31. marec 2024, Riga – Slovenska ženska članska hokejska reprezentanca je z uvodno tekmo proti izbrani vrsti Poljske danes začela svoj nastop na IIHF Svetovnem prvenstvu Divizije I-B, ki bo do prihodnje sobote potekalo v latvijski prestolnici Riga.

Risinje so pobudo vzele v svoje roke že v uvodnih minutah današnjega srečanja. Izkoristile so številčno premoč v 4. minuti, ko je bila izključena ena izmed poljskih hokejistk. Arwen Nylaander, ki se je ob ogradi borila za plošček, je našla prosto kapetanko Pio Pren, ki je nato suvereno preigrala celotno poljsko obrambo, z desne pridrsala pred vratarko ter plošček poslala v mrežo za vodstvo z 1:0. Na odziv Poljakinj ni bilo potrebno dolgo čakati. Izkoristile so izgubljen plošček v nevtralni tretjini, prodrle pred slovensko vratarko in ga uspele potisniti čez gol črto. A to našim dekletom ni odvzelo zagona in so poskušala ponovno presenetiti nasprotnice. Na polovici prvega dela tekme je sledilo nekaj težkih minut za Slovenijo, saj sta si sledili dve izključitvi in risinje so se dobro minuto morale braniti s tremi igralkami na ledu. Dvojno kazen so obranile in se znova pognale proti golu nasprotnic. Pritisk je obrodil sadove, ko je v 16. minuti Tamara Svetina poslala plošček z modre črte mimo poljske obrambe in za hrbet poljske čuvajke mreže za 2:1. Ob koncu prvega dela nova izključitev v slovenskih vrstah, a brez posebnosti za našo obrambo.

Drugi del so Slovenke začele odlično. V 22. minuti je ponovno zablestel drugi slovenski napad, ko je Gaja Pezdir risinjam ob ogradi za poljskim golom priborila plošček, mu našla pot do Julije Blazinšek, ta pa je še v tretjo zatresla mrežo Poljakinj za 3.1. Nadaljevali so se poskusi na obeh straneh, pri čemer so nasprotnice tudi v tem delu prednjačile v številu sproženih strelov, vendar pa je bila slovenska hobotnica Pia Dukarič neusmiljena. Ob koncu smo lahko videli še dve izključitvi eno na slovenski strani in v izteku druge tretjine še na poljski strani, ki pa tudi nista prinesli spremembe rezultata.

V zaključni del današnjega obračuna so slovenska dekleta vstopila z igralko več na ledu. Tokrat številčne premoči niso izkoristila, so pa to storila že par minut kasneje, ob novi poljski izključitvi. V četrto je bila, po podajah Pie Pren in Sare Confidenti, uspešna Arwen Nylaander za 4:1. Nasprotnicam je po zadnjem zadetku pošla vsa volja, saj niso več prihajale do pravih priložnosti. Pomagal ni niti trenerski “time-out”. Varovanke selektorja Boštjana Kosa so tekmo mirno pripeljale do konca in tako v reprezentančno statistiko vpisale prvo zmago proti izbrani vrsti Poljske.

Jutri slovensko izbrano vrsto čaka obračun z reprezentanco Slovaške.


Slovenija – Poljska 4:1 (2:1,1:0,1:0)

1:0 – 03:15 Pren (Nylaander, Confidenti) PP1
1:1 – 04:14 Zielinska (Sikorska)
2:1 – 15:36 Svetina (Blazinšek, Pezdir)
3:1 – 21:38 Blazinšek (Pezdir)
4:1 – 43:25 Nylaander (Pren, Confidenti)

Streli: SLO 32 (10,8,14); POL 66 (26,18,22)
Kazni: SLO 14 (8,6,0); POL 10 (2,4,4)