20. februar 2018, Gangneung – Slovenska hokejska reprezentanca se je na XXIII. olimpijskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu za mesto v četrtfinalu pomerila z reprezentanco Norveške. Risi so na današnjem obračunu nastopili brez Žige Jegliča, saj je bilo vodstvo reprezentance dopoldan obveščeno, da je bil vzorec A proti-dopinškega testiranja po tekmi proti ruskim hokejistom pozitiven. Strokovni štab je bil pred zahtevno nalogo, kako – ob omenjeni novici – nadomestiti Žigo Jegliča ter obenem dovolj dobro pripraviti igralce na tekmo.

Slovenski hokejisti so pobudo prevzeli že v uvodnih minutah, ko je na samem začetku kapetan Jan Muršak poskušal premagati norveškega čuvaja mreže. Prava priložnost za Slovence je prišla v 7. minuti, ko je bil izključen eden izmed norveških igralcev. Naši fantje so precej hitro postavil napad pred golom Haugna in – po podaji Jana Muršaka – je iz prve na desni ustrelil Jan Urbas ter plošček ob vratnici spravil v mrežo za vodstvo 1:0. Slovenski hokejisti so bili tudi do konca prve tretjine povečini boljši nasprotnik in vztrajno pritiskali na norveški gol, v čemer je prednjačil prvi slovenski napad. Izid se, kljub številnim poskusom, do konca prvega dela ni več spremenil.

Uvodno minuto in pol nadaljevanja so risi odigrali z igralcem več na ledu. Tokratne prednosti niso okronali z zadetkom, so pa tudi v tem delu prevladovali na ledeni ploskvi. Lepo priložnost je imel na polovici nocojšnje tekme Rok Tičar, kmalu za tem pa tudi drugi slovenski igralci, ki so dodobra zaposlovali norveškega čuvaja mreže. Tudi tokrat so tretjino zaključili z igralcem več in del le te prenesli tudi v naslednjo.

Začetek zadnjega dela tekme je pripadel Norvežanom, ki so presenetili slovensko obrambo in v 44. minuti izenačili na 1:1. Zadetek je norveški ekipi dal novega zagona in še naprej so pritiskali na slovenski gol. Slovenska obramba je zdržala in dve minuti kasneje – ponovno s številčno prednostjo – ustavila napade vikingov ter sama prevzela pobudo. Tokratne priložnosti varovanci selektorja Savolainena niso izkoristili, čeprav sta dobro poskušala Žiga Pance in Sabahudin Kovačevič. Na drugi strani so Norvežani dvakrat poskušal premagati Gašperja Krošlja. V petem “power-playu” je stičišče vratnice in prečke rešilo norveškega čuvaja mreže po strelu Blaža Gregorca. Tik pred koncem rednega dela nova izključitev na norveški strani.

V podaljšku se je ponovno zatresel okvir norveškega gola, ko je situaciji z igralcem več prečko zadel kapetan Jan Muršak. Ob poravnanih močeh na ledu, so Norvežani znova pritisnili na gol Gašpreja Krošlja. Pritisk se jim je obrestoval v 4. minuti podaljška, ko je z razdalje slovenskega čuvaja mreže premagal Bonsaksen.

S tem je slovenska reprezentanca v Pjongčangu vknjižila dve zmagi in dva poraza, ter tako zaključila olimpijski turnir.

Slovenija – Norveška 1:2* (1:0, 0:0, 0:1, 0:1)
* po podaljšku

1:0 – 06:38 Urbas (Muršak) PP1
1:1 – 43:06 Kristiansen (Roymark, Bastiansen)
1:2 – 63:06 Bonsaksen (Rosselli Olsen, Thoresen)

Streli: SLO 34 (16,9,8,1); NOR 26 (9, 4,11,2)
Kazni: SLO 4 (0,2,2,0); NOR 12 (4, 2,6,0)

Slovenija: Krošelj, Gračnar, Muršak, Verlič, Urbas, Robar, Gregorc, Tičar, Kuralt, Sabolič, Podlipnik, Kovačevič, Goličič, Rodman D., Rodman M., Vidmar, Kranjc, Hebar, Pance, Ograjenšek, Mušič, Repe; Selektor: Kari Savolainen

Zapisnik tekme