Tekma s skorajda enako zgodbo kot uvodna je na koncu prinesla tudi enak izkupiček. Slovenija je po dveh tekmah prikovana na dno skupine v Stockholmu in bo slamico upanja za tretji obstanek med najboljšimi v največji meri lovila že v torek popoldan ob 16.15 z Dansko. Še enkrat znova je bila slovenska vrsta boljši nasprotnik, bolj je ugajala, imela tokrat na svoji strani tudi statistične podatke, kar pa v športu ne šteje veliko. Na koncu je vedno pomemben le pogled na semafor in izid ti pokaže kaj si opravil.

Za razliko od tekme z Norvežani si Slovenci tokrat niso privoščili uvodnih črnih minut, celo več četa selektorja Matjaž Kopitarja je vsaj na videz delovala izjemno odgovorno in navkljub uvodnemu porazu tudi samozavestno. Že v uvodnem napadu sta tako nase opozorila Robar in Sabolič, nakar je sledila še akcija druge napadalne trojke, ki jo je z močnim strelom zaključil branilec Kranjc. Ob prvi prednosti igralca več so se predramili tudi Belorusi, ki so v primerjavi z olimpijskimi kvalifikacijami v Vojensu kar dodobra spremenili svojo postavo. tu je namreč precej manj igralcev iz KHL lige kot jih je bilo na Danskem in očitno so se Belorusi že letos odločili za nekoliko pomlajeno zasedbo, saj imajo naslednje prvenstvo pri njih doma v Minsku. Tako za nameček letos ne morejo zapustiti elitne druščine. Za uvodnimi slovenskima peterkama ni zaostajal niti tretji napad, branilec Belorusov Ilija Kaznadei pa je tudi pred prvim slovenskim golom opozoril nase. Prvi so ob števičlni prednosti slovenskih gledalcev na tribunah povedli Risi, ko je Rok Pajič izjemno podal nazaj do kapetana Tomaža Razingarja, ki mu ni bilo težko zadeti praznega beloruskega gola. Veselje pa ni bilo prav dolgo saj je udarna beloruska peterka hitro poravnala izid. Za izenačenje na prvem odmoru je poskrbel prav Kaznadei, plošček pa se je malenkostno dodaknil Marcela Rodmana in presenetil Kristana. Belorusi so pred odmorom zadeli še vratnico.

 

Tudi tokrat e bila druga tretjina povsem slovensko obarvana. Znova pa plošček ni in ni hotel v mrežo. Celo več, Belorusi so izkoristili napako v naši obrambni tretjini in prvič na tekmi povedli. Še pred tem smo videli poskus Tičarja in izjemno podajo Kopitara do Razingarja na drugo vratnico z leve strani, odlični vratar Vitali Belinski pa se ni dal zmesti. Ob omenjeni napaki Tavžlja pri drugem golu je obilno delo opravil Dmitri Meleško, ki je prišel do ploščice, ki jo je nato le še potisnil do bolje postavljenega Aleksandra Kitarova, ki je po treh odličnih strelih le prišel na listo strelcev. Vse do zadnjega odmora je bila na ledu v največji meri le Slovenija. Streli so se vrstili (op.a. ob koncu celo razmerje 30:17 v korist Slovenije), učinkovitosti pa ni in ni. Omenimo le nekaj najlepših priložnosti. Gašper Kopitar je dobil priložnost z desne strani, David Rodman prav tako, Žiga Pance je bil pol korak hitrejši od Belorusov pa ni šlo, vse skupaj je zaključil še branilec Blaž Gregorc.

