17. april 2019, Szekesfehervar – Slovenska moška hokejska reprezentanca do 18 let je danes v madžarskem Szekesfehervarju odigrala tretjo tekmo na svetovnem prvenstvu Divizije I-B. Nasprotnik je bila izbrana vrsta Italije, ki je bila v zaključku srečanja boljša od slovenskih mladih risov.

Glasen pozdrav, met ploščka in pričelo se je odštevanje ure v prvi tretjini. Igralno zelo razposejeni so se, v malce spremenjeni formaciji, slovenski hokejisti lotili nasprotnika. Slednji pa je stežka prebiral njihove poteze, a so kljub temu italijanski branilci uspešno odbijali napade, še preden je kateri izmed slovenskih napadalcev prišel do strela. Zagnanost obeh ekip je tako pripomogla k temu, da je ob izteku prve tretjine rezultat obstal na začetnih 0:0.

Med premorom so morali varovanci selektorja Jake Adlešiča premisliti kako nadaljevati s tekmo. Njihove vzpodbujajoče vzklike se je pred nadaljevanjem tekme slišalo skozi zaprta vrata slačilnice. V drugi tretjini so naši mladi risi pokazali povsem drugačen obraz. Hitrejši napadi, še več želje in fantje so dobili neustavljivo silo. Tudi, če je Italijanom uspelo priti v našo obrambno tretjino, so jih naši kar urno pospremili nazaj na njihovo stran. Nasprotniki so kjub temu nepopustljivo iskali napako, da bi prišli do vodstva. Slovenci pa jim tudi v igri z igralcem manj niso pustili priložnosti za gol. Boj za prvo prednost je trajal celo drugo tretjino, ki se je prav tako zaključila brez zadetka.

Stopnjevanje tempa in napadi slovenskih vrst sta pustila Italijane daleč za seboj. Ob tem so, poleg slednjih, utrudili tudi sebe, a je bilo potrebno zdržati za željen rezultat. Splet nesrečnih okoliščin je botroval italijanskemu zadetku v 54. minuti srečanja. Naši fantje so takoj poskušali pripraviti odgovor na vodstvo Italije in izenačiti, vendar brez srečnega konca. Slabi dve minuti pred koncem je slovenski selektor zahteval še time-out in v nadaljevanju poskusil z dodatnim napadalcem na ledu. Žal pa so vsi slovenski streli zgrešili nasportnikovo mrežo, nato pa so v zadnji sekundi srečanja Italijani plošček poslali v prazen slovenski gol in tako potrdili svojo zmago.

Jutri je na prvenstvu prost dan, nato pa Slovenijo v petek čaka obračun z reprezentanco Japonske.

Slovenija – Italija 0:2 (0:0,0:0,0:2)

0:1 – 54:38 Cristellon (Niccolai)
0:2 – 59:59 Soelva EN

Streli: SLO 24 (3,7,14); ITA 27 (12,7,8)
Kazni: SLO 8 (2,4,2); ITA 6 (0,2,4)