25. april 2019, Bled – Slovenska moška članska reprezentanca je danes na Bledu odigrala zadnjo pripravljalno tekmo pred svetovnim prvenstvom Divizije I-A, ki se bo prihodnji teden začelo v kazahstanskem Nur Sultanu. Enako kot včeraj so bili tudi tokrat nasprotniki naših risov hokejisti izbrane vrste Italije, katerim so se varovanci selektorja Iva Jana oddolžili za včerjašnji poraz in srečanje zaključili v svojo korist s končnim rezultatom 3:2.

IMG_6111

Odločeni, da popravijo vtis z včerajšnjega srečanja, so naši risi že v uvodnih minutah pritisnili na italijansko obrambno tretjino, a brez pravih priložnosti za strel. Na drugi strani ledu se je Italijanom godilo še slabše, saj jim je slovenska obramba uspešno preprečevala, da bi sploh razvili igro v slovenski tretjini. V 6. minuti je najprej nevarno poskušal Andrej Hebar, v naslednjem napadu pa še Žiga Pance, medtem ko so Italijani svoj prvi poskus premagati slovenskega čuvaja mreže na današnji tekmi uprizorili šele minuto kasneje. Sledila je izključitev na strani gostov in risi so dve minuti imeli igralca več na ledu. Videli smo zvrhano mero slovenskih strelov na gol zahodnih sosedov; Robert Sabolič, Anže Kuralt in Aleksandar Magovac so bili samo nekateri izmed strelcev, vendar pa plošček ni našel poti za hrbet gostujočega vratarja. Ob izteku prvega dela srečanja so se Italijani uspeli nekoliko otresti slovenskega pritiska in nekajkrat celo poskušali premagati Matijo Pintariča.

IMG_6012

V uvodnih minutah nadaljevanja nekoliko več dela za slovenskega vratarja. Italijani so pritisnili v napadu in v 26. minuti so svoje poskuse okronali z zadetkom za vodstvo z 1:0. Dodatno težavo je varovancem selektorja Iva Jana nato povzročila še izključitev Roberta Saboliča, kateri pa je na srečo hitro sledila še izključitev na italijanski strani, tako da so bile moči na ledu znova poravnane. Slovencem tudi z igralcem več na ledu ni uspelo zadeti. Italijani so še naprej ostajali nevarni v slovenski obrambni tretjini in s hitrimi napadi poskušali zadeti še v drugo. Ob koncu nova mala kazen za slovenske hokejiste, a se rezultat do konca druge tretjine ni več spremenil.

IMG_6081

Zahodni sosedje so bolje začeli tudi zadnji del drevišnjega obračuna in v 44. minuti izkoristili prednost z igralcem več na ledu ter podvojili svoje vodstvo. Tokrat pa jim naši fantje niso ostali prav dolgo dolžni. V 46. minuti si je plošček ob ogradi izboril Miha Verlič in za italijanskim golom našel prostega Anžeta Kuralta, ki je plošček hitro spravil v prostor pred gostujočega vratarja do Kena Ograjenška, ta pa urno v nebranjeni zgornji levi kot in Slovenija je prepolovila zaostanek. Naši risi niso odnehali in še naprej poskušali priti do izenačujočega zadetka. To je v 54. minuti uspelo kapetanu Anžetu Kopitarju, ki je s ploščkom iz nevtralne tretjine sam pridrsal pred gol gostov in ukanil njihovega vratarja. Na krilih drugega zadetka in ob spodbudi navijačev na tribunah so se risi spustili v lov za zmagoviti zadetek. V 57. minuti si je v sodniškem metu pred slovenskim golom plošček izboril Ken Ograjenšek ter ga poslal v italijansko tretjino, kjer si ga je priboril Miha Verlič, ga popeljal okoli gola in iz obrata le tega med nogami gostujočega čuvaja mreže poslal čez gol črto. Poplačana vztrajnost in zaslužena zmaga slovenskih hokejistov.

Slovenija – Italija 3:2 (0:0,0:1,3:1)

0:1 – 25:43 Deluca (Marchetti)
0:2 – 43:37 Insam (Kostner D., Miceli) PP1
1:2 – 45:58 Ograjenšek (Kuralt, Verlič)
2:2 – 53:13 Kopitar (Drozg, Sabolič)
3:2 – 56:05 Verlič (Ograjenšek) SH1

Streli: SLO 37 (11,13,13); ITA 40 (9,15,16)
Kazni: SLO 8 (0,4,4); ITA 8 (4,2,2)

Slovenija: Pintarič/Gračnar, Drozg, Goličič, Gregorc, Hebar, Kopitar, Kovačevič, Kuralt, Logar, Magovac, Ograjenšek, Pance, Podlipnik, Predan, Pretnar, Repe, Ropret, Sabolič, Sotlar, Štebih, Verlič; Selektor: Ivo Jan

Zapisnik tekme