Članska hokejska reprezentanca Slovenije je v Tivoliju po loteriji kazenskih strelov izgubila tretje srečanje turnirja EICH proti Franciji, a kljub temu osvojila decembrski turnir evropskega izziva v slovenski prestolnici.


Po petkovi zmagi proti Rusiji II, ki je bila sploh prva slovenska v dvobojih s katero od ruskih selekcij doslej, je domače hokejiste za konec turnirja čakala še Francija. Ta je v prvih dveh krogih izgubila z Rusi in premagala Norveško, tako da je bila še v igri za prvo mesto; Sloveniji pa bi za domačo skupno zmago zadoščala že točka za neodločen izid po rednem delu.

A izbranci selektorja Matjaža Kopitarja so bili odločeni, da turnir končajo še s tretjo zmago. Tako kot na prejšnjih tekmah je nekoliko pomešal peterke, v vratih pa je – Robert Kristan je po tekmi z Rusi odpotoval v Zagreb, kjer praznujejo 50-letnico Medveščaka – tokrat dobil še tretji vratar na tem zboru Gašper Krošelj. Na tribuni sta ostala kapetan Tomaž Razingar, njegovo vlogo je prevzel Edo Terglav, ter Žiga Grahut.

Nekoliko bolje so sicer začeli Francozi, ki so po začetnem ogrevanju na obeh straneh tudi prvi zadeli. Toda slovenski odgovor je bil hiter, v gneči pred vratarjem Ronanom Quemenerjem je bil najspretnejši Jure Dolinšek. Dve minuti pozneje je četrti napad, v katerem sta bila tokrat še Žiga Pance in Matej Hočevar, spet pritisnil proti vratom in Dolinšek je iz podobnega položaja kot prvič zadel še enkrat. Slovenija je imela nato dvakrat igralca več in številne priložnosti, najlepšo David Rodman, novega zadetka pa ni dosegla. Borbeni Francozi pa so po napaki domače obrambe ob koncu tretjine prišli do izenačenja.

Slovenija je v nadaljevanju stopnjevala pritisk; ob naslednji številčni prednosti je z močnim strelom z modre linije Blaž Gregorc povišal na 3:2. Vratar Quemener je imel veliko dela še ob strelu Aleša Mušiča, kljub premoči pa domači hokejisti vodstva niso povišali. To se jim je maščevalo v 37. minuti, ko so imeli sami prvič na tekmi igralca manj, Francozi pa so odbiti plošček iz bližine pospravili v mrežo. Gostje so zapretili še minuto pozneje, ko je Krošlja rešila vratnica.

Tudi v zadnjem delu so prvi do zadetka prišli Slovenci. Mušič je v 43. minuti zadel, ko je imelo njegovo moštvo na ledu igralca manj. Toda minimalna prednost Sloveniji še ni zagotovila uspeha, saj so bili Francozi vseskozi na preži in so še nekajkrat ogrozili Krošlja. Tudi francoski vratar je moral še pokazati svoje znanje, ubranil je strela Davidu Rodmanu in Robertu Saboliču, nato pa so Francozi znova izenačili, iz bližine je Krošlja premagal Brian Henderson.

Do konca tekme so spet imeli rahlo premoč domači, a spremembe izida ni bilo. Ko so imeli Slovenci dve minuti pred koncem igralca več, so Francozi zapretili v protinapadu, Slovenija pa “power-playa” ni izkoristila. Ker se je dvoboj po rednem delu končal neodločeno, je Slovenija že po 60 minutah osvojila skupno prvo mesto, o zmagovalcu današnje tekme pa je odločal podaljšek oziroma kazenski streli, pri katerih so bili z dvema zadetima boljši Francozi, za Slovenijo je zadel le Andrej Hebar.

Po končanem turnirju so podelili še nagrade najboljšim igralcem, iz slovenskega tabora sta ju prejela Robert Kristan kot najboljši vratar in David Rodman kot najkoristnejši igralec.

