Slovenska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu odigrala že dve srečanji. Točk na našem računu zaenkrat ni. Favoriti prvenstva brez večjih težav zbirajo zmage, slovenski konkurenti za obstanek, Avstrija in Italija pa delita usodo naše reprezentance. Točk še ni.

Na tekmi proti Latviji je bil za igralca srečanja proglašen Miha Logar. Kranjčan, ki trenutno igra za ljubljansko Olimpijo, sodi med najbolj izkušene hokejiste v slovenski vrsti. Nosi igro obrambe in opravlja težko delo. Zanimivo je, kako sam vidi potek srečanja iz obrambne vrste. Slovenija je proti Latviji kar lep del srečanja vseeno odigrala tudi v napadu. »Srečanje proti Latviji smo začeli slabše od naših želja. Mogoče smo imeli preveč spoštovanja do njih in se je to odrazilo v naši igri. Tako je bilo prvih deset minut, nato pa smo pričeli igrati bolje in napadalneje. Odgovarjali smo na igri Latvije, bili dovolj agresivni, da smo prišli do izenačenja v prvi tretjini. Druga tretjina je bila z naše strani odlična. Na začetku smo povedli, pa storili dva prekrška, ki ju je nasprotnik kaznoval, vendar smo ves čas bili za petami Latvijcev in poskušali izenačiti. Prelomni trenutek tekme je bil na začetku tretje tretjine, ko smo vse sile usmerili v napad, si pripravili dve lepi priložnosti, zadeli vratnico, takoj za tem pa v protinapadu prejeli res nesrečen zadetek, ki nas je nekoliko vrgel iz tira. Izgubili smo naš napadalni moment, Latvijci so potem še nekajkrat zadeli, mislim pa da rezultat ni realen prikaz stanja na ledu,« je bil pregled tekme skozi oči Mihe Logarja.

Miha je poskušal tudi v napadu (foto: Drago Cvetanovič)

Miha je poskušal tudi v napadu (foto: Drago Cvetanovič)

Latvijci so bili v začetnih minutah tretje tretjine res v primežu slovenskega napada. Vendar pa so se pokazale izkušnje in iznajdljivost Latvijca v napadu, ko je že iz povsem izgubljenega položaja dosegel zadetek. Kot je rekel Miha, je bil to trenutek, ki je odločil tekmo. »Če bi nam uspelo izenačiti na 4:4, Žan Jezovšek je odlično streljal, žal pa zadel vratnico, bi se tekma odvila povsem v drugo smer. Tako pa se Latvijci veselijo zmage, nam pa ostaja v uteho dobra predstava, ki nam vseeno dviguje samozavest. Spet se je dokazalo, da kdor ne da, ga dobi,« se je nerad spominjal odločilnega trenutka slovenski branilec.

Vseeno pa je največ dela opravil v obrambi (foto: Drago Cvetanovič)

Vseeno pa je največ dela opravil v obrambi (foto: Drago Cvetanovič)

Vseeno pa so mladi Risi proti Latviji pokazali povsem drug obraz, kot so ga recimo pokazali dan pred tem proti Belorusiji. Kakšna točka ne bi bila nezaslužena, Miha Logar pa je na hitro primerjal obe srečanji: »Prvo tekmo na tem svetovnem prvenstvu nismo odigrali dobro. Vemo da ne sodimo v krog favoritov in smo se zaradi tega kar nekoliko preveč držali nazaj. Manjkalo nam je veliko, nismo bili agresivni, nismo odločno vztrajali pri našem sistemu igre. Očitno smo rabili 60 minut take igre, da smo se prebudili, saj je bila tekma z Latvijo povsem nekaj drugega. Vsekakor pa lahko še nekaj dodamo v naših nastopih. Do konca prvenstva imamo še tri zahtevne tekme.«

Izbran kot najboljši med Risi (foto: Drago Cvetanovič)

Izbran kot najboljši med Risi (foto: Drago Cvetanovič)

Če se bo trend dvigovanja forme in vse boljših nastopov nadaljeval, potem bodo Risi še kako konkurenčni. Žal pa nasprotnikov, proti katerim bi lahko pripravili presenečenje, počasi zmanjkuje. Ostajajo le še Norvežani. Zmagi proti Avstriji in Italiji so na seznamu označene »osvojiti nujno«! Vprašanje se postavlja samo od sebe. Bi morali mladi Risi za partnerje v pripravah iskati med ekipami z vrha naše divizije, morda pogledati malo tudi v Elito? »Če bi v pripravljalnem obdobju odigrali kakšno tekmo z boljšimi in višje rangiranimi nasprotniki, bi na prvenstvih bilo marsikaj drugače. Japonci so bili dober partner, so zelo hitri, primerljivo hitri z najboljšimi v tej diviziji. Ampak ni pa te fizike, ki jo sedaj spoznavamo na prvenstvu. Tukaj pa nam manjka znanja in izkušenj, ki jih dobiš s tekmami z boljšimi reprezentancami,« je pred zaključkom pogovora še povedal Miha Logar.

Slovenska reprezentanca je danes imela prost dan. Izkoristila ga je za dober trening in za potrebe organizatorja opravila skupno fotografiranje. Ob povratku v hotel pa je izvedela za žalostni dogodek, ki je vzel življenje mladega mariborskega hokejista. Vsi člani reprezentance družini nesrečnega fanta izrekajo sožalje. Jurij, počivaj v miru.

Foto: Drago Cvetanovič/HZS
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6093500938437666209?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]