V Jaci so hokejistke zaključile z drugim dnem prvenstva. Na večerni tekmi med Španijo in Slovenijo se je zbralo kar tisoč gledalcev, ki pa so domov odšli sklonjenih glav. Slovenke so namreč slavile s 3:1.

Kot je bilo za pričakovati, je bilo srečanje med gostiteljicami prvenstva in Slovenkami izenačeno od prvega sodniškega žvižga. V uvodnih minutah so imela večino časa plošček v posesti risinje, ki so kar nekajkrat nevarno ogrozile nasprotno vratarko, a vodstva so se v 4. minuti veselile Španke. Slovenke so po prejetem zadetku stopnjevale ritem igre in v 11. minuti je za izenačenje, v igri štirih proti štirim, zadela Pia Pren. Do izteka prve tretjine sta nato mreži ostali nedotaknjeni.

Pia Pren

Pia Pren (Foto: Elvar Palsson)

Že na uvodu druge tretjine je bilo razvidno, da si Slovenke izjemno želijo zmage na tem srečanju. V 23. minuti se je po samostojnem prodoru, sama iz oči v oči z Albo Gonzalo znašla Metka Manfreda, vendar ji je domača vratarka strel ubranila. Dve minuti kasneje se je v identični situaciji znašla še Tamara Lepir, ki je že premagala vratarko, strel pa je končal v prečki. Že v naslednjem napadu, pa je s strelom iz obrata presenetila Sara Confidenti in Slovenijo popeljala v vodstvo z 2:1. Piko na i premoči v tem delu igre je v 31. minuti, ob igralki manj, postavila Prenova, ki je pobegnila domačim branilkam in matirala Gonzalovo.

Sara Confidenti

Sara Confidenti (Foto: Elvar Palsson)

Sklepnih dvajset minut tekme je minilo brez zadetkov, več pa so od igre ponovno imela naša dekleta. Ta so po grobem naletu Leticie Abrisquete, v 47. minuti ostale brez Prenove. Slednja je ledeno ploskev zapustila na nosilih. Kakšne narave je njena poškodba, za enkrat še ni znano.

Sergeja Zimšek, branilka Slovenije:

“V tekmo smo krenile izjemno odločno in borbeno. Takoj smo pokazale, da si res želimo te zmage. Kljub hitro prejetemu zadetku, nismo popustile, hitro smo drsale in bile prej pri ploščku od nasprotnic. To zmago smo si prigarale. Zdaj nas čaka dan počitka in potem tekma z Mehiko. Vzele jo bomo nadvse resno in želimo si zmagati še tretjič zapored.”

Ines Confidenti, vratarka Slovenije:

“Pred tekmo sem bila nekoliko nervozna, a me je vzdušje v garderobi poneslo in ko sem stopila na led sem se povsem sprostila. Čeprav smo kar hitro prejele zadetek, smo ostale mirne, med seboj smo se spodbujale in igrale kot smo se dogovorile s trenerjem. Za zmago je bilo pomembnih več dejavnikov, od mirnosti, zbranosti od prve do zadnje minute, pa tudi nekoliko športne sreče smo imele. ”

Slovenija – Španija 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)

Pabellon de Hielo. Gledalcev 1000. Sodnice: Winklmayr (AUT), Phillipsen (DEN), Vestheim Krogh (NOR).

Strelke: 0:1 Rivera Gil (Marques, 4.), 1:1 Pren (Duh, 11.), 2:1 S. Confidenti (Lepir, 25.), 3:1 Pren (Lepir, 31., SH)

Kazenske minute: Slovenija (6, 2 , 2), Španija (2, 2 , 5+20 L. Abrisqueta)

Streli na gol: Slovenija 36, Španija 21.