22. april 2023, Suwon –  Slovenska ženska reprezentanca je v zgodnjih jutranjih urah po slovenskem času odigrala še četrto tekmo IIHF Svetovnega prvenstva Divizije I-B. Nasprotnice naših risinj so bile hokejistke Italije, ki so si v uvodnem delu srečanja priigrale dva zadetka prednosti, kar naša dekleta do konca niso več uspela nadoknaditi.

Današnjo tekmo so slovenske reprezentantke začele manj agresivno, kot prejšnje obračune, kar so nasprotnice zaznale in poskušale izkoristiti. Prvo priložnost so imele že v 4. minuti, ko je Slovenija dobila prvo malo kazen na tekmi. Slovenke so kazen sicer ubranile in si v nadaljevanju skušale ustvariti priložnost pred italijanskim golom, a jim nasprotnice tega niso dovoljevale. Slednje so še naprej izvajale pritisk na slovenski gol in v enem izmed poskusov plošček s hitrim strelom poslale proti slovenski vratarki. Ta je strel sicer ubranila, pri drugem pa je bila nemočna in plošček je končal v mreži. Italijanke so izkoristile pobudo in manj kot minuto kasneje zadele še v drugo. V 11. minuti je Julija Blazinšek risinjam izborila plošček v slovenski obrambni tretjini, našla prosto Gajo Pezdir, ki je v prodoru pred gol nasprotnic z “backhandom” podala Arwen Nylaander na levi, ta pa je plošček poslal za hrbet italijanske vratarke. Sledila je igra risinj z igralko manj. Dogajanje se je preselil pred slovenski gol, a so naša dekleta kazen uspešno obranila. Tudi v nadaljevanju se je plošček večinoma zadrževal v slovenski tretjini. Nato pa je sledila nova izključitev na slovenski strani, ki so jo naše zahodne sosede vnovčile s tretjim zadetkom.

Drugi del tekme so nasprotnice nadaljevale z nezmanjšano močjo. V enem izmed napadov Italijank, je Arwen Nylaander ukradla plošček ter v srednji tretjini našla Saro Confidenti, ki je v samostojnem prodoru ukanila vratarko Italije. V 27. minuti nova izključitev na strani Slovenije in italijanske hokejistke so potrebovale slabo minuto, da so znova povišale prednost na dva zadetka razlike. Slovenke so se v nadaljevanju spopadale s številimi izključitvami, zaradi katerih so bile večino časa prisljene v obrambno igro.

V zaključnem delu obračuna so risinje imele dvakrat številčno prednost, ki pa jim je ni uspelo izkoristit. Dobre tri minute pred koncem je prvi slovenski napad resno ogrozil mrežo nasprotnic, vendar sreča ni bila na njihovi strani. Trenerski štab je zahteval tridesetsekundni premor, nato pa je poskusil z dodatno napadalko. Žal je nova mala kazen na slovenski strani preprečila, da bi Slovenke lahko do izteka rednega dela razvile kakšen resen poskus za znižanje zaostanka.

Jutri Slovenke čakajo še zadnje nasprotnice, ekipa Velike Britanije

Italija – Slovenija 4:2 (3:1,1:1,0:0)

1:0 – 06:13 Gius (Fantin)
2:0 – 06:56 Stocker (Roccella)
2:1 – 10:27 Nylaander (Pezdir, Blazinšek)
3:1 – 18:26 Larger (Gius, Stocker) PP1
3:2 – 21:54 Confidenti (Nylaander)
4:2 – 27:22 Roccella (Caumo) PP1

Streli: ITA 71 (29,21,16); SLO 10 (2,2,6)
Kazni: ITA 4 (0,0,4); SLO 18 (6,8,4)

Slovenija: Dukarič, Dovžan, Pren, Friš-Lorber, Confidenti, Porekar, Glavič, Nylaander, Pezdir, Blazinšek, Svetina, Biščak, Kraner, Pazlar, Breznik, Pršina, Lončar, Trobiš, Rejc, Miklavčič, Avsenek, Senegačnik; Selektor: Boštjan Kos