12. december 2018, Tychy – Obračun četrtega tekmovalnega dne svetovnega prvenstva do 20 let v Diviziji I-B med Slovenijo in Madžarsko je bila za varovance selektorja Aleša Burnika “Make it or break it!” tekma, saj so bili naši vzhodni sosedje pred nocojšnjim srečanjem z maksimalnim številom točk vodilni na lestvici.

O tem, da bodo nasprotniki trd oreh za naše mlade rise je bilo moč slutiti že v uvodnih trenutkih, še toliko bolj pa po štiridesetih minutah igre, ko so madžarski hokejisti vodili kar s tremi zadetki. A naši fantje so se v zadnjem delu tekme vrnili v igro, nadoknadili zaostanek, izsilili podaljšek in nato z zadnjim kazenskim strelom zlomili Madžarsko, vpisali še četrto zmago na turnirju ter se zavihteli na sam vrh lestvice.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Nocojšnji obračun se je začel precej neugodno za slovensko izbrano vrsto. Madžarski hokejisti so bili že od samega začetka izredno hitri v svojih prodorih pred slovenskega čuvaja mreže Žigo Kogovška. V enem izmed takšnih so po desni strani presenetili slovensko obrambo in v šesti minuti prvič povedli. Le dobri dve minuti kasneje smo videli skoraj identičen prodor, le da tokrat po levi strani, ki se je končal še z drugim zadetkom v slovenski mreži. Slovenske upe je v 13. minuti obudil Jan Drozg, ki je, v navezi z Erikom Svetino in Nejcem Brusom, izkoristil prednost igralca več na ledu in prepolovil zaostanek za Madžari.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Odmor po prvem delu tekme je bil priložnost za slovenske hokejiste, da zberejo misli in v drugem delu prikažejo svojo pravo igro. Žal pa ta ni stekla po načrtih in madžarski hokejisti so pobudo prevzeli v svoje roke ter k dvema zadetkoma dodali še dva. Vodstvo Madžarske s 4:1 se je ob koncu drugega dela tekme zdelo že težko ulovljivo.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

V tretjem delu obračuna pa se je znova potrdil stari hokejski rek, da tekma traja (vsaj) šestdeset minut in nihče še ni zmagal po štiridesetih. Omenjeno je naši ekipi zagotovo na srce položil tudi glavni trener Aleš Burnik, saj smo bili v nadaljevanju priče kar infarktnemu zaključku tekme. Mladim risom se je prva priložnost ponudila prav kmalu, ko sta bila skoraj istočasno izključena kar dva igralca Madžarske. V  situaciji pet na tri naši fantje sicer niso imeli sreče, vendar pa se je vztrajnost izplačala in ob prednosti enega igralca na ledu je bil uspešen Aljaž Predan. Nekaj minut kasneje je v tem slogu nadaljeval Rok Kapel in svojo ekipo pripeljal le še na gol zaostanka. Slovenski pohod proti zmagi je dobrih šest minut pred koncem nadaljeval kapetan Jaka Sodja, ki je madžarskega čuvaja mreže premagal še v četrto in tako tekmo vrnil na začetek. Do izteka rednega dela je sledilo več poskusov na obeh straneh, da bi osvojili polne tri točke, vendar pa je rezultat ostal nespremenjen.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

V podaljšku smo lahko videli hitro igro z veliko drsanja, vendar pa so na obeh straneh izostali zaključni streli na gol. Tako je bilo ob izteku dodatnih petih minut igre jasno, da bo o zmagovalcu današnje tekme odločila “loterija” kazenskih strelov. Te so prvi začeli Madžari in po seriji petih strelov sta obe ekipi imeli v svoji mreži po en zadetek. Kocka je padla že ob naslednjem, ko je na slovenski strani v polno zadel Aljaž Predan, na drugi strani ledene ploskve pa je Žiga Kogovšek ubranil madžarski strel in slavje se je lahko začelo.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Slovenija je tako pred zadnjim tekmovalnim dnem, ko jo v petek čaka še obračun z Ukrajino, prevzela mesto vodilne na lestvici in ima dobre možnosti za osvojitev končnega prvega mesta ter uvrstitev v višjo kakovostno skupino svetovnega hokeja.

Slovenija – Madžarska 5:4* (1:2,0:2,3:0,0:0,1:0)
* kazenski streli

0:1 – 05:12 Madacsi (Csaszar, Fejes)
0:2 – 07:33 Papp (Szalma)
1:2 – 12:59 Drozg (Svetina, Brus) PP1
1:3 – 28:23 Csaszar (Szalma, Mihaly)
1:4 – 34:47 Papp (Kovacs)
2:4 – 47:23 Predan (Drozg) PP1
3:4 – 50:25 Kapel (Sodja)
4:4 – 53:49 Sodja (Klofutar, Drozg)
5:4 – 65:00 Predan

Streli: SLO 33 (12,7,13,1); HUN 31 (12,11,7,1)
Kazni: SLO 6 (0,4,0,2); HUN 22 (4,4,14,0)