Ljubljana gosti zanimiv hokejski turnir evropskega izziva, na katerem nastopajo reprezentance, ki nekako krojijo vrh v diviziji I svetovnega hokeja, kar jih redno uvršča tudi med elitne reprezentance tega sveta. V družbi Italije, Francije in Avstrije bo slovenska reprezentanca, kot gostiteljica, iskala pot do zmage na turnirju, ob tem pa računa, da bodo NHL imena privabila dovolj ljubiteljev hokeja na tribune hale Tivoli.

V prvem srečanju prvega dne sta se med seboj pomerili reprezentanci Francije in Avstrije. Uvod v tekmo je pripadel Francozom, ki so hitro zatresli tudi vratnico, a zaradi napake v obrambi tudi prvi sedli na klop za kaznovane igralce. Naši severni sosedi priložnosti niso izkoristili, v nadaljevanju pa srečanje potekalo mirno, obe reprezentanci pa sta igrali zelo previdno. Nekaj več agresivnosti so pokazali galski petelini, ki so bili nevarnejši, agresivnost pa se jim je izplačala v 17. minuti, ko je za vodstvo poskrbel Luc Tardif.

Na začetku drugega dela so Avstrijci hitro storili prekršek in ponudili nasprotniku priložnost ob igri z igralcem več. Izid se ni spremenil, naši severni sosedje pa so prevzeli pobudo in nasprotniku vsilili svoj ritem igre. Francozi so se vse prevečkrat zatekli k prekrškom, vendar tega avstrijski hokejisti niso znali izkoristiti. Tudi 40 sekund igre z dvema igralcema več ni prineslo izenačenja. Še več, Avstrija si ni ustvarila niti obetavne akcije. Francozi so prežali na priložnost v protinapadu in zobe pokazali šele ob izteku drugega dela. Z bravuro je Bernd Brueckler ohranil minimalni zaostanek, ob koncu pa si je malo kazen prislužila reprezentanca Avstrije, večji del kazni pa je ostal za začetek tretje tretjine.

Bravura Bruecklerja je ohranila minimalni zaostanek (foto: Drago Cvetanovič)

Tudi Francozi se niso izkazali ob tej prednosti, vendar pa so tudi skozi zadnji del srečanja igrali zelo agresivno, tesno ob nasprotniku, kateri ni mogel razviti svoje igre. Galski petelini so brez večjih težav odbijali vse napade avstrijskih napadalcev, na nasprotni strani pa velikokrat prikazali tudi veliko domišljije v napadu. A to ni bilo dovolj za spremembi izida. Ob koncu je klop naših severnih sosedov vzela pol minute odmora, v nadaljevanju pa poskusila brez vratarja. Tvegana poteza ni prinesla uspeha, prazno mrežo pa je zatresel Yorick Treille. Francija je zasluženo slavila zmago na prvem srečanju turnirja, za igralca tekme pa sta bila izbrana avstrijski napadalec Oliver Setzinger in vratar Francije Fabrice Lhenry.

Avstrija : Francija 0:2
(0:1, 0:0, 0:1)

Ljubljana, hala Tivoli. Gledalcev 250. Sodniki: Benvegnu, Tominc , Hribar, Zrnič.

Strelca: 0:1 Tardif (Henderson, Da Costa, 17.), 0:2 Treille Y., 60., EN

Kazenske minute: Avstrija 8 (2, 4, 2), Francija 16 (4, 8, 4)

Avstrija: Brueckler, Eeinhandl, Altmann, Kirisits, Lukas, Reichel, Schumnig, Trattnig, Ulmer, Baumgartner, Geier M., Geier S., Koch, Komarek, Latusa, Ulmer, Oberkofler, Raffl T, Rafll R., Rotter, Schuller, Setzinger.

Francija: Lhenry, Huet, Amar, Auvitu, Bachet, Manavian, Moisand, Roussel, Claireaux, Da Costa, Desrosiers, Fleury, Gutting, Henderson, Meunier, Raux, Rech, Ritz, Tardif, Treille S., Treille Y.