1. april 2018, Maribor – Razpored drugega dne svetovnega prvenstva Divizije II-A v štajerski prestolnici je slovenski ženski hokejski reprezentanci za nasprotnice prinesel ekipo Nizozemske, s katero so se naša dekleta v lanski sezoni pomerile kar dvakrat – na olimpijskih predkvalifikacijah ter svetovnem prvenstvu v južnokorejskem Pjongčangu. V dosedanjih petih medsebojnih obračunih so bila dekleta iz dežele tulipanov, ki slovijo kot precej močna in visoka reprezentanca, na koncu vedno boljše. Selektor Franc “Aci” Ferjanič je zato dekletom pred tekmo naročil hitre in natančne podaje, brez pretiranega oklevanja, ter preprečiti nasprotnicam, da bi zagospodarile v pred slovenskim golom.

NED-SLO_WWC-7607

Skladno s pričakovanji so nizozemske hokejistke tekmo začele na vso moč in v prvih nekaj minutah dominirale pred slovenskim golom. Slovenke so se uspešno branile in si prvo priložnost ustvarile v 4. minuti, ko je plošček okoli domačega gola pripeljala Nuša Porekar in na desni našla prosto kapetanko Pio Pren. Ta ga je v hitrem prodoru pripeljala pred nizozemski gol in poskušala ukaniti vratarko Nadio Zijlstro. Žal je ostalo le pri lepem poskusu. Gostje so še naprej pritiskale in njihova ofenziva je v 10. minuti obrodila sadove, ko jim je vendarle uspelo premagati slovenske branilke in čuvajko mreže Pio Dukarič. Risinje so priložnost za izenačenje dobile dve minuti kasneje, ko je bila izključena ena izmed igralk v oranžnih dresih. Minuto kasneje nov pisk glavne sodnice in nova izključitev, tokrat na obeh straneh. Po buliju v slovenski obrambni tretjini si je le tega priborila Sara Confidenti, ki je bliskovito krenila proti drugi strani ledu. Za izenačujoči zadetek je zamnjkalo le malo sreče. Vsaj še dvakrat so Slovenke v situaciji z igralko več na ledu sprožile na gol “tulipank”. Ob poravnanih močeh se je težišče igre ponovno preselilo na slovensko stran ledu. Nova izključitev na slovenski strani, a risinje so svojo trdnjavo obranile. Še več, v samostojnem prodoru je priložnost za zadetek z igralko manj imela ponovno Sara Confidenti, a tudi tokrat brez uspešnega zaključka. Nizozemke so še naprej pritiskale, naša dekleta pa so si poskušale ustvariti priložnosti s posamičnimi hitrimi protinapadi. Ob izteku dvajsetih minut nova kazen za slovenski tabor, vendar je rezultat do odmora ostal nespremenjen.

NED-SLO_WWC-7347

V drugem delu smo videli nadaljevanje prvega. Izjemen pritisk Nizozemk, katerega je pogosto zaznamovala precej groba igra. Naše risinje so svoje priložnosti iskale v protinapadih. Prvega v tem delu tekme je v 24. minuti ponovno uprizorila Sara Confidenti, zaključni strel pa je bil premalo natančen, da bi vse skupaj okronala z zadetkom. V 25. minuti so se Slovenke ponovno morale braniti z igralko manj in gostje so potrebovale manj kot minuto, da so takšno prednost vnovčile s še drugim zadetkom v slovenski mreži. V nadaljevanju, ki je sledilo, smo videli kar nekaj vročih situacij pred slovenskim golom, a je bila slovenska vratarka Pia Dukarič pred njim neomajna. Slednja jo je skoraj skupila zaradi vse bolj grobe igre nizozemskih hokejistk pred slovenskim golom, saj je v enem izmed prerivanj obležala na tleh brez čelade. K sreči ni bilo hujšega in igro je lahko nadeljevala. Do konca drugega dela srečanja smo videli še nekaj slovenskih protinapadov in poskusov zatresti mrežo nasprotnic, vendar si je boginja Fortuna ta večer očitno vzela prosto. Ob koncu štiridesetih minut vodstvo Nizozemske 2:0.

NED-SLO_WWC-7925

Zadnjih dvajset minut tekme so Nizozemke nadaljevale s svojo igro, saj jim skromna prednost dveh zadetkov ni dopuščala, da bi “stopile s plina”. Risinje so v duhu svojega imena grizle in kazale kremplje ter poskušale znižati zaostanek. Prva priložnost se je ponudila v 47. minuti, ko so imele igralko več na ledu. Gostje so se tokrat ubranile. Nato je v 51. minuti sledila nova izključitev gostij (2+2 minuti) in slovenski strateg Aci Ferjanič se je odločil za tridesetsekundni premor. Slednji je omogočil našim dekletom, da so si nekoliko oddahnile in skovale načrt. Tega so uresničile v pičlih dvajsetih sekundah. Po podajah Pie Pren in Mojce Duh, slednja je drevi odigrala svojo petdeseto tekmo v dresu slovenske reprezentance, je plošček svojo pot našel do Sare Confidenti, ki ga je hitro pospravila za hrbet nizozemske vratarke. Zadetek risinj je nizozemski strokovni štab prisilil v “time-out”. Po prekinitvi nova kazen za nizozemske hokejistke, ki pa so uspele plošček spravljati iz svoje obrambne tretjine in prave priložnosti za izenačenje v tem času ni bilo. V izteku srečanja še ena kazen za Slovenke, katero so s srčno borbo ubranile. Slovenski selektor je ob koncu poskušal še z dodatno napadalko na ledu, a na koncu je za novo priložnost zmanjkalo časa. Zmaga je na koncu z minimalno prednostjo pripadla gostjam z Nizozemske.

Nizozemska – Slovenija 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

1:0 09:56 Zwarthoed (Wielenga)
2:0 25:12 Hamers (Zwarthoed)
2:1 51:56 Confidenti (Pren, Duh) PP1

Streli: NED 55 (11,31,13); SLO 12 (5,4,3)
Kazni: NED 12 (4,0,8); SLO 14 (6,4,4)

Slovenija: Pia Dukarič, Tjaša Povšnar, Pia Pren, Sara Confidenti, Eva Dukarič, Nuša Porekar, Mojca Duh, Irena Kraner, Ana Pršina, Urša Pazlar, Nina Lončar, Metka Manfreda, Tamara Svetina, Tamara Breznik, Pia Merc, Maja Bizjak, Patricija Usnik, Pija Strniša, Maša Mole, Jerca Kenig, Ana Stražar; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič