23. april 2023, Suwon –  Slovenska ženska hokejska reprezentanca si je  zadnji tekmi IIHF Svetovnega prvenstva Divizije I-B, ki se danes končuje v Južni Koreji, z zmago proti Veliki Britaniji zagtovila končno četrto mesto in s tem dosegla največji uspeh v zgodovini slovenskega ženskega hokeja. Potem ko so z zmago proti Kazahstanu že praktično dosegle zastavljeni cilj; tj. obstanek v tem kakovostnem razredu, pa so naše risinje z omenjeno končno uvrstitvijo dokazale, da nedvomno sodijo v ta razred svetovnega hokeja.

Risinje so tekmo začele z izključitvijo, saj je v 3. minuti na klop za kaznovane morala Ana Pršina. Britanke so hitro postavile svoj napad pred golom Pie Dukarič in poskušale premagati slovensko obrambo. V enem izmed poskusov so nepokrit plošček poslale čez gol črto ter tako povedle z 1:0. V minutah nadaljevanja so Slovenke želele priti do izenačenja, a jim je pobudo odvzela nova mala kazen. Slednjo so varovanke slektorja Boštjana Kosa uspešno obranile in nadaljevale tam, kjer so ostale pred izključitvijo. Tako je v 8. minuti s protinapadom poskušala Sara Confidenti in le malo sreče zmanjkalo, da bi Slovenke izenačile. V nadaljevanju sta obe ekipi še naprej poskušali pretentati obrambo nasprotnic. Na strani risinj je v 14. minuti Julija Blazinšek nevarno ogorzila britanski gol, a do konca prvega dela nismo videli novega zadetka.

Odmor je našim dekletom dobro del, saj so drugi del začela z novim zagonom. Tako je v 23. minuti Arwen Nylaander spretno preigrala dve britanski branilki ter na koncu ukanila še vratarko za izenačenje rezultata. Nasprotnice z Otoka so že v naslednji minuti vrnile udarec in znova povedle. Nov zaostanek pa ni posebej zmedel naših risinj in v 26. minuti je Sara Confidenti ukradla plošček ter ga spravila do kapetanke Pie Pren, ki je z njim sama pridrsala pred britansko čuvajko mreže in jo rutinirano premagala. V minutah, ki so sledile, so si Slovenke prislužile novo malo kazen, ko so v enem izmed britanskih protinapadov nepravilno zaustavile nasprotnico. Do konca tretjine smo videli še nekaj hitrih akcij na obeh straneh, nekajkrat je bilo tudi precej vroče pred slovenskim golom, vendar je rezultat zdržal do drugega odmora.

V zadnji tretjini sta obe ekipi začeli na polno in si skušali zagtoviti tisti gol prednosti, ki bi eni ali drugi prinesel zmago. Že je kazalo, da do konca rednega dela ne bomo videli novega zadetka, ko so v 56. minuti Britanke zadele še v tretje. Veselje nasprotnic pa je bilo očitno tako veliko, da so le minuto kasneje pozabile na slovenski udarni duet – po podaji Pie Pren je zadela Sara confidenti in tekmo popeljala v podaljšek.

Dodatnih pet minut igre ni prineslo odločitve, čeprav so Slovenke prek kapetanke Pren imele lepo priložnost za zmago. Sledila je serija petih kazenskih strelov. V zadnji seriji je, kot edina, plošček v mrežo spravila najboljša strelka prvenstva Sara Confidenti, nato pa je še Pia Dukarič obranila zadnji kazenski strel Britank in risinje so se veselile zmage.

Velika Britanija – Slovenija 3:3 (1:0,1:2,1:1,0:0,0:1)

1:0 – 03:07 Beal (Henry, Bloom) PP1
1:1 – 22:33 Nylaander (Pezdir)
2:1 – 23:43 Marsden (Douglas, Harris)
2:2 – 25:58 Pren (Confidenti)
3:2 – 55:13 Headland (Gale, Cartwright)
3:3 – 56:10 Confidenti (Pren) PP1
3:4 – 65:00 Confidenti PS

Streli GBR 48 (13,17,14,4,0); SLO 33 (9,8,13,2,1)
Kazni GBR 2 (0,0,2,0); SLO 6 (4,2,0,0)

Slovenija: Dukarič, Dovžan, Pren, Friš-Lorber, Confidenti, Porekar, Glavič, Nylaander, Pezdir, Blazinšek, Svetina, Biščak, Kraner, Pazlar, Breznik, Pršina, Lončar, Trobiš, Rejc, Miklavčič, Avsenek, Senegačnik; Selektor: Boštjan Kos