15. maj 2017, Pariz – Zadnja tekma 81. svetovnega prvenstva elitne divizije v hokeju na ledu je Sloveniji prinesla prestižno tekmo pred polno dvorano v Bercyju proti domači Franciji. Tekma ni odločala o ničemer več, saj so Slovenci že pred tem izpadli iz elite, domačini pa so ostali brez možnosti za četrtfinale. V vratih Slovenije je tokrat začel Matija Pintarič, na klopi je bil prvič Luka Gračnar, do menjave pa je prišlo tudi v branilskih vrstah, kjer je Klemena Pretnarja zamenjal Andrej Tavželj.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Tekmo so oboji odprli dobro in si takoj ustvarili nekaj smelih priložnosti, a plošček ni želel v mrežo ne na eni in ne na drugi strani. Slovencem je vedno več upanja in samozavesti vlival zelo razpoloženi Pintarič, soigralci v polju pa so mu to vračali z borbo do sodniškega žvižga. Od daleč je bil med drugim zelo nevaren poizkus Tavžlja. V 17. minuti tekme sta v protinapad zdrvela Nik Pem in Aleš Mušič, slednjega so domači zrušili pred vrati in sledil je kazenski streli. Mušič je poizkušal s hitrim preigravanjem, žal pa je njegov strel Cristobal Huet ravno prav odbil, da je zletel mimo vrat.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Drugi del so domači odprli z vratnico Stephana da Coste, sijajno priložnost pa so pred vrati zamudili tudi naši po napadu Kena Ograjenška, ko so domači dvakrat plošček izbili z golove črte. V drugem poizkusu je bilo to po strelu Davida Rodmana. Poletna igra naših je ponujala vse več priložnosti, nato pa so sodniki v 29. minuti hitro dvignili roke za prekršek Jurija Repeta in prvo malo kazen na tekmi. Francozi so to kaznovali po vsega 15 sekundah igre, ko je pred Pintaričem po strelu od daleč palico podstavil Antoine Roussel. Žal je sledil še en dokaj hiter zadetek v slovenski mreži, ko je na začetku 32. minute po lepem kroženju domačih v naši obrambni tretjini pod prečko lepo zadel Yohann Auvitu. V 37. minuti so prvo priložnost z igralcem več dočakali tudi naši, ko so Francozi imeli preveč igralcev na ledeni ploskvi. Prvo lepo akcijo je zaključil Miha Verlič, drugo pa Robert Sabolič, ki je zadel vratnico. Vmes se je z nekaj spektakularnimi posredovanji znova izkazal Pintarič.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Zadnja tretjina se je začela s hitro kaznijo Ograjenšku, tik pred iztekom le te, pa je na klop moral že Sabahudin Kovačevič. Vsega 7 sekund igre z igralcem več so domači izkoristili po 6 sekundah, ko je z leve zadel Roussel. Naši so hitro vrnili in zadeli še na zadnji tekmi, ko je kapetan Jan Muršak ušel po sredini in matiral Hueta na njegovi zadnji reprezentančni tekmi za 3:1 in drugi njegov zadetek z igralcem manj na prvenstvu. Sledilo je še nekaj lepih priložnosti na obeh straneh, odprta tekma pa je epilog dobila v 59. minuti, ko je v prazno mrežo ob dveh igralcih manj (Pintarič je zapustil vrata) še enkrat zadel Roussel.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Za igralca zadnje tekme prvenstva je bil zasluženo izbran Pintarič, najboljša trojica prvenstva iz slovenskih vrst pa je Jan Muršak, Robert Sabolič in Aleš Kranjc.

Francija – Slovenija 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)

1:0 – 28:20 Roussel (Auvitu, S.de Costa) PP1
2:0 – 31:08 Auvitu (Bellemare, Roussel)
3:0 – 44:01 Roussel (Auvitu) PP2
3:1 – 44:25 Muršak (Mušič, Pintarič) SH1
4:1 – 58:30 Roussel SH1 EN

Streli: FRA 25 (5, 10, 10); SLO 27 (8, 10, 9)
Kazni: FRA 4 (0, 2, 2); SLO 6 (0, 2, 4)

SLOVENIJA: Pintarič/Gračnar, Vidmar, Kranjc, Urbas, Muršak, Verlič, Repe, Kovačevič, Jeglič, Tičar, Sabolič, Gregorc, Robar, D.Rodman, Ograjenšek, Goličič, Tavželj, Podlipnik, Mušič, Pem, Kuralt; Selektor: Nik Zupančič

Zapisnik tekme
Posnetek tekme
Vrhunci tekme