7. maj 2017, Pariz – Po srčni borbi in povratku po zaostanku s 4 zadetki ter osvojeni točki proti Švici je Slovenijo na svetovnem prvenstvu v Parizu že 24 ur kasneje čakala nova preizkušnja, tokrat proti olimpijski in svetovni prvakinji Kanadi. Naš tabor je zