Selektor Matjaž Kopitar ima za ljubljanski turnir na voljo nekaj več igralcev, saj je ritem štirih zaporednih tekem (upoštevajoč še sredino prijateljsko tekmo s Švico) precej naporen. A so se že takoj začele težave s poškodbami, Anže Ropret si je proti Švici izpahnil ramo in že zapustil reprezentanco. Pred dvobojem z Norveško – ti reprezentanci sta se pomerili že lani na podobnem turnirju na Jesenicah in takrat je Slovenija zmagala s 5:2 – se je ekipi pridružil še David Rodman, Kopitar pa je dal priložnost še Matevžu Ermanu in Mihi Brusu. V vratih je tokrat začel Andrej Hočevar.

Začetek je bil, pred sicer zelo skromnim številom gledalcev v Tivoliju, po okusu slovenskih igralcev. Že prvo akcijo so Slovenci začinili z zadetkom, ko je v 48. sekundi tekme po podaji Aleša Mušiča plošček za hrbet Larsa Haugena spravil branilec Sabahudin Kovačevič. Nadaljevanje je bilo nato bolj zadržano, Slovenci so imeli nekaj terenske premoči, a brez pravega učinka. Norvežani so imeli prvi na ledu igralca več, vendar si pred vrati Hočevarja niso pripravili nevarnejših priložnosti. Slovenija je spet zapretila na polovici tretjine, a sta strela Erica Panceta in Mitje Šivica postala plen Haugena. Slovenci pa so nato v 16. minuti, ko so imeli na ledu igralca manj, dobili izenačujoči zadetek, Hočevarja je premagal Mats Froeshaug.

Norvežani so sicer prvi zapretili v nadaljevanju, ko je Hočevarja rešila vratnica, nato pa so spet povedli domači. V trenutkih številčne premoči je David Rodman iz neposredne bližine plošček poslal pod prečko vrat Norvežanov. Manj uspešni so bili Kopitarjevi izbranci ob naslednjih dveh številčnih prednostih, ko si je le Rok Tičar pred vrati pripravil priložnost, a se je namesto za strel odločil za podajo. Druga tretjina je bila precej raztrgana in s številnimi izključitvami, med drugim sta si v lase skočila Žiga Pance in Tommy Kristansen ter predčasno končala tekmo, Slovenci pa so vmes prišli do tretjega gola, ko je lepo akcijo, tudi s podajo norveškemu branilcu pred golom med nogami, z neubranljivim strelom končal Robert Sabolič.

Obe moštvi sta zaradi številnih kazni lahko več časa posvetili ″power playu″; v zadnji tretjini so ga imeli najprej Norvežani, takoj zatem Slovenci, učinka pa ni bilo. V 48. minuti je prodor Erica Panceta in Rodmana ustavil vratar Haugen, v 52. pa je prodor z igralcem manj Tičar končal s strelom tik ob golu. Slovenija do konca dvoboja ni imela večjih težav pri branjenju vodstva, Hočevar pa ni več klonil niti v zadnjih dveh minutah, ko so tekmeci iz vrat potegnili Haugena in zaigrali s šestimi v polju. Za piko na i je z golom na nebranjena vrata poskrbel David Rodman.

Izjavi po tekmi

Matjaž Kopitar, selektor: “Rezultatsko gledano, smo lahko zadovoljni. Sam pristop do tekme je bil podoben kot včeraj, od fantov pa sem želel in zahteval, da začnemo na nivoju, na kakršnem smo končali proti Švici. Žal se to ni uresničilo, tako da je bila prva tretjina slabša. A svetla točka današnje tekme je bila zadnja tretjina, ki so jo fantje odigrali zrelo, kot se za ekipo spodobi.”

Andrej Hočevar, vratar: “Začeli nismo tako, kot smo se zmenili. Nato smo zaigrali bolje, v drugi in predvsem v tretji tretjini, ko smo Norvežane povsem onemogočili in pripeljali tekmo varno do konca. Glede na to, da gre za prijateljski turnir, me je malce presenetilo toliko grobosti. A zaradi tega je bil obračun še toliko bolj zanimiv za gledalce.