 

Ob vsem so bili Slovenci tokrat uspešnejši kot z Norveško tudi pri sodniških metih, saj tudi ta statistični podatek minimalno kaže v njihovo smer. Ob golu Marcela Rodmana na začetku tretje tretjine je Slovenija z nenavadnim golom le uspela izenačiti, ves čas pa je bila rezultatsko v podrejenem položaju. Belorusi so namreč še prej kot pri edinem vodstvu Slovenije znova tehtnico obrnili v svojo korist. Nespametno izključitev si je privoščil Robar, ki so jo nasprotniki pol minute pred iztekom tudi kaznovali. Pri strelu Filičkina je za trenutek zamudil še Jeglič in znova se je začelo lovljenje vsaj za točko. Gregorc je bil še enkrat znova med najbolj udarnimi tudi pri napadalnih nalogah. Kovačevič, si je v 52. minuti morda preveč zaprl kot za strel, v gneči se je poskušal vmešati še Urbas, toda znova je bilo vse na poti neučinkovistosti. Prvi napad pa je nato le zadel tudi na drugi tekmi zapored. Tokrat je strelec Robert Sabolič, ki sta mu Jeglič in Tičar pripravila priložnost, ki jo je težje zgrešiti kot zadeti in veselje je bilo razumljivo. Toda tokrat samo za 27 sekund, saj so trenutek nepazljivosti Belorusi kaznovali na še en (pre)lahek način. Vse skupaj je zaključil Aleksej Ugarov in postavil tudi končni izid. Pravega poskusa vse do konca Slovenija niti ni več imela, tudi ob zamenjavi Kristana za Jegliča ne. Tudi polminutni premor pa svojega ni prinesel, slaba uteha pa je, da je tokrat vsaj prana mreža slovenskega gola ostala nedotaknjena.

 

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije:” Izgubiti dve tekmi na podoben način in tako kot smo jih mi tu ni enostavno in res nisem najbolj razpoložen. Ob vsem smo si samo privoščili preveč spodrsljajev za igranje na tem nivoju. Kaj takega v elitni druščini ne pride v poštev. Dobesedno smo Belorusom poklonili zmago. Nočem biti zdaj pretirano kritičen do nikogar, ampak to moramo vsekakor popraviti. Seveda je bilo tudi danes precej dobrih stvari, žal pa dveh tekem v celoti tu še nismo sestavili kot si želimo. Panike pa seveda ni nobene.”

Andrei Skabelka, selektor Belorusije:” In ni in drugi smo v veliki želji po končnem uspehu naredili zares veliko napak. Pri kaznovanju le teh pa so bili mi uspešnejši, kar nam je na koncu prineslo zmago. Nečesa igralcem vsekakor ne smem zameriti. to e izjemna učinkovitost, saj so skorajda vsak četrti strel spremenili v gol. Tu je ključ našega uspeha, za naslednje tekme pa moramo še marsikaj popraviti. pozna se tudi, da imamo precej spremenjeno zasedbo v primerjavi s februarjem na Danskem.

 

SLOVENIJA  :  BELORUSIJA  3:4 (1:1, 0:1, 2:2)

 

Stockholm – Športna dvorana Globen, gledalcev 1.500, sodniki: Brueggemann (Nem) in Bulanov (Rus) – oba glavna, Dehaen in Valach (Slk) – oba linijska.

Strelci: 1:0 Razingar (Pajič, Kopitar 14.), 1:1 Kaznadei (Kitarov, Kulakov 18.), 1:2 Kitarov (Meleško 30.), 2:2 M. Rodman (D. Rodman  42.), 2:3 Filičkin (Stas 44., PP1), 3:3 Sabolič (Jeglič, Tičar  55.), 3:4 Ugarov (Kaznadei, Koviršin 56.)

Kazenske minute: Slovenija 6, Belorusija 4

Slovenija: Kristan, Hočevar, Robar, Gregorc, Tičar, Sabolič, Jeglič, Kovačevič, Kranjc, D. Rodman, M. Rodman, Urbas, Tavželj, Pavin, Razingar, Kopitar, Pajič, Pretnar, Mušič, Pance, Goličič, Bašič.

Selektor: Matjaž Kopitar.

Belorusija: Belinski, Milčakov, Kaznadei, Černaok, Kulakov, Meleško, Kitarov, Filičkin, Graborenko, Stafanovič, Kolcov, Kovjiršin, Šinkevič, Goroško, Ugarov, Jefimenko, Stas, Maslenikov, Andrjušenko, Solomonov, Demko, Kisli.

Selektor: Andrei Skabelka.