22. april 2018, Budimpešta – Slovenska moška članska hokejska reprezentanca se je prvi dan svetovnega prvenstva Divizije I-A v Budimpešti, kjer si bo v naslednjih sedmih dneh poskušala priigrati vstopnico za vrnitev med elito svetovnega hokeja, pomerila z reprezentanco Velike Britanije. Naši risi so se doslej dvanajstkrat pomerili z britanskimi levi in bili šestkrat boljši, trikrat so bili boljši nasprotniki, ravno tolikokrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca.

Današnje srečanje je med vratnicama začel Gašper Krošelj, v prvem napadu se je kapetanu Janu Urbasu in Roku Tičarju pridružil se Miha Verlič, Robert Sabolič in Žiga Pance sta ob bok dobila Jana Drozga, medtem ko sta se že prejšnji večer slovenski zbrani vrsti pridružila tudi branilca Sabahudin Kovačevič in Matic Podlipnik.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Uvodni trenutki srečanja so sicer pripadli slovenskim hokejistom, nato pa Britanci prevzeli pobudo in ob izključitvi Žige Pavlina vnovčili že prvo številčno prednost na ledu, potem ko je v 7. minuti za vodstvo 1:0 zadel O’Connor. Naši hokejisti so v svojem odgovoru poskušali organizirati igro pred golom gostov, a je ta ob veliko izgubljenih ploščkih delovala precej raztrgano. V 13. minuti je kapetan Jan Urbas našel prostega Blaža Gregorca, ki je z višine builja z natančnim strelom ploščku našel prosto pot mimo britanskih branilcev in za hrbet Bena Bownsa. Sledila je izključitev na slovenski strani zaradi nepravilne leteče menjave,  med katero je priložnost za zadetek z igralcem manj imel Jan Urbas, nato pa še prvi “power play” za Slovenijo, ki je poskušal Robert Sabolič, a je rezultat do konca prve tretjine ostal nespremenjen.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Drugi del srečanja minil v znamenju prvega. Kar nekaj priložnosti za slovenske hokejiste pred britanskim golom, vendar ploščka niso uspeli spraviti skozi gosto obrambo nasprotnikov v njihovo mrežo. Hokejisti z Otoka so uspešno odgovarjali na vse slovenske poskuse načeti njihovo obrambo, tudi ko so risi napadali z igralcem več na ledu. V 34. minuti je ob izključitvi Anžeta Kuralta se je v dvoboju z Benom Bownsom poskusil Rok Tičar, vendar plošček ni našel poti v mrežo nasprotnikov. Na drugi strani ledene ploskve je bila ob izteku slovenske kazni sreča na strani Britancev, potem ko se je plošček odbil od enega slovenskih igralcev in ograde za golom ter še v drugo končal za hrbtom Gašperja Krošlja.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Tudi v zadnjem delu je bila za Slovence usodna izključitev, potem ko je bil na klop za kaznovane poslan Aleša Kranjc. Britanski “power play” je s klasično akcijo pred slovenskim golom v 45. minuti preigral slovensko obrambo in premagal Gašperja Krošlja še v tretje. V nadaljevanju smo lahko videli veliko število slovenskih strelov proti Benu Bownsu, slovenski hokejisti pa so poskusili tudi s spremenjenim prvim napadom. Najbližje zadetku je bil v 53. minuti Anže Kuralt, a je vratnica preprečila zadetek, s katerim bi Slovenci ujeli priključek pred koncem tekme. V zadnjih dveh minutah s selektor Kari Savolainen poskusil tudi z dodatnim napadalcem na ledu, vendar so se Britanci uspešno upirali in uspeli zadržati zase ugoden rezultat do izteka igralnega časa.

Jutri ob 16.00 Slovenijo čaka izbrana vrsta Poljske.

Velika Britanija – Slovenija 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

1:0 – 06:50 O’Connor (Perlini, Shields) PP1
1:1 – 12:22 Gregorc (Urbas)
2:1 – 35:59 Dowd (Ehrhardt) PP1
3:1 – 44:50 Perlini (Hammond, O’Connor) PP1

Streli: GBR 15 (7,5,3); SLO 35 (8,9,18)
Kazni: GBR 6 (2,2,2); SLO 8 (4,2,2)

Slovenija: Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Rok Tičar, Jan Urbas, Miha Verlič, Blaž Gregorc, Aleksandar Magovac, Robert Sabolič, Žiga Pance, Jan Drozg, Sabahudin Kovačevič, Matic Podlipnik, Anže Ropret, Boštjan Goličič, Luka Bašič, Aleš Kranjc, Luka Vidmar, Ken Ograjenšek, Andrej Hebar, Aleš Mušič, Anže Kuralt, Žiga Pavlin; Selektor: Kari Savolainen