15. april 2019, Szekesfehervar – Naši mladi risi do 18 let po včerajšnji uvodni zmagi prvenstva proti britanskim hokejistom niso imeli veliko časa za slavje, saj je z novim dnem prišel tudi nov nasprotnik, prav tako močna domača ekipa Madžarske.

Domačini prvenstva so, zaradi včerajšnjega poraza, drevišnje srečanje pričakovano začeli zelo agresivno. A to varovance selektorja Jake Adlešiča ni posebej prestrašilo. Kljub temu pa so si v prvem delu srečanja z nepotrebnimi napakami prislužili dve mali kazni. Slednji so uspešno preživeli, a so nasprotniki tudi ob poravnanih močeh na ledu bili še naprej nevarni. Na polovici prvega dela tekme si je eden izmed madžarskih hokejistov priboril plošček in popolnoma sam privihral pred slovenskega čuvaja mreže Vala Usnika. Ta je bil v medsebojnem dvoboju sicer boljši, a je omenjeni madžarski poskus naše rise zmedel do te mere, da so v naslednji menjavi, v 12. minuti, prejeli prvi zadetek. Slovenski hokejisti so se v nadaljevanju brez odlašanja zagnano spustili v boj za izenačenje. Z močnejšo napadalno igro so prevladovali v obrambni tretjini domačinov, a žal brez željenega zadetka.

Vodstvo Madžarske z 1:0 je v nadaljevanju drevišnjega obračuna narekovalo boj do zadnjega, dokler se nasprotnik ne ukloni. Bolj zverzirana igra je slovensko izbrano vrsto tako velikokrat popeljala preko, v nasprotnikovo obrambno tretjino. A vse brez željenega rezultata. Vse bolj nervozni nasprotniki so le stežka prihajali pred slovenski gol, kar pa ne pomeni, da, ko jim je to uspelo, niso bili nevarni za slovensko obrambo. Napetost se je samo še stopnjevala – naši mladi risi so vedeli, da prostora in časa za napake ni.

Takoj po prvem metu ploščka v tretjem delu srečanja so se naši oklepniki še bolj silovito, še bolj borbeno, zagnali v napad. Naši fantje so odlično prevzeli pobudo in akcije odigravali z večjo samozavestjo. Nekaj odličnih predstav, a še vedno brez prepotrebnega zadetka. Vztrajnost se je obrestovala v 55. minuti, ko je prvi zadetek za slovensko vrsto prispeval Jure Povše in mlade rise vrnil v igro. Slovenci so v izteku rednega dela srečanja poskušali znova presenetiti madžarske hokejiste, a je za kaj bolj resnega zmanjkalo časa.

Pravo delo se je v podaljšku šele začelo. Skrbno načrtovani slovenski napadi so domačinom pošteno dali misliti – kot oklepniki priklopljeni na raketni pogon so nasprotnika peljali sem ter tja po ledeni ploskvi in skoraj nemoteno izpeljevali napade. A tudi petminutni podaljšek se je iztekel z današnjim večerom – brez zadetka. Jasno je bilo, da bodo o zmagovalcu drevišnje tekme odločali kazenski streli.

SAE_3928

Sreča je izbrala, da so z izvajanjem začeli naši hokejisti. Začetni niz petih kazenskih strelov na obeh straneh ni prinesel spremembe rezultata. V nadaljevanju so izvajanjem začeli Madžari. Slovenski čuvaj mreže je strel ubranil, nato pa je bil  v slovenskih vrtsah uspešen Miha Krmelj. Slednji je uspešno prelisičil vratarja in zaklučil večer z zadetkom in ponovno odpeto slovensko himno.

Jutri je na prvenstvu dan tekmovalnega premora, nato pa slovenske rise v sredo čaka spopad z Italjani.

Slovenija – Madžarska 2:1* (0:1,0:0,1:0,0:0,1:0)
* po kazenskih strelih

0:1 – 12:08 Keresztes (Schlekmann)
1:1 – 55:26 Povše
2:1 – 65:00 Krmelj

Streli: SLO 24 (7,5,8,4); HUN 26 (9,8,7,2)
Kazni: SLO 12 (4,6,2,0); HUN 20 (12,8,0,0)