Selektor Matjaž Kopitar. “Vsekakor, da sem zadovoljen. Odigrali smo štiri dobre tekme, ostali smo neporaženi po rednem delu, pri kazenskih strelih pa smo imeli malce smole. Mislim, da smo generalno gledano lahko zadovoljni. Z Nikom sva dobila odgovore na vprašanja, ki sva si jih zastavila pred tem turnirjem. Zelo pozitivno sem presenečen nad večjim številom igralcev, kar pomeni, da lahko gledamo vzpodbudno naprej.”

Slovenija – Francija 4:5 KS (2:2, 1:1, 1:1, 0:0, 0:1)

Ljubljana, Hala Tivoli
Gledalcev: 1200
Sodniki: Kamšek, Škofic, Pahor, Lešnjak

Strelci:
0:1 FRA Guttig (Henderson, Gaborit)/6:24
1:1 SLO Dolinšek /7:05
2:1 SLO Dolinšek (Hočevar M., Pance Ž.)/10:23
2:2 FRA Beron (Lamperier)/18:01
3:2 SLO Gregorc (Sabolič)/22:57 PP1
3:3 FRA Dusseau (Beron)/36:45 PP1
4:3 SLO Mušič (Robar)/42:48 SH1
4:4 FRA Henderson (Guttig)/51:23
4:5 FRA Henderson /65:00 KS

Kazenski streli:
4:5 FRA Beron
5:5 SLO Hebar
5:6 FRA Henderson

Kazenske minute:
Slovenija: 6 (0, 2, 4, 0)
Francija: 10 (4, 2, 4, 0)

Najboljša igralca:
Slovenija: David Rodman
Francija: Brian Henderson

Slovenija:
Krošelj, Hočevar A.; Gregorc, Robar, Sabolič, Jeglič, Hebar; Dervarič, Pavlin, Šivic, Mušič, Rodman; Kužnik, Selan, Pance Ž., Terglav, Pance E.; Tavželj, Erman, Dolinšek, Hočevar M., Brus

Francija:
Qemener, Buysee; Amar, Dussea, Albert, Arrossamena, Avenel; Janil, Hecquefeville, Beron, Claireaux, Besson; Moisand, Custosse, Dufournet, Gaborit, Guttig; Trabichet, Henderson, Lamperier, Romand, Tarantino

Z opoldanskim obračunom sta zadnji dan turnirja odprli reprezentanci Norveške in Rusije. Uspešnejši so bili Rusi, ki so si z zmago priigrali drugo mesto na turnirju. Norvežani so ga, s tretjim porazom, končani na zadnjem mestu brez osvojene točke.

Norveška – Rusija 1:4 (0:3, 0:1, 1:0)

Ljubljana, Hala Tivoli
Gledalcev: 80
Sodniki: Fajdiga, Tominc, Hribar, Rojko

Strelci:

0:1 RUS Nikulin (Belov, Golubev)/4:22
0:2 RUS Belov (Golubev, Panarin)/8:05 PP1
0:3 RUS Dugin (Golubev, Kisalevich)/18:20 PP1
0:4 RUS Kisalevich (Glinkin, Burdasov)/27:38
1:4 NOR Froshaug (Solberg, Holos)/54:01

Kazenske minute:
Norveška: 12 (6, 2, 4)
Rusija: 6 (0, 2, 4)

Najboljša igralca:

Norveška: Lars Haugen
Rusija: Anton Belov

Norveška:
Haugen, Grotnes; Rindal, Kaunismäki, Olsen, Huse, Roest; Hools, Odegaard, Lorentzen, Kristiansen, Winkler; Sveum, Solberg, Ask, Roymark, Martinsen; Froshaug, Roste Fossen, Oppoyen, Lovlie

Rusija:
Murygin, Sudnitski; Lyamin, Alexandrov, Golubev, Nikulin, Dugin; Glinkin, Popov, Trunev, Ketov, Jakovlev; Kiselevich, Yegorshev, Plotnikov, Burdasov, Panarin; Belov, Pivtsakin, Anisin, Karpov

{image-gallery album=”5687600032069125345″}