14. februar 2018, Gangneung –  Sončno in vetrovno jutro je pozdravilo slovensko izbrano hokejsko vrsto v nov dan – dan, ko se za Slovenijo pričenja drugi olimpijski hokejski turnir v zgodovini samostojne države. V skupini, ki je po svoji sestavi identična tisti iz Sočija pred štririmi leti, je naše rise najprej čakal obračun z reprezentanco ZDA. Fantje so bili tako že navsezgodaj v dvorani Kwandong, kjer so opravili jutranje razdrsavanje, nato pa so se vrnili v olimpijsko vas ter se pričeli pripravljati na večerno tekmo.

Slovenija je z ZDA doslej igrala petkrat – zadnjikrat v Sočiju, kjer je izgubila s 5:1. Izbrana vrsta ZDA, ki je na igrah tokrat sicer brez igralcev iz lige NHL, ni bila pred tekmo v očeh slovenskega tabora zaradi tega nič manj zahteven nasprotnik. Naši fantje so se na tekmo dobro pripravili in na led stopili odločeni, da se pokažejo v svoji najboljši luči.

(Foto: Olimpijski komite Slovenije)

(Foto: Olimpijski komite Slovenije)

Slovenci so tako že na samem začetku dokazali, da se lahko enakovredno kosajo z ameriškimi hokejisti. Kljub temu, da je ta uvodni del minil brez resnih priložnosti za našo izbrano vrsto, je tudi na drugi strani ledu slovenska obramba uspešno preprečavala nasprotnikom, da bi prišli do strela. Temperatura pred golom Gašperja Krošlja je narasla v 7. minuti, ko le ta ni pokril ploščka, temveč ga je predal enemu izmed slovenskih branilcev. Ameriški hokejisti so si ga priborili in ga v gneči pred golom poskušali spraviti za hrbet slovenskega čuvaja mreže. V nadaljevanju je na drugi strani Kwandong arene od daleč poskušal zapretiti Jan Urbas. Ob izključitvi Luke Vidmarja v 9. minuti je že kazalo, da bosta Slovenijo čakali dve težki minuti, vendra pa je kaj kmalu prišlo do izključitve na ameriški strani. Pobudo je v svoje roke prevzel udarni trio Tičar-Jeglič-Sabolič in v igri štiri na štiri so bili risi močnejši do nasprotnikov, česar pa niso okronali z zadetkom. Po izteku obeh kazni so hokejisti iz ZDA ponovno večkrat poskušali ogroziti slovenski gol, nakar se jim je, ob izključitvi Marcela Rodmana, dodatna priložnost z igralcem več na ledu ponudila v 15. minuti, a je bil Gašper Krošelj vsakokrat na mestu. Ameriško obleganje slovenskega gola se je nadaljevalo tudi po izteku slovenske kazni in nazadnje v 18. minuti obrodilo sadove, ko je za vodstvo 1:0 zadel O’Neill.

(Foto: Olimpijski komite Slovenije)

(Foto: Olimpijski komite Slovenije)

Odmor je našim risom dobro del, saj so deloma ustavili nalet nasprotnikov iz zaključnih minut prvega dela. V 24. minuti je plošček iz slovenske obrambne tretjine popeljal Žiga Pance ter ga okoli ameriškega gola spravil do Sabahudina Kovačeviča, ki je silovito sprožil, vendar je bil čuvaj mreže ZDA na svojem mestu. Minuto kasneje nova kazen za Slovenijo, izključen je bil Rok Tičar. Hokejisti z druge strani Atlantika so takoj postavili napad okoli slovenskega gola in večkrat s streli z razdalje poskušali premagati Gašperja Krošlja. Slovenska priložnost je prišla v 29. minuti, ko je eden izmed ameriških hokejistov moral na prisilno dveminutno hlajenje. Dolgo časa so rabili Slovenci za postavitev napada, parkrat tudi poskušali pripraviti priložnost za strel, a jim športna sreča tokrat ni bila naklonjena. V 33. minuti so Američani prodrli v slovensko tretjino po desni strani; prvi strel je slovenski čuvaj mreže še obranil, a odbitek je prišel do Greenwaya na levi, ki je imel prosto pot do slovenske mreže in povišal na 2:0. Nekaj minut so risi potrebovali, da so po zadetku organizirali svojo igro in v zadnjih dveh minutah drugega dela v celoti prevzeli pobudo. Zvrstilo se je več strelov proti ameriškemu golu, kar nekajkrat je poskušal Jan Urbas in že se je zdelo, da jih risi “imajo” in manjka le še zaključek, ko se je oglasila sirena in naznanila začetek drugega odmora.

