Nemčija : Slovenija 4:3 (0:1, 2:2, 1:1, 0:0, 1:0) – kazenski streli
Berlin, Dvorana Wellblechpalast, 4.600 gledalcev.

Strelci: 1:0 Pretnar (Robar, Tičar, 12., PP1), 1:1 Wolf 29. (Hager, Müller, 29.), 1:2 Ehliz (Reimer, Pietta, 32.), 2:2 Kopitar (Muršak, Urbas, 37.), 3:2 Hager (Rieder, Kohl, 44.), 3:3 Pance (Kopitar, Kovačevič, 56.)

Nemčija:
Dennis Endras, Timo Pielmeier
Justin Krüger, Moritz Müller, Patrick Reimer, Yasin Ehliz, Daniel Pietta;
Jens Baxmann, Oliver Mebus, Marcus Kink, Yannic Seidenberg, Brent Raedeke;
Benedikt Kohl, Nikolai Goc, Thomas Reider, Michael Wolf, Patrick Hager;
Björn Krupp, Kai Hospelt, Thomas Oppenheimer, Matthias Plachta;
Christoph Ullmann

Slovenija
Robert Kristan, Luka Gračnar
Blaž Gregorc, Mitja Robar, Žiga Jeglič, Rok Tičar, Robert Sabolič;
Sabahudin Kovačevič, Aleš Kranjc, Jan Muršak, Anže Kopitar, Jan Urbas;
Andrej Tavželj, Klemen Pretnar, Tomaž Razingar, Marcel Rodman, Žiga Pance;
Miha Štebih, Luka Vidmar, Ken Ograjenšek, Aleš Mušič, Boštjan Goličič;
Žiga Pavlin, Miha Verlič, Gašper Krošelj

1. tretjina – Nemci v vratnico, Slovenci v gol

Pred zadnjo pripravljalno tekmo Slovenije in Nemčije na svetovno prvenstvo je obe državni himni zapela Elvira Hasanagič.

Tekmo je v slovenskih vratih, pred zapolnjeno dvorano Wellblechpalast, začel Robert Kristan, na ledu pa udarna petorka Robar, image4Gregorc, Jeglič, Tičar in Sabolič. V nemških vratih je začel Dennis Endras, ki je prvo obrambo na tekmi moral pokazati ob začetku druge minute, ko je z razdalje s strelom iz zapestja poizkušal Jan Muršak. Ob začetku 4. minute je v srednji tretjini Robar spotaknil Hagerja, kar je prineslo prvo prednost igralca več za domače. Nemci so po dobljenem sodniškem metu s hitrimi podajami v sredini zaposlili kapetana Wolfa, kateremu pa je Kristan strel z neposredne bližine odlično zaustavil. Enako priložnost je minuto kasneje imel Oppenheimer, a je bil Kristan znova odličen. Začeni nalet Nemcev še ni pojenjal, v 6. minuti je našega vratarja od strani preizkusil še Raedeke. Ob koncu 7. minute je Ehliz Kristana z druge strani že premagal, a mu je veselje preprečila vratnica.

Po napaki Kinka v 10. minuti, so prvo prednost igralca na ledu dobili še slovenski hokejisti. Od daleč je Endrasa takoj preizkusil Kovačevič, po diagonalni podaji Kopitarja je bil malce kasneje z močnim strelom nevaren še Robar. Tik pred iztekom kazni domačim so naši izpeljali še zadnjo akcijo. Tičar je s podajo nazaj našel Robarja, ta pa je na modri črti podal do osamljenega Pretnarja, ki je z natančnim strelom iz roke snel pajčevino Endrasovih vrat. Po strelu visokega Mebusa od daleč je bil Kristan znova odličen v 17. minuti, na drugi strani pa je 90 sekund pred prvo sireno Pance po napaki Goca oddrvel v polprotinapad, a je od strani zgrešil vrata.

2. tretjina – Domači hitro v vodstvo, Kopitar izenačil

Prvi nevarni strel v drugem delu je v 24. minuti od strani sprožil Ograjenšek, v nasprotnem napadu pa je Kristan še drugič danes zaustavil Raedekeja. Pred Endrasom je bilo vroče tudi ob začetku 25. minute, ko Tičar žal ni najbolje zadel ploščka. Precej bolj disciplinirana igra naših je Nemce omejila s priložnostmi in jih prisilila v novo napako. V 27. minuti je zaradi spotikanja na klop moral Reimer. Naši so znova kombinirali odlično, najbliže zadetku pa sta bila Tičar po strelu od blizu in Kopitar po poizkusu od daleč, a je bil Endras obakrat na pravem mestu. Kar naši niso izkoristili, so Nemci. V 29. minuti je v protinapad 2-1 ušel kapetan Wolf, ki je matiral tokrat nemočnega Kristana za 1:1. Nemci so po doseženem zadetku v vrata poslali Tima Pielmeierja.