V reprezentančni garderobi se pred petkovo tekmo z Rusi spet obeta nekaj menjav. Zaradi klubskih obveznosti bosta odšla Sabahudin Kovačevič in Rok Tičar, njuni mesti pa bosta zapolnila ″Šveda″ Žiga Pavlin in Andrej Hebar.

Slovenija – Norveška 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Ljubljana, Hala Tivoli
Gledalcev: 1000
Sodniki: Fajdiga, Lešnjak B., Rakovič, Rojko

Strelci:
1:0 SLO Kovačevič (Dervarič, Mušič)/0:48
1:1 NOR Froshaug (Espeland)/15:20 PP1
2:1 SLO Rodman (Dervarič, Kovačevič)/23:48 PP1
3:1 SLO Sabolič (Jeglič, Robar)/32:46 PP1
4:1 SLO Rodman (Pance E., Kovačevič)/58:58 EN

Kazenske minute:
Slovenija: 19 + 20 (Pance Ž.) (4, 33, 2)
Norveška: 25 + 10 (Olsen) + 20 (Kristiansen)(2, 51, 2)

Najboljša igralca:
Slovenija: Robert Sabolič
Norveška: Niklas Roest

Slovenija:
Hočevar A. Kristan; Robar, Gregorc, Jeglič, Tičar, Sabolič; Dervarič, Kovačevič, Rodman, Mušič, Pance E.; Selan, Kužnik, Razingar, Terglav, Šivic; Erman, Tavželj, Brus, Hočevar M., Pance Ž.

Norveška:
Haugen, Grotnes; Rindal, Kaunismäki, Olsen, Huse, Roest; Hools, Odegaard, Lorentzen, Kristiansen, Winkler; Espeland, Svem, Ask, Roymark, Martinsen; Solberg, Froshaug, Roste Fossen, Oppoyen, Lovlie

V popoldanskem, uvodnem obračunu turnirja v Ljubljani sta palice prekrižali izbrani vrsti Rusije 2 in Francije. Uspešnejši so bili Rusi, ki so nasprotnike odpravili s 4:2. Ruski hokejisti so prevladovali skozi celotno srečanje. Dvoboj je bil najbolj izenačen v zadnjih 20 minutah, ki so se končale neodločeno. Prvi dve tretjini pa sta, z zadetkoma Ketova in Panarina, pripadli Rusom, ki se bodo jutri pomerili s Slovenijo.

Rusija – Francija 4:2 (1:0, 1:0, 2:2)

Ljbljana, Hala Tivoli
Gledalcev: 50
Sodniki: Fajdiga, Lešnjak B., Černe, Korošec

Strelci:
1:0 RUS Ketov (Trnev)/8:42
2:0 RUS Panarin (Nikulin)/25:08 SH1
2:1 FRA Beron (Tarantino)/48:28
3:1 RUS Burdasov (Nikulin, Glinkin)/51:34
4:1 RUS Anisin (Panarin, Nikulin)/56:20
4:2 FRA Hecquefeville (Trabichet)/58:47

Kazenske minute:
Rusija: 4 (0, 4, 0)
Francija: 16 (4, 6, 4)

Najboljša igralca:
Rusija: Yevgeni Ketov
Francija: Ronan Quemener

Rusija:
Murygin, Sudnitski; Lyamin, Alexandrov, Golubev, Nikulin, Dugin; Jakovlev, Kiselevich, Glinkin, Popov, Trunev; Yegorshev, Chudinov, Ketov, Plotnikov, Burdasov; Belov, Pivtsakin, Panarin, Anisin, Karpov

Francija:
Quemener, Buysee; Amar, Dusseau, Albert, Arrossamena, Avenel; Janil, Hecquefeville, Beron, Claireaux, Besson; Moisand, Custosse, Dufornet, Gaborit, Guttig; Trabichet, Henderson, Lamperier, Romand, Tarantino

{image-gallery album=5686396657859544465}