18. april 2023, Suwon – Slovenska ženska izbrana vrsta se je drugi dan svetovnega prvenstva v južnokorejskem Suwonu pomerila z reprezentanco Kazahstana. To je bil šele tretji obračun med reprezentancama v zgodovini slovenskega hokeja in prva zmaga za Slovenijo. Lahko bi dejali, da gre v tretje rado, ampak danes še zdaleč ni šlo samo za srečo.

Slovenke so tekmo začele suvereno od prvega sodniškega meta ploščka. Pritisk se je kmalu obrestoval, saj je že v 4. minuti Sara Confidenti iz protinapada, po podaji Pie Pren, zatresla mrežo nasprotnic za vodstvo z 1:0. Tudi po zadetku so naša dekleta nadaljevala z enakim zagonom. Tako je že v 7. minuti Sara Confidenti znova ušla kazahstanskim branilkam in poskusila samostojno premagati vratarko. Tokrat slovenska napadalka ni bila uspešna. V nadaljevanju smo lahko videli nekaj poskusov na obeh straneh, a brez resne nevarnosti za spremembo rezultata. Slovenke so novo priložnost dobile v 14. minuti, ko je bila izključena ena izmed nasprotnic. Te so sicer odbile vse slovenske napade, se je pa po izteku kazni in do odhoda na prvi odmor igra skoraj v celoti preselila v kazahstansko obrambno tretjino.

Nadaljevanje so risinje znova začele odločno. Poskusu Gaje Pezdir za zvišanje slovenske prednosti je sledilo nekaj zaporednih poskusov Kazahstana, katere pa je slovenska obramba uspešno preprečila. V 27. minuti so risnije morale zdržati dve minuti brez kapetanke Pie Pren, ki je tekmo spremljala s kazenske klopi. Dekleta so kazen “ubila”, takoj zatem pa je bilo hudo vroče pred slovenskim golom. Slovenska čuvajka mreže Pia Dukarič, ki si je danes prilslužila tudi naziv igralke tekme, je situacijo uspešno rešila, soigralke pa so s protinapadom takoj zagrozile pred golom azijskih hokejistk. Slednje so prežale na vsako slovensko napako in jo skušale obrniti v svoj prid, vendar mimo slovenske obrambe tudi v tej tretjini ni šlo.

V zaključku je bil ponovno “vroč” prvi slovenski napad, saj je najprej v 42. minuti poskušala Sara Confidenti, minuto kasneje pa še Pia Pren. Slednji je v 46. minuti ob igralki več na ledu uspelo povišati slovensko prednost na dva zadetka, a so Kazahstanke že v naslednjem napadu znova znižale na 2:1. Dolge so bile minute do konca tekme; še daljše so se zdele ob izključitvi Deje Glavič v 54. minuti. Kazahstanski selektor je slabi dve minuti pred koncem vzel “time-out”, kar pa njegovim varovankam ni pomagalo, da bi morda izsilile podaljšek. Slovenke so vknjižile prvo zmago na prvenstvu.

Jutri je na prvenstvu prost dan, v četrtek pa risinje čaka tekma proti gostiteljicam prvenstva, reprezentanci Južne Koreje.

Kazahstan – Slovenija 1:2 (0:1,0:0,1:1)

0:1 – 03:10 Confidenti (Pren)
0:2 – 45:08 Pren (Confidenti, Nylaander)PP1
1:2 – 45:20 Golotvina (Sayakhatkyzy)

Streli: KAZ 57 (19,18,20); SLO 36 (13,9,14)
Kazni: KAZ 4 (2,0,2); SLO 4 (0,2,2)

Slovenija: Dukarič, Dovžan, Pren, Friš-Lorber, Confidenti, Porekar, Glavič, Nylaander, Pezdir, Blazinšek, Svetina, Biščak, Kraner, Pazlar, Breznik, Pršina, Lončar, Trobiš, Rejc, Miklavčič, Avsenek, Senegačnik; Selektor: Boštjan Kos