Za slovensko reprezentanco je že drugi nastop na svetovnem prvenstvu reprezentanc do 20 let. Nasprotnik naših Risov je bil to pot boljši in kvalitetnejši v vseh pogledih. Latvija je visoko slavila in dobro napolnila slovensko mrežo.
Latvija je še v pretekli sezoni igrala v elitni skupini mladinskega svetovnega hokeja. Ne glede na to dejstvo pa so se Slovenski hokejisti v uvodnih minutah dobro spopadli z nasprotnikom in odigrali nekaj zelo kvalitetnih minut. Ne samo da so bili enakovredni, bili so za spoznanje boljši, odločnejši in nevarnejši. Vendar pa je nasprotnik izkušenejši in je mirno čakal na svoje priložnosti. Ko je do te prišlo, pa je to znal spremeniti v svojo prednost, v svoje vodstvo. Z uvodnimi minutami je bil zadovoljen tudi selektor Gorazd Drinovec: »Lahko rečem, da smo srečanje pričeli zelo dobro. Ustvarili smo si nekaj priložnosti, sledila pa je manjša nepozornost v obrambi, v katerih smo prejeli dva zadetka. Ta zadetka sta preveč vplivala na ekipo, fantje so kar težko nadaljevali srečanje.«

Da ekipi na ledu ne gre, je bilo opaziti tudi v drugem delu srečanja. Latvija je prednost v drugi tretjini krepko povečala. Slovenska klop je poskušala tudi z menjavo vratarjev, vendar je bilo to pot vse na strani slovenskih nasprotnikov. Latvija je igrala svojo igro, v prodorih pred slovenski gol je pokazala veliko načinov izigravanja obrambe Risov, do zadetkov pa je bilo potem lažje priti. Slovenija je lahko spoznala moč elitnih reprezentanc. »V pogovoru s trenerjem Latvije je ta zatrdil, da gre za eno najboljših generacij latvijskega hokeja v zadnjih nekaj letih. Ob dejstvu, da so bili štiri leta stalni član elitne divizije, je tudi tu treba iskati razloge za visok poraz. Truda nam ne gre očitati, poskušali smo z menjavo vratarjev, v igro smo vložili vse svoje znanje, vendar je potrebno priznati premoč nasprotnika,« je bil realen pogled slovenskega selektorja.

 Latvijci so prelahko prihajali do zadetkov (foto: Drago Cvetanovič)

Latvija je v zadnjem delu dokončala svoje delo. V slovenski mreži je končalo deset ploščkov, latvijska reprezentanca pa je imela nekaj svojih adutov, ki so bili odločilni v boju za zmago. »Največji razkorak med slovenskimi in latvijskimi hokejisti je v hitrosti in fizični moči. Ob tem imajo Latvijci nekaj starejšo ekipo, v njej je veliko igralcev nosilnega letnika v tej kategoriji, medtem, ko je slovenska reprezentanca vseeno po večini mlajša. Tu je razlika, ki je bila danes še kako vidna. Zato moramo še kako dobro delati na hitrosti igralcev in njihovi fizični moči. To je v hokeju eden odločilnih elementov,« je o razlikah med reprezentancama razmišljal Gorazd Drinovec.

Risi so se borili ves čas tekme (foto: Drago Cvetanovič) 

Na koncu štejejo le točke. Slovenski reprezentanci na mizi ostajajo še trije ključi od načrtovanega obstanka in ravno toliko do morebitne medalje. Da znajo odigrati srečanje na visokem nivoju so pokazali v dveh odličnih uvodih, tako proti Belorusiji, kot tudi proti Latviji. Selektor Drinovec pa verjame tudi v izkušnje, ki si jih njegovi varovanci pridobivajo skozi sezono: »Nekateri reprezentanti, ki nastopajo v INL, pridobivajo izkušnje s težkimi tekmami, ki bi jih lahko primerjal s temi na svetovnem prvenstvu. Če bomo vztrajali pri tem in priložnost dajali vsem domačim hokejistom, bomo s težjimi nastopi le pridobivali, igralci pa se bodo lažje prilagajali na hitrost in moč nasprotnika. Naše odločilne tekme na prvenstvu šele prihajajo. Na prvenstvu je pet tekem, fantom v garderobi pa sem že povedal, da hitrost s katero igrata tako Poljska, kot tudi Avstrija odgovarja našemu sistemu igre. Po odmoru bomo igrali proti obema reprezentancama, kjer bomo vsaj enakovredni v hitrosti, srečanje pa bo odločala boljša taktika. Tu pa je naša priložnost, saj se bomo dobro pripravili, da dosežemo potrebni zmagi za obstoj,« je pregled dogodkov na ledu in pogovor o nadaljevanju prvenstva zaključil naš selektor.

Nasveti s klopi niso spremenili tok srečanja (foto: Drago Cvetanovič) 

Na tekmi je bil prisoten tudi slovaški strokovnjak, nekoč tudi trener slovaške mlade reprezentance Anton Tomko, ki je o tekmi povedal: »Slovenija je srečanje začela zelo dobro, vendar pa je kasneje Latvija pričela igrati hitreje in si s tem ustvarjala priložnosti za zadetke. Slovencem je primanjkovalo ravno hitrosti, vendar imajo še vedno vse možnosti za dober rezultat.«

 

Tekmo Slovencev si je z zanimanjem ogledal tudi eden legend avstrijskega hokeja Dieter Kalt,ki je bil tudi na kratko predstavil svoje videnje srečanja: »Slovenija je odlično začela. Kakšnih deset minut je bila boljša. Latvijci so se mi zdeli nekoliko nervozni, potem pa so zadeli in potek srečanja obrnili sebi v prid. So zelo hitri in to jim daje veliko prednost na ledu.«

 

Sanok, svetovno prvenstvo U20, divizija I, skupina A:
Latvija : Slovenija 10:0

(3:0, 4:0, 3:0)

 

Sanok Arena. Gledalcev: 100. Sodniki: Pesina (CZE), Hylinski (POL), Pardatscher (Ita)

Strelci: 1:0 Egle (Jaks, 11.), 2:0 Kulda (Abols, 14.), 3:0 Rosinskis (Kulda, Abols, 18., PP1), 4:0 Jevpalovs (Skuratovs, Kondrats, 24.), 5:0 Birzitis (26.), 6:0 Lipsbergs (Jevpalovs, Kalvitis, 35., PP1), 7:0 Mazurs Mago (38.), 8:0 Jevpalovs (Kondrats, 42.), 9:0 Abols (Kulda, 47., PP1), 10:0 Maslovskis (Jevpalovs, Golovkovs, 49., PP1)

Kazenske minute: Latvija 8 (6, 2, 0), Slovenija 14 (6, 2, 6)
Streli na gol: Latvija 31 (10, 8, 13), Slovenija 19 (9, 4, 6)

Slovenija: Us, Trelc, Kraigher, Logar, Pem, Petelin, Drozg, Potočnik, Stan, Uduč, Jazbec, Podrekar (C), Škrjanec, Jeklič, Ograjenšek, Jezovšek, Simšič, Čepon, Grošelj, Vinčec, Kelc, Hadžič. Trener: Gorazd Drinovec.