8. april 2018, Celje – Slovenska moška članska hokejska reprezentanca je danes odigrala prvo izmed treh prijateljskih srečanj v sklopu priprav pred svetovnim prvenstvom Divizije I-A v Budimpešti, katere je uradno začela minuli petek. Naši risi so na ledeni ploskvi knežjega mesta palice prekrižali z izbrano vrsto Hrvaške, ki se prav tako pripravlja na svoje svetovno prvenstvo v kakovostno nižji skupini svetovnega hokeja. Reprezentanci sta se doslej med seboj pomerili sedemnajstkrat, slovenski hokejisti pa so bili boljši kar šestnajstkrat. “Tekme v Diviziji I-A ne bodo lahke. Obračun s Hrvaško bo zato dobra priložnost za začetek priprav. Nikogar pa ne smemo podcenjevati.” je pred tekmo dejal slovenski selektor Kari Savolainen.

IMG_7395

Slovenski hokejisti so, ne glede na razliko v kvaliteti igre, srečanje začeli brezkompromisno, saj je že po osvojenem prvem metu ploščka Rok Tičar v zgolj šestih sekundah načel mrežo gostov. Temu zgledu je v 2. minuti s strelom z modre črte sledil Ken Ograjenšek in nato v 4. minuti še Žiga Pance. Po uvodnih treh slovenskih zadetkih so hrvaški hokejisti dobili priložnost, da nekoliko umirijo pritisk na svoj gol, saj je bil na strani risov za dve minuti izključen Jan Urbas. Gostje so nekajkrat postavili napad pred golom Roka Stojanoviča, a je slovenska obramba rutinirano odpravila vse hrvaške poskuse. Hrvaški selektor je bil v 8. minuti prisiljen v menjavo vratarja, ki se je nesrečno poškodoval pri podajanju ploščka enemu izmed svojih soigralcev. Do konca tretjine smo videli še tri zadetke. V 10. minuti je v četrto za Sloveniji zadel Jan Urbas, v 15. minuti ponovno Ken Ograjenšek in tik pred iztekom prvega dela še enkrat Rok Tičar. Vodstvo Slovenije ob prvem odmoru 6:0.

IMG_7358

V drugem delu so naši risi nekoliko “stopili s plina”, tako da smo lahko videli tudi nekaj hrvaških poskusov pred slovenskim golom. Kljub temu so naši hokejisti s hitrimi akcijami v hrvaško obrambno tretjino še naprej ostajali nevarni za gostujočega vratarja Tomljenovića. V eni takšnih je v 38. minuti eden izmed slovenskih napadalcev pred hrvaškim golom na levi strani našel prostega Anžeta Kuralta, ki je sprožil iz prve. Hrvaški čuvaj mreže je plošček uspešno odbil, ta pa je ponovno našel pot do slovenskih hokejistov – konkretno  do Roberta Saboliča, ki je po sredni neovirano pridrsal pred vratarja Tomljenoviča in ga z dvignjeim strelom brez težav premagal. V nadaljevanju je sledila nova izključitev na slovenski strani in igra se je za nekaj časa preselila v slovensko obrambno tretjino. Kazen, ki jo je na klopi za kaznovane odsedel Ken Ograjenšek, je bila uspešno obranjena. V minutah, ki so sledile več pobude na slovenski strani in tudi nekaj polpriložnosti za nov zadetek. Dobri dve minuti pred koncem drugega dela nova kazen za Slovenijo, “grešnik” je bil tokrat Boštjan Goličič. Tudi to kazen so Slovenci ubranili. Sledila je kazen na hrvaški strani in sekundo pred piskom sirene, ki je naznanila drugi odmor, je, po podajah Žige Pavlina in Roka Tičarja, še v drugo mrežo gostov zatresel Jan Urbas. Vodstvo Slovenije pred zadnjo tretjino 8:0.

IMG_7525

Uvodne minute zaključka so bolje začeli Hrvati, ki so v 41. minuti premagali slovenskega čuvaja mreže in znižali zaostanek na 8:1. Nadaljevanje je pripadlo Slovencem, ki so še naprej napadali proti hrvaškemu golu. Slovenska ofenziva je obrodila sadove v 45. minuti, ko je deveti zadetek za Slovenijo v hrvaški mreži prispeval Robert Sabolič. Tudi po njem so naši risi igro držali trdno v svojih rokah, saj so le poredko spuščali hrvaške hokejiste v svojo obrambno tretjino, še bolj poredko pa so jim omogočili sprožiti proti golu. Na drugi strani ledu je v 53. minuti v deseto nocoj mrežo gostov zatresel Boštjan Goličič. Gostje so nato do konca tekme v 57. minuti zmogli še en nevaren samostojni prodor pred gol Roka Stojanoviča, ki pa je bil v pravem trenutku na pravem mestu. Slovenci so omenjeni poskus kaznovali z še dvema zadetkoma. V 57. in 58. minuti sta bila uspešna še Rok Tičar in Mark Čepon, ki sta tako postavila končni izid 12:1 za Slovenijo.

Naši risi se bodo v sklopu priprav v sredo, 11. aprila,  na Bledu pomerili z Madžarsko, 19. aprila pa bodo na Dunaju palice prekrižali še z Avstrijo.

Slovenija – Hrvaška 12:1 (6:0, 2:0,4:1)

1:0 – 00:06 Tičar (Štebih)
2:0 – 01:54 Ograjenšek K. (Ropret, Čepon)
3:0 – 03:25 Pance (Sabolič, Čepon)
4:0 – 09:12 Urbas (Tičar, Verlič)
5:0 – 14:43 Ograjenšek K. (Ropret, Čepon)
6:0 – 19:48 Tičar (Verlič, Pavlin)
7:0 – 27:16 Sabolič (Kuralt)
8:0 – 39:59 Urbas (Tičar, Pavlin) PP1
8:1 – 40:23 Rendulić (Zanoški)
9:1 – 44:26 Sabolič (Kranjc, Vidmar) PP1
10:1 – 52:00 Goličič (Ograjenšek K., Štebih)
11:1 – 56:55 Tičar (Urbas)
12:1 – 57:21 Čepon (Kranjc, Tičar)

Streli: SLO 53 (20,16,17); CRO 17 (7,5,5)
Kazni: SLO 8 (2,4,2); CRO 6 (2,2,2)

Slovenija: Rok Stojanovič, Gašper Krošelj, Luka Vidmar, Aleš Kranjc, Žiga Pavlin, Miha Štebih, Mark Čepon, Robert Sabolič, Rok Tičar, Žiga Pance, Miha Verlič, Jan Urbas, Ken Ograjenšek, Boštjan Goličič, Anže Kuralt, Jure Sotlar, Nik Simšič, Anže Ropret, Tim Ograjenšek; Selektor: Kari Savolainen

Zapisnik tekme