(Foto: Olimpijski komite Slovenije)

(Foto: Olimpijski komite Slovenije)

V zadnjem delu nocojšnjega srečanja so Slovenci počasi začeli prevzemati pobudo v svoje roke. Najprej s poskusom trojke Tičar-Jeglič-Sabolič v 43. minuti, ki pa ni obrodil sadov. V nadaljevanju so sreču preizkušali še drugi člani slovenske izbrane vrste in tako sta v 46. minuti Luka Vidmar in Blaž Gregorc spravila plošček na desno stran do Jana Urbasa, ki je z natančno odmerjenim strelom premagal Ryana Zapolskega in znižal ameriško prednost na 2:1. Zadetek je dal našim risom dodatnega vetra v jadra in še so okrepili pritisk na obrambno tretjino nasprotnikov. Slabi dve minuti pred koncem tekme je slovenski selektor Kari Savolainen vzel trideset sekund odmora, med katerimi so si naši fantje lahko nekoliko oddahnili in dorekli taktiko za zaključek srečanja, V nadaljevanju je slovenskega čuvaja mreže na ledu zamenjal dodatni napadalec in Slovenci so začeli oblegati ameriški gol. Že kmalu lepa priložnost za strel, ki so jo slovenski hokejisti izkoristili, a je plošček zletel mimo gola. Že v naslednjem poskusu je bilo bolje: Miha Verlič je plošček spravil do Blaža Gregorca, ta pa do kapetana Jana Muršaka, ki je še v drugo premagal Ryana Zaposlkega in Slovenija je  manj kot minuto in pol pred koncem izenačila rezultat. To pa ni ustavilo Slovencev, ki so – ponovno z Gašperjem Krošljem v golu – še naprej pritiskali, žal pa je bilo časa premalo in na vrsti so bili podaljški.

V četrtem delu so Američani že kmalu pripeljali plošček v slovensko tretjino, kjer pa si niso uspeli pripraviti priložnosti za strel. Plošček je za slovenskim golom prevzel Jan Muršak, ga popeljal v ameriško tretjino in z leve strani sprožil proti golu. Strel je bil obranjen, medtem ko si je odbitek ponovno priboril slovenski kapetan in ga spravil na drugo stran do Jana Urbasa in Roka Tičarja, sam pa se postavil pred ameriški gol. Rok Tičar je videl priložnost podal do Jana Muršaka, ki je brez oklevanja sprožil in zadel ter Sloveniji priboril zgodovinsko, prvo zmago in še olimpijsko za povrh, proti reprezentanci ZDA.

ZDA – Slovenija 2:3* (1:0 1:0, 0:2, 0:1)
* po podaljšku

1:0 – 17:44 O’Neill (Roe, Donato)
2:0 – 32:57 Greenway (O’Neill, Sanguinetti)
2:1 – 45:49 Urbas (Gregorc, Vidmar)
2:2 – 58:23 Muršak (Gregorc, Verlič)
2:3 – 60:38 Muršak (Tičar, Urbas)

Streli: ZDA 36 (11,13,12,0); SLO 25 (3,9,11,2)
Kazni: ZDA 6 (2,2,2); SLO 6 (4,2,0)

Slovenija: Krošelj, Gračnar, Muršak, Verlič, Urbas, Robar, Gregorc, Tičar, Jeglič, Sabolič, Podlipnik, Kovačevič, Goličič, Rodman D., Rodman M., Vidmar, Kranjc, Kuralt, Pance, Ograjenšek, Mušič, Repe; Selektor: Kari Savolainen

Zapisnik tekme