Slovenija je domače tekmovanje začela z zmago proti Norveški (4:1), slovenska zasedba pa je pred današnjim obračunom z Rusi doživela nekaj sprememb. Tabor sta zaradi klubskih obveznosti zapustila branilec Sabahudin Kovačevič in napadalec Rok Tičar, soigralcem pa sta se danes pridružila branilec Žiga Pavlin in napadalec Andrej Hebar, ki sta prišla s Švedske.

Selektor Matjaž Kopitar je znova nekoliko premešal napadalne peterke, v vratih pa je začel Robert Kristan. Na tribuni so tokrat ostali Andrej Hočevar, Mitja Šivic in Žiga Grahut.

Po zadržanem začetku – na obeh straneh je bilo nekaj zaporednih izključitev, na slovenski si je dve prislužil kapetan Tomaž Razingar – pred tokrat precej bolj polnim Tivolijem kot v četrtek je igra prej stekla Rusom, ki so si pripravili nekaj polpriložnosti pred vrati Kristana. Slovenci so šele v šesti minuti prvič ogrozili Aleksandra Sudnickija. Sredi tretjine pa je Slovenija povedla, potem ko je ob novi številčni prednosti po strelu Blaža Gregorca z modre linije odbiti plošček iz bližine v mrežo potisnil Robert Sabolič. Zadetek je dal krila domačim in uprizorili so še nekaj nevarnih napadov, zapretil je Žiga Jeglič, nato pa so se tudi ubranili še ene ruske prednosti 5-4 in prvo tretjino končali z minimalnim vodstvom, potem ko je bil Jeglič še enkrat sam pred ruskim vratarjem, a je bil slednji hitrejši, Kristan pa se je tik pred koncem izkazal z obrambo ob nevarnem strelu Artemija Panarina.

Slovenci so v drugi tretjini hitro povišali vodstvo, potem ko je bil po podaji Davida Rodmana na pravem mestu Aleš Mušič. A Rusi so, čeprav gre za večinoma mlade in še neuveljavljene hokejiste, hitro pokazali, da ni dobro prehitro zaspati. V manj kot minuti so namreč dosegli dva gola, prvega resda po protinapadu, ko pred ruskimi vrati sodniki niso dosodili prekrška nad Mušičem, drugega pa iz neposredne bližine, tako da je bil v 26. minuti dvoboj spet na izhodišču. Slovenija je imela nato terensko premoč, tudi zaradi številnih ruskih izključitev (v drugem delu so na klopi za kaznovane Rusi presedeli 12 minut, Slovenija pa nobene), ki pa so ostale neizkoriščena; tudi minuta in deset sekund igre 5-3, ko je Jeglič zgrešil prazna vrata. Ob koncu tretjine pa je imel veliko priložnost, ob izenačenih močeh na ledu, še Mušič.

Podobno kot v drugem delu so tudi v tretjem domači hitro povedli, Hebar je s silovitim strelom pod prečko matiral Sudnickija. V 48. minuti je Kristan mojstrsko ubranil nevaren strel Panarina, podobno pa je bilo na ruski strani, ko je imel Gregorc priložnost za nov gol Slovenije. Ta je imela spet prednost dveh igralcev, toda plošček spet ni šel v mrežo. Ruski pritisk v zadnjih desetih minutah so Slovenci zdržali, tudi ob ruski igri brez vratarja in po veliki priložnosti Jevgenija Ketova v zadnji minuti, tako da so se na koncu veselili druge zmage na turnirju.

Izjave po tekmi:

Matjaž Kopitar, selektor: “Zares sem ponosen na fante. V garderobi sem jim dejal, da škoda, ker nagrado za najboljšega igralca ne morejo dobiti kar vsi, saj si jo je danes zares prislužil prav vsak. Vsi so se borili, kot je potrebno. Fantje si zaslužijo spoštovanje celotne slovenske javnosti, tu predvsem mislim na obisk tekem. Na takšnem turnirju in proti takšnim tekmecem si fantje zaslužijo, da se jih pride gledat. Sicer pa smo danes že na začetku pokazali disciplinirano igro. Rusi so morda v tekmo šli z mislijo, da bo lahko, a so hitro videli svojo zmoto. Žal so slabe tri minute Ruse vrnile v igro. Pohvaliti moram tudi igro z igralcem več, s katero sem zadovoljen, kljub temu da nismo dosegli več zadetkov. Imeli smo nekaj lepih priložnosti.”