image2

Na videz ne preveč nevarno akcijo so domači izpeljali ob začetku 32. minute, ko je z modre črte pred gol podal Reimer, tam pa je palico podstavil Ehliz in Kristana matiral med nogama za 2:1. Nemci so nato nanizali še dva nevarna strela, ob začetku 37. minute pa so naši vendarle prišli do zasluženega izenačenja. Po borbi ob ogradi je Urbas našel Muršaka, ta je podal na drugo stran do osamljenega Kopitarja, slednji pa je s strelom na prvo mirno matiral Pielmeierja.  Veselje na slovenski klopi je bilo kratkotrajno, saj so Nemci po 90 sekundah znova zadeli. Tudi tokrat iz protinapada, a so sodniki gol takoj razveljavili, saj je bil dosežen z drsalko, tako da je ostalo pri 2:2. V zadnji minuti je z močnim strelom od daleč poizkusil še Muršak, a je plošček zletel mimo vrat.

3. tretjina – Pance zadel za podaljšek

Ob začetku zadnje tretjine je prišlo tudi do menjave v slovenskih vratih, Roberta Kristana je zamenjal Luka Gračnar. Slednjega je v 43. minuti od daleč prvi resneje preizkusil Baxmann, a večjih težav za mladega vratarja ni bilo. Nekaj smole pa so Slovenci imeli minute kasneje, ko so v srednji tretjini izgubili plošček, v protinapad pa sta zdrvela Hager in Rieder. Slednji podaje ni najbolje sprejel, a se je plošček nekako odkotalil mimo Gračnarja, Hager pa ga je nato le še potisnil v gol za drugo domače vodstvo danes. Naši so prvič resneje zagrozili v 46. minuti, ko je strel Tičarja končal v naročju domačega vratarja. Po dobri borbi je tri minute kasneje od daleč močno sprožil še Štebih, a žal mimo vrat.

IMG_7179Domači so v nadaljevanju imeli nova dva protinapada, a tokrat so naši dobro posredovali. Gračnar se je izkazal v 52. minuti, po strelu Patricka Reimerja od blizu. Dobro minuto kasneje je po dobljenem sodniškem metu v napadalni tretjini bombo sprožil Kovačevič, a žal točno v rokavico Pielmeireja. 20 sekund kasneje je Kranjc od daleč zadel še prečko. 6:43 pred koncem je sam pred Gračnarja po lepi visoki podaji prišel Ehliz, a je gostujoči vratar odlično posredoval ob poizkusu preigravanja strelca drugega domačega zadetka danes. 4:57 pred koncem so Slovenci znova prišli do izenačenja. Kopitar in Kovačevič sta v napadu zaposlila Panceta, ta pa je z močnim strelom od strani matiral Pielmeierja na prvo vratnico. 3:18 pred koncem je Raedeke naredil neumnost in moral na klop za kaznovane igralce zaradi zavlačevanja igre. Naši so znova dobro kombinirali, od blizu pa je najlepšo priložnost imel Urbas, a je udaril čez gol. Ob izteku kazni Raedekeju se je slednji znašel sam pred Gračnarjem, a je slednji znova posredoval fantastično. 46 sekund pred koncem sta si nekaj krepkih udarcev izmenjala Tičar in Hager, lahko pa bi zapisali, da je naš napadalec “položil” Nemca. Oba sta dobila 2+2 minuti kazni. Matjaž Kopitar je nato z minuto odmora umiril strasti na ledeni ploskvi. Rezultat se nato do konca rednega dela ni spremenil in tekma je odšla v podaljšek.

Podaljšek – oboji na pragu zmage

Ob koncu druge minute dodatka je Pretnar skoraj zadel za zmago, a je plošček od prečke odletel visoko pod strop dvorane. 2:18 pred koncem je bil znova odličen Gračnar, ki je mirno zaustavil polprotinapad Müllerja, ki je poizkušal iz zapestja. Do konca tekmeca nista imela večjih priložnosti, tako da je zmagovalca odločila serija kazenskih strelov.

Kazenski streli so bili odločeni v sedmi seriji, potem ko sta za naše najprej zadela Muršak in Tičar, za domače pa Patrick Reimer, Plachta in v sedmi seriji odločilno Kai Hospelt.

Najboljši igralec pri Sloveniji je bil Anže Kopitar, pri Nemcih pa Patrick Reimer.