabolič je z Belorusi zaključil pravi vrtiljak za vodstvo z 2:0, pred tekmo, ki morda že pomeni pot v Soči pa je dodal: “Trden temelj je postavljen, vemo, da je zmaga z Belorusi velik korak, ampak nikakor ne smemo razmišljati, da smo že kaj opravili. Pred nami je zelo zahtevna naloga, čeprav imamo zelo konstantno moštvo. Ob vsaki akciji se čuti naš napredek, ampak za tako želeni uspeh in pot v Soči moramo najmanj ponoviti včerajšnji dan in najbrž še kaj dodati. Vzdušje o peklensko, to moramo odmisliti in predvsem moramo biti sproščeni in hladni v svojih glavah.”

Priljubljeni Sabla je bil na prvenstvu že uspešen


Z Dansko je Slovenija igrala v prvih kvalifikacijah za olimpijski nastop, ki so jih uvedli ob dogovoru Mednarodne hokejske zveze in severno-ameriške lige NHL, ko so tudi pod petimi krogi zaigrali vsi najboljši. Na danskih tleh, takrat v Koebenhavnu, so domačini zmagali s 4:2. Slovenija je vodila z golom Tomaža Vnuka, v drugi tretjini so Danci dosegli vse štiri gole. Poraz je ublažil Ivo Jan. Na povratni tekmi v Ljubljani je Slovenija zmagala brez težav s 5:1, kjer je zadel tudi zdajšnji pomočnik selektorja Nik Zupančič. Ob njem je dva gola dosegel Aleš Sodja, po enkrat pa sta zadela Marko Smolej in Jure Vnuk. Na svetovnih prvenstvih skupine B Dancev nismo nikdar premagali. Edino točko je Slovenija osvojila na domačem ledu na Jesenicah, ko je bilo 4:4 (Jan, Beribak, Šahraj, Zajc). Vsekakor doslej najbolj odmevna slovenska zmaga z Danci pa je s svetovnega prvenstva elitne skupine, ko je bilo 6. maja 2005 v Innsbrucku 4:3, in to po zaostanku s 3:0 po prvih 20. minutah igre. Za najpomembnejšo zmago z Danci so zadeli Jan, A. Kopitar, Rožič in Terglav. Slovenija je Dansko nazadnje premagala pred zdaj že skoraj tremi leti na turnirju v Naganu na Japonskem, kjer je bilo po izvajanju kazenskih strelov 4:3. Nazadnje v Lyonu v Franciji pa je na turnirju evropskega izziva Danska zmagala v podaljšku z 2:1 (Goličič). Vsekakor se nam obeta zelo zanimiv hokejski večer.

Foto: HZS/Drago Cvetanovič