EIHC, Lyon – tekma Slovenija : Latvija

 

SLOVENIJA  –  LATVIJA  3:4  (1:2, 1:1, 1:0, 0:1)

Lyon – Športna dvorana Charlemagne, gledalcev 500, sodniki: Bergamelli, Blick – glavna, Dehaen, Gielly – linijska (vsi Fra).

 

Strelci: 0:1 Skvorcovs (Indrašis, Bičevskis 7), 1:1 Tavželj (Goličič, Jeglič 17 PP), 1:2 Sotnieks (Štals 17), 1:3 Sotnieks (Meija 22 PP), 2:3 Pavlin (A. Kopitar, G. Kopitar 35 PP), 3:3 Jeglič (A. Kopitar, Pavlin 60), 3:4 Indrašis (Bartlis, Porejs 62 PP)

 

Kazenske minute: Slovenija 12, Latvija 10

 

Slovenija: Pintarič, Krošelj, Tavželj, Jeglič, Berčič, A.Kopitar, Sodja, G. Kopitar, Leber, Gregorc, Pavlin, Magovac, Dolinšek, Bašič, Selan, Kuralt, , Milovanovič, Kralj, , Goličič, Snoj, Podlipnik, Sušanj. Selektor: Matjaž Kopitar

 

Latvija: Raitums, Bartulis, Sotnieks, Jerofejevs, Pavlovs, Berzins, Jass, Ozolins, Ozolinš, Džerinš, Keninš, Saviels, Biezais, Štals, Indrašis, Porejs, Skvorcovs, Meija, Jekimovs, Bičevskis, Jucers. Selektor: Ted Nolan.

 

V prvem delu je Slovenija igrala, Latvici pa so dosegali gole. V celotnem delu je imela vrsta selektorja Matjaža Kopitarja občutno premoč na igrišču, o čemer pričajo tudi številni streli na vrata Marisa Jucersa. Nikakor pa z izjemo Tavžljevega strela, ki je našel pot v mrežo Risi niso uspeli zadeti. Še pred latvijskim vodstvom sta imela zelo ugodno priložnost Gašper Kopitar in branilec Matic Podlipnik, toda ni se izšlo. Nekaj trenutkov za tem bi se znova lahko proslavil Boštjan Goličič, toda latvijski vratar je že v uvodni tretjini imel lovke po celem golu. Fantje z Baltika pa so domala iz prv prave nevarne akcije zadeli. Prvi strel Gunarsa Skvorcovsa je Matija Pintarič odbil nazaj na palico latvijskega napadalca, ki je v nadaljevanju izmenjal dve podaji s soigralcema. Najprej je nato poskusil Miks Indrašis, Pintarič je bil še enkrat na mestu, v gneči pa se je na koncu le najbolje znašel Skvorcovs, ki je akcijo tudi začel. Dobro menjavanje mest v slovenski vrsti je prineslo dve izključitvi pri Latvijcih. Prve Slovenija ni izkoristila, pri drugi pa se je na idealnem mestu branilca pri igri z igralcem več znašel kapetan Andrej Tavželj in tudi tokrat so Slovenci znali izničiti zaostanek. Toda veselje je bilo kratkotrajno, saj je Kristaps Sotnieks dobesedno po nadaljevanju igre na sredini prejel plošček na desni, takoj močno udaril in Latvija je bila ob prvem odmoru v prednosti. Prvič na tem turnirju pa je Slovenija že v prvi tretjini dobila dva gola.

 

Ob vrnitvi na ledeno ploskev se ni začelo najbolj vzpodbudno. Vse bolj agilni Latvijci so v zadnjih sekundah izkoristili izključitev Matica Kralja. Še enkrat znova se je odlično znašel strelec drugega latvijskega gola Sotnieks, ki je močan strel neoviranega branilca Meije spremenil in ga še drugič poslal v slovensko mrežo. Tokrat se je izkazal tudi v gneči. Kakorkoli že, Slovenija je drugič v Lyonu zaostajala za dva gola, sledili pa sta še izključitvi Gregorca in Tavžlja, tako da je bila Latvija več kot minuto in pol z dvema igralcema več na ledu. Prav v tem času se je slovenska vrsta znova zbrala, najprej obranila prednost Latvijcev in ob izključitvi Bičevskisa dosegla še tretji gol na tem turnirju ob številčni premoči na ledeni ploskvi. Anže Kopitar, na katerega se je ob izključitvi »spravil« Bičevskis je podal plošček z očmi, Žiga Pavlin pa se je znova povzpel na vrh liste strelcev v slovenskem taboru na tem turnirju. Sredi druge tretjine je v slovenskih vratih Matija Pintariča zamenjal Gašper Krošelj.

V zadnjem delu so bili slovenski fante daleč najbolj podjetni v tem dvoboju. Želja po izenačenju je bila prisotna že ob zadnji vrnitvi na led na tem turnirju. Čeprav je denimo sredi druge tretjine da ni več dovolj naboja v tej oslabljeni zasedbi pa smo lahko tudi s prikazanim v zadnjem delu lahko več kot zadovoljni. Bičevskis je bil še naprej izjemno nervozen in si tudi prislužil novi dve minuti hlajenja. V tem obdobju je imela Slovenija dve zares lepi priložnosti, mlada Rok Leber in Luka Bašič pa se nista znala proslaviti. Maris Jucers je bil obakrat na mestu, pred tem pa je latvijski junak dneva odlično ocenil namero Anžeta Kopitarja, ki je pred njega prišel v pravem slalomu, v končnicu pa je tudi asu njegovega kova zmanjkala pika na i. Latvijci so v največji meri nadzorovali svojo prednost, precej zaprli igro, nekaj nevarnejši pa so bili le ob izključitvi Pavlina, omenimo pa še strel Pavlovsa v 58. minuti. Zadni dve minuti je Slovenija igrala z igralcem več, po pol minut odmora, ko je selektor Matjaž Kopitar igralce poklical k sebi je v »boxu« ostal tudi Krošelj. Drzna poteza je prinesla gol Žige Jegliča 33 sekund pred koncem in nov podaljšek v Lyonu, čeprav je imel tekmo še na palici Andris Džerniš, Gašper Krošelj pa je bil na mestu.

 

Podaljšek se je začel z izključitvijo Pavlina, tokrat pa slovenska vrsta ni bila uspešna pri branjenu treh proti štirim, kot včeraj z Dansko. 27 sekund pred koncem kazni je po navidez ponesrečenem strelu Latvijcev plošček prišel na desno do Indrašica, ki jo je pod Krošljem spravil v gol za zmago in 3. mesto Latvije na tem turnirju. Naboljši igralec v vrstah Slovenije je bil Matic Podlipnik.

 

Dare Rupar