9. maj 2017, Pariz – Tretja tekma na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Parizu je Sloveniji po dnevu premora prinesla za nasprotnika reprezentanco Norveške. V vratih risov je prvič v karieri na svetovnih prvenstvih začel Matija Pintarič.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Zaradi druge in hkrati zadnje tekme kazni Žigu Jegliču Nik Zupančič nanj tudi tokrat ni mogel računati, kar je pomenilo nekaj rošad v napadalnih trojkah. Po spodbudnem začetku tekme so žal prvi zadeli nasprotniki, ko je Pintariča ob izteku 6. minute iz neposredne bližne po podaji izza gola matiral Mathis Olimb. Manj kot minuto kasneje je po naletu na Miho Verliča kazen dobil Jonas Holos. Naši ponujene priložnosti niso izkoristili, z obrambo se je po solo prodoru Niklasa Roesta moral izkazati Pintarič. Kljub temu, da so igri navidezno prevzeli vajeti igre v svoje roke, pa podaje niso in niso tekle. Nov šok je tako sledil v 15. minuti, ko je po novi podaji izza gola sam pred Pintaričem ostal še Ken Andre Olimb, ki je brez težav tudi zadel. Piko na i še tretji slabi uvodni tretjini risov na prvenstvu je v 19. minuti pristavil Kristian Forsberg, ki je z neubranljivim strelom v levi zgornji kot še tretjič premagal Pintariča.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Na začetku druge tretjine je Pintariča zamenjal Gašper Krošelj. Norvežani so z disciplinirano in potrpežljivo igro zaustavljali naše poizkuse vse do 28. minute, ko je bil izključen Andreas Martinsen. Dobra igra Slovencev z igralcem več je prinesla tudi skorajšnji zadetek, a žal je strel Roberta Saboliča ob Kenu Ograjenšku, ki je stal pred Larsom Haugenom, zletel v prečko. Prav Sabolič je bil ob izteku 30. minute strogo izključen, a Norvežani na srečo tega niso izkoristili. Novo priložnost so nato znova dobili naši, a je še enkrat niso izkoristili, ko je na klop moral Mattias Norstebo. Na začetku 38. minute je hitro kazen dobil še Rok Tičar in ko se je že zdelo, da bo obramba tudi tokrat zdržala, se je vse podrlo. Ob menjavi je Aleksander Reichenberg pobegnil po desni in nato preigral še Krošlja za četrti zadetek Norveške. Maloštevilni navijači iz dežele Vikingov so se veselili, ko so naši uprizorili še zadnji napad v tretjini. Po blokiranih strelih sta Luka Vidmar in Matic Podlipnik lepo na desni našla Saboliča, ki je s prefinjenim strelom po tleh skozi noge le matiral Haugena za 1:4.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Norvežani so zadnji del srečanja odigrali nadvse odgovorno in pametno, tako da našim pravega pritiska na vrata sploh niso dovolili. Pomagali nista niti dve igri z igralcem več, ko je bil med najnevarnejšimi poizkusi strel Jana Urbasa s sredine. Piko na i odlični taktični predstavi Norveške je v zadnji minuti po lepi akciji s petim zadetkom postavil Patrick Thoresen, ki je Krošlja premagal z leve strani. Slovenija po treh srečanjih na prvenstvu v Franciji in Nemčiji tako ostaja pri eni osvojeni točki proti Švici. Igralec tekme v naši izbrani vrsti je bil Jan Urbas.

Že jutri zvečer Slovenijo čaka tekma četrtega kroga proti Finski.

Slovenija – Norveška 1:5 (0:3, 1:1, 0:1)

0:1 – 05:57 M.Olimb (Thoresen, K.A.Olimb)
0:2 – 14:35 K.A.Olimb (Thoresen, Norstebo)
0:3 – 18.20 Forsberg
0:4 – 38:58 Reichenberg (Holos, Haugen) PP1
1:4 – 39:45 Sabolič (Podlipnik, Vidmar)
1:5 – 59:17 Thoresen (K.A.Olimb, Bonsaksen)

Streli: SLO 16 (6, 6, 4); NOR 23 (11, 6, 6)
Kazni: SLO 6 (0, 4, 2); NOR 10 (2, 4, 4)

SLOVENIJA: Pintarič/Krošelj, Robar, Kovačevič, Tičar, Muršak, Sabolič, Vidmar, Kranjc, Ograjenšek, Urbas, Verlič, Pretnar, Gregorc, Goličič, D.Rodman, Kuralt, Tavželj, Podlipnik, Mušič, Pem; Selektor: Nik Zupančič

Zapisnik tekme
Posnetek tekme
Vrhunci tekme