24. april 2019, Bled – Slovenska moška članska reprezentanca je drevi v sklopu priprav na svetovno prvenstvo Divizije I-A, ki se bo prihodnji teden začelo v kazahstanskem Nur Sultanu, odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Italije. Slednja je bila tokrat boljši nasprotnik, a naslednja priložnost risov, da se sosedom oddolžijo za današnji poraz, bo že jutri, ko varovance Iva Jana čaka še drugi obračun z zahodnimi sosedi in obenem zadnja pripravljalna tekma pred odhodom na svetovno prvenstvo. 

IMG_6010

Uvodne minute srečanja so minile precej izenačeno, nato pa so Slovenci začeli prevzemati pobudo v svoje roke. Žal, slovenski poskusi niso ni bili domišljeni do te mere, da bi plošček končal v italijanski mreži. Tako je tudi prva številčna premoč risov na ledu v 8. minuti minila brez resnega poskusa, ki bi ogrozil gol gostov iz Italije. Eno lepših priložnosti v tem delu je v 12. minuti imel “madžarski dvojec” Hebar – Ropret, a je bil tudi tokrat italijanski čuvaj mreže na pravem mestu. Sledila je nova izključitev na strani gostov in priložnost za rise, da prvič na nocojšnjem srečanju povedejo. Italijanski branilci so strnili svoje vrste okoli vratarjevega prostora in tudi ta kazen je minila brez zadetka. V nadaljevanju pa so Italijani v 16. minuti izkoristil napako slovenske obrambe in premagali Gašperja Krošlja za vodstvo z 1:0, nato pa dobil še priložnost z igralcem več na ledu. Slovenski “penalty-killerji” so vse poskuse gostov uspešno odbili in ko je že kazalo, da bosta ekipi odšli na prvi odmor z minimalno prednostjo italijanskih hokejistov, so slednji dvajset sekund pred koncem prve tretjine zadeli še v drugo.

IMG_5923

Naši risi so drugi del srečanja začeli precej bolje. Več so napadali in pritiskali na gol gostov, čeprav tudi tokrat niso uspeli izkoristiti priložnosti z igralcem več na ledu, ki se jim je ponudila v začetnih minutah nadaljevanja. Italijani so plošček vztrajno pošiljali izven svoje obrambne tretjine, nato pa po izteku kazni pritisnili na slovenski gol. Varovanci selektorja Iva Jana so pritisk zdržali, v odgovor na italijanske poskuse pa uprizorili nekaj samostojnih prodorov – najprej je poskušal Robert Sabolič, nato pa še Aljaž Predan. V tretje gre rado in v hitrem prodoru pred gol gostov je bil v 33. minuti uspešen Andrej Hebar za 2:1. Žal pa na italijanski odgovor ni bilo potrebno čakati dolgo. Gostje so stopnjevali pritisk v smeri slovenskega gola in v 37. minuti z novim zadetkom ponovno povišali prednost na 3:1.

IMG_5956

V zaključku nocojšnjega obračuna je v vratih Gašperja Krošlja zamenjal Matija Pintarič, medtem ko so njegovi soigralci stopnjevali pritisk na goste in z bolj agresivno igro pogosteje prihajali pred italijanski gol. V zaključnih minutah je Sabahudin Kovačevič z natančno odmerjenim strelom izkoristil številčno prednost risov in znižal zaostanek na 3:2, za kaj več pa je zmanjkalo časa.

Slovenija – Italija 2:3 (0:2,1:1,1:0)

0:1 – 15:20 Insam (Mc Monagle, Miceli)
0:2 – 19:40 Ramoser (Hochkofler)
1:2 – 32:14 Hebar (Repe, Pretnar)
1:3 – 36:19 Ramoser (Kostner S.)
2:3 – 58:40 Kovačevič (Kopitar, Sabolič) PP1

Streli: SLO 38 (11,12,15); ITA 28 (9,11,8)
Kazni: SLO 2 (2,0,0); ITA 20 (4,2,14)

Slovenija: Krošelj/Pintarič, Drozg, Goličič, Gregorc, Hebar, Kopitar, Kovačevič, Kuralt, Logar, Magovac, Ograjenšek, Pance, Podlipnik, Predan, Pretnar, Repe, Ropret, Sabolič, Selan, Sotlar, Štebih, Verlič; Selektor: Ivo Jan

Zapisnik tekme