Hokejist Slovenija so se do zdaj z Združenimi državami Amerike pomerili štirikrat, vedno so tekmo zanesljivo dobili Američani. Risi so na teh obračunih dosegli skupaj tri zadetke, dva je prispeval Tomaž Razingar, enega pa Anže Kopitar.

Hokejisti Združenih držav Amerike so na olimpijskih igrah, ki so na sporedu vsake štiri leta, celo bolj uspešni kot na svetovnih prvenstvih. Tako na olimpijskih igrah kot tudi na svetovnih prvenstvih so osvojili po dve zlati medalji. Na zadnjih olimpijskih igrah v Kanadi so bili drugi, medtem ko so na svetovnem prvenstvu nazadnje odličje osvojili leta 2004, ko so bili četrti.

Vratarji:
Jimmy Howard (Detroit Red Wings, NHL), Ryan Miller (Buffalo Sabres, NHL), Jonathan Quick (Los Angeles Kings, NHL)
Branilci:
John Carlson (Washington Capitals, NHL), Justin Faulk (Carolina Hurricanes, NHL), Cam Fowler (Anaheim Ducks, NHL), Paul Martin (Pittsburgh Penguins, NHL), Ryan McDonagh (New York Rangers, NHL), Brooks Orpik (Pittsburgh Penguins, NHL), Kevin Shattenkirk (St. Louis Blues, NHL), Ryan Suter (Minnesota Wild, NHL)
Napadalci:
David Backes (St. Louis Blues, NHL), Dustin Brown (Los Angeles Kings, NHL), Ryan Callahan (New York Rangers, NHL), Patrick Kane (Chicago Blackhawks, NHL), Ryan Kesler (Vancouver Canucks, NHL), Phil Kessel (Toronto Maple Leafs, NHL), T.J. Oshie (St. Louis Blues, NHL), Max Pacioretty (Montreal Canadiens, NHL), Zach Parise (Minnesota Wild, NHL), Joe Pavelski (San Jose Sharks, NHL), Derek Stepan (New York Rangers, NHL), Paul Stastny (Colorado Avalanche, NHL), Blake Wheeler (Winnipeg Jets, NHL), James van Riemsdyk (Toronto Maple Leafs, NHL)

Reprezentanco sestavljajo igralci, ki nastopajo v ligi NHL. Imajo tri izvrstne vratarjem, med njimi je tudi Jonathan Quick, ki je soigralec AnžetaKopitarja pri Los Angeles Kings. Tudi o obrambi ni potrebno izgubljati besed, najvidnejšo ime pa je morda Ryan Sutter, ki sicer igra za Minnesoto. Napad ima še bolj zveneča imena. Patrick Kane, Ryan Kesler, Phil Kessel, Zach Parise in drugi znajo izkoristiti vsako ponujeno priložnost.

Izbrani vrsti sta se do zdaj pomerili štirikrat, vedno so se zanesljive zmage veselili Američani, ki so do najvišje zmage prišli leta 2005, ko so Slovenijo ugnali kar s 7:0. Na prijateljski tekmi leto zatem na Jesenicah so zmagali z zadetkom manj razlike, na prvi medsebojni tekmi pa je bilo 7:2. Oba gola je dosegel Tomaž Razingar. Nazadnje sta se reprezentani pomerili v Kanadi v Halifaxu, takrat so bile ZDA boljše s 5:1, edini gol za Slovenijo je dosegel Anže Kopitar.

02.05.2003 ZDA Tampere 2:7 (2:3, 0:3, 0:1) T. Razingar 2

SPA

01.05.2005 ZDA Innsbruck 0:7 (0:3 ,0:2 ,0:2)

SPA

02.05.2006 ZDA Jesenice 0:6 (0:0 ,0:3, 0:3)

P

04.05.2008 ZDA Halifax 1:5 (0:1, 1:2, 0:2) Kopitar

SPA

FOTO: Drago Cvetanovič