20. april 2019, Szekesfehervar – Slovenska moška hokejska reprezentanca do 18 let je z današnjo tekmo proti Avstriji zaključila svetovno prvenstvo Divizije I-B v madžarskem Szekesfehervarju. Naši mladi risi, ki so bili na prvenstvu v povprečju najmlajša reprezentanca, v današnjem boju za srebrno medaljo niso bili uspešni ter so tako z dvema zmagama in tremi porazi turnir končali na petem mestu.

Kapetan je, še pred pozdravom ekipe, za dodatni zagon svojim fantom namenil nekaj zadnjih spodbudnih besed. Uvodnemu metu ploščka je sledila dobra predstava naših hokejistov, saj so fantje pokazali igro, katere smo bili deležni že v prvem delu prvenstva. Avstrijski hokejisti so na dobri polovici prve tretjine plošček sicer spravili v slovensko mrežo, vendar je bil ta, po sodniški presoji, produkt visoko dvignjene palice, kar je pomenilo vrnitev na rezultat 0:0. Po tej situaciji so se naši fantje začeli še bolj boriti in intenzivneje napadati. Ampak hokejski rek pravi, da kdor gola ne da, ga dobi in v 18. minuti so naši severni sosedje prvič premagali slovensko obrambo.

Zadetek v zaključku prvega dela je na varovancih Jake Adlešiča pustili kar velik pečat in že takoj v nadaljevanju tekme so zagrešili napako, ki jih je stala novega zadetka. Ob rezultatu 0:2 je bilo sicer še dovolj časa, nič še ni bilo odločeno, jasno pa je bilo, da bo potrebno trdo delo. Žal, pa naši fantje niso dobro čistili nevarne ploščke pred svojim golom in to jih je v 25. minuti stalo še tretjega gola. Slovenci so zagrizeno začeli s prodori v napadalno tretjino, kar je prisililo nasprotnike, da so zagrešili napako in si prislužili dveminutno kazen. Z izključitvijo v avstrijskih vrstah, so si mladi risi pridobili idealno priložnost za napad. Uspešen je bil Nik Širovnik, ki je v 29. minuti Slovenijo popeljal do zadetka in led je bil končno prebit. Vendar je bilo slavje kratkega daha. Komaj minuto kasneje so nasprotniki zopet zvišali prednost na 1:4, nekaj minut kasneje pa so zadeli še v peto. Selektor se je odločil za menjavo v vratiih – Vala Usnika je zamenjal Gašper Panjtar. Slovenski hokejisti so še naprej igrali na vse, v želji, da si priborijo potrebne točke.

Zadnjih dvajset minut, z zaostankom štirih zadetkov, so naši fantje nadaljevali močno borbo s številnimi prodori v napadalno tretjino, a zopet vse brez ustreznega zaključka. V 49. minuti so nasprotniki še v šesto premagali slovenskega čuvaja mreže in od tu naprej je polzelo navzdol. Slovenski hokejisti so manj napadali in se začeli umikati v svojo tretjino. Tako so v 58. minuti nasprotniki uspeli še zadnjič zatresti slovesko mrežo in končati tekmo z rezultatom 1:7.

Slovenia – Avstrija 1:7 (0:1,1:4,0:2)

0:1 – 18:42 Kandemir (Krainz)
0:2 – 20:51 Hochegger (Maier, Nickl)
0:3 – 24:01 Ofner (Fruhwirt)
1:3 – 29:09 Širovnik (Krmelj, Mašič) PP1
1:4 – 30:22 Pfeffer (Pallierer, Harnisch)
1:5 – 33:33 Maier (Wallner, Wimmer) PP1
1:6 – 49:46 Wallner
1:7 – 58:03 Wallner (Thaler, Maier) PP1

Streli: SLO 17 (2,9,6); AUT 38 (12,15,11)
Kazni: SLO 10 (0,4,6); AUT 12 (0,6,6)