10. november 2017, Cergy, Francija – Slovenska reprezentanca je na svojem drugem srečanju na turnirju Euro Ice Hockey Challenge v Cergyju priznala premoč latvijski reprezentanci. Samo srečanje je bilo manj dinamično, kot tisto proti Franciji dan pred tem. Latvijci so igrali zelo disciplinirano, risi pa nekako niso našli poti do gola nasprotnika. Za nameček so že v prvi tretjini izgubili Nika Pema (izpah rame) in ob koncu druge tretjine še vratarja Roberta Kristana (poškodba desnega palca na roki).

Selektor Kari Savolainen je to pot v ekipo uvrstil Maksa Selana, Anžeta Ropreta, Nika Pema in Andreja Hebarja, ki so bili včeraj prosti, na tribuno pa so sedli Jan Urbas, Matija Pintarič, Anže Kuralt in Ken Ograjenšek. Zaradi bolezni je v hotelu ostal še Žiga Pavlin.

Kristan in Pem sta tekmo zaključila predčasno zaradi poškodb

Kristan in Pem sta tekmo zaključila predčasno zaradi poškodb

Samo srečanje so bolje in aktivneje pričeli Latvijci. Organizirali so si nekaj akcij, v tretji minuti pa že vodili z 1:0. Z modre črte je Kristaps Zile poslal plošček pred slovenski gol, skozi gnečo pa je zletel tudi mimo vratarja Roberta Kristana in končal v mreži. Po prejetem zadetku so risi zaigrali hitreje in bolje. Pričeli so vrstiti akcije, ki so bile vse bolj nevarne. Sabahudin Kovačevič in Robert Sabolič sta izpeljala hitro akcijo. Sabolič je podal na sredino, tam pa je s prve sprožil Rok Tičar in izid izenačil. Že v naslednjem napadu bi lahko Slovenija vodila. Žiga Pance je nevarno prodrl, vendar je nenatančno streljal, odbitek pa bi Miha Verlič skoraj pospravil v gol. Sledila je prva izključitev na tekmi. Slovenija je napadala z igralcem več in stiskala obroč okoli vrat Rihardsa Cimermanisa. Latvijski vratar se je najprej izkazal ob strelu Mihe Verliča, nekaj kasneje pa je mimo vrat sprožil Rok Tičar. Latvija se je ubranila, ritem igre pa je nekoliko padel. Bolj aktivni so bili risi, ustvarili so si nekaj polpriložnosti, to pa na izid ni vplivalo. Ob koncu prvega dela je Nik Pem padel preko nasprotnika in obnovil poškodbo rame, s tem pa sta bila zanj srečanje in tudi turnir končana.

V prvi tretjini je bil boj zelo izenačen

V prvi tretjini je bil boj zelo izenačen

Latvijci so tudi v drugi tretjini igrali mirno in disciplinirano. Slovenske napade so uspeli ustaviti daleč od nevarnih con, sami pa so imeli podobne težave s slovensko obrambo. Zato so bile prave priložnosti sila redke. V 25. minuti so Latvijci poskusili presenetiti vratarja Roberta Kristana kar s strelom izza vrat, a se slovenski čuvaj mreže ni dal. Sledila je prekinitev, Robert Kristan pa je zahteval zdravniško pomoč. Zdravniška služba je našemu vratarju prevezala poškodbo na prstu desne roke. Že v prvem napadu po prekinitvi je Franks Razgis nato sam prodrl pred Kristana, ki je bil uspešnejši in je poskus nasprotnika ustavil. Sledila je izključitev na slovenski strani. Latvijci so poskušali z ustvarjanjem gneče pred Kristanom spraviti plošček za njegov hrbet. Seveda se Slovenci niso dali in med igralci je malo zavrelo. Sodniki so napetost ustavili z obojestransko izključitvijo. Kmalu potem, ko so risi zaigrali v polni zasedbi, sta v kratkem času kar dva slovenska hokejista morala na klop za kaznovane. Minuto in 36 sekund so imeli Latvijci dva igralca več na ledu. Zile je bil prvi, ki je poskusil, Kristan je strel odbil, plošček pa je zadel linijskega sodnika, ki je potreboval pomoč zdravnikov. V 33. minuti je bil v dobrem položaju Robert Sabolič, v nadaljevanju akcije pa je poskusil še Miha Štebih. Ostalo je pri prednosti naših nasprotnikov. Branilec Kovačevič je prodrl po desni strani za gol Latvije in poskusil z akcijo okoli gola presenetiti nasprotnega vratarja. V protinapadu so zapretili tudi Latvijci. Kristan se je še enkrat več izkazal, žal pa je bila poškodba prehuda in v vratih ga je moral zamenjati Gašper Krošelj. Naši nasprotniki so takoj po menjavi vratarjev izpeljali hitro in natančno akcijo zadeli, s tem pa so si ustvarili lepo prednost dveh golov, s katero so odšli na odmor.

Gneča pred slovenskim golom

Gneča pred slovenskim golom

V zadnji tretjini je bilo na ledu sila malo dogajanja. Latvijci so se zbrano in disciplinirano branili, risi pa njihove obrambe niso uspeli prebiti. Sicer so že v drugi minuti nadaljevanja igrali z igralcem več, učinkovitega zaključka akcij pa ni bilo. Igra brez pravih priložnosti je dobila nekaj energije štiri minute pred iztekom igralnega časa, ko so Latvijci prišli do lepe priložnosti, Gašper Krošelj pa je ubranil njihov poskus. Dve minuti pred koncem je slovenska klop vzela polminutni odmor, nato pa napadla brez vratarja. Matic Podlipnik je skoraj presenetil vratarja Latvije s strelom iz sredine, nato pa priložnosti za rise ni bilo več. Naši nasprotniki so zmago potrdili s strelom v prazno mrežo. Ob koncu tekme je bil za igralca tekme pri Sloveniji izbran Rok Tičar.

Gašper Krošelj v akciji

Gašper Krošelj v akciji

Jutri je Cergyju še zadnji igralni dan, Slovenijo pa ob 20.00 čaka tekma z Belorusijo.

Slovenija : Latvija 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Cergy, dvorana Aren’ice. Gledalcev: 100. Sodniki: Dahean, Bliek, Furet, Constantineon.

Strelci: 0:1 Zile (3.), 1:1 Tičar (Sabolič, Kovačevič, 7.), 1:2 Zile (Balinskis, 30, PP2), 1:3 Salija (Bukarts Ro., 37.), 1:4 Razgals (60., EN)

Kazenske minute: Slovenija 18 (0, 8+10 (Podlipnik), 0), Latvija 8 (2, 4, 2),

Slovenija: Kristan, Krošelj, Kovačevič, Podlipnik, Jeglič, Tičar, Sabolič, Magovac, Kranjc, Rodman M., Rodman D., Goličič, Gregorc, Repe, Pance, Verlič, Hebar, Selan, Štebih, Ropret, Pem, Mušič. Trener: Kari Savolainen.

* Petorke so bile sestavljene tako kot so po vrsti zapisani posamezni igralci.