Robert Kristan, vratar (razglašen za najboljšega igralca meseca novembra v Evropi): “Naša igra je bila za petico. Fantje so pokazali karakter, ogromno želje in discipline, česar se učimo iz leta v leto. Pokazali smo, da smo na pravi poti in da se lahko merimo tudi s takšnimi reprezentancami. Pomembno je, da se na začetku ne ustrašimo več in prav zaradi tega smo danes iztržili ugoden rezultat.”

Andrej Hebar, napadalec: “Moj zadetek je le plod igre celotne ekipe, ki je trdo igrala celo srečanje. Zmagali smo zasluženo, prikazali smo disciplinirano igro in to se nam je na koncu obrestovalo. Ob igri z igralcem več smo imeli veliko priložnosti, žal smo dosegli le en gol, a vse skupaj je dobra popotnica za naprej.”


Slovenija – Rusija 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

Ljubljana, Hala Tivoli
Gledalcev: 2200
Sodniki: Dremelj, Krcelić, Korošec, Pahor

Strelci:
1:0 SLO Sabolič (Hebar, Gregorc)/9:27 PP1
2:0 SLO Mušič (Rodman)/21:55
2:1 RUS Panarin (Belov, Anisin)/24:57
2:2 RUS Ketov (Pivtsakin, Yegorshev)/25:55
3:2 SLO Hebar (Rodman, Tavželj)/44:18

Kazenske minute:
Slovenija: 12 (8, 0, 4)
Rusija: 30 (10, 12, 8)

Najboljša igralca:
Slovenija: Žiga Jeglič
Rusija: Alexander Sudnitski

Slovenija:
Kristan, Krošelj; Gregorc, Robar, Sabolič, Jeglič, Hebar; Dervarič, Pavlin, Razingar, Mušič, Rodman; Kužnik, Selan, Pance Ž., Terglav, Pance E.; Tavželj, Erman, Dolinšek, Hočevar, Brus

Rusija:
Sudnitski, Murygin; Lyamin, Alexandrov, Golubev, Nikulin, Dugin; Glinkin, Popov, Trunev, Ketov, Jakovlev; Kiselevich, Yegorshev, Plotnikov, Burdasov, Panarin; Belov, Pivtsakin, Anisin, Karpov

Dvoboj dveh ekip, ki sta EIHC turnir pričeli s porazom je pripadel Francozom. Galski petelini so si odločilno prednost priigrali med 47. in 48. minuto, ko sta bila v razmaku 48 sekund natančna Beron in Hecquefeville. V zaključku srečanja so se Norvežani poizkušali približati tudi brez vratarja a jim kaj več od prečke ni uspelo zadeti. Norvežani bodo prvo zmago lovili jutri, ko se bodo opoldan pomerili z Rusijo. Francoze pa ob 16. čakajo še neporaženi risi.

Francija – Norveška 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)

Ljubljana, Hala Tivoli
Gledalcev: 100
Sodniki: Fajdiga, Tominc, Černe, Rakovič

Strelci:
1:0 FRA Romand (Avenel)/38:18
1:1 NOR Ask (Rindal)/43:44
2:1 FRA Beron (Henderson)/46:53
3:1 FRA Hecquefeville (Lamperier)/47:41

Kazenske minute:
Francija: 10 (2, 4, 4)
Norveška 6 (2, 2, 2)

Igralca tekme:
Francija: Kevin Hecquefeville
Norveška: Jonas Hools

Francija:
Qemener, Buysee; Amar, Dussea, Albert, Arrossamena, Avenel; Janil, Hecquefeville, Beron, Claireaux, Besson; Moisand, Custosse, Dufournet, Gaborit, Guttig; Trabichet, Henderson, Lamperier, Romand, Tarantino

Norveška:
Grotnes, Haugen; Rindal, Kaunismäki, Olsen, Huse, Roest; Hools, Odegaard, Lorentzen, Kristiansen, Winkler; Sveum, Solberg, Ask, Roymark, Martinsen; Froshaug, Roste Fossen, Oppoyen, Lovlie

{image-gallery album=5686792916075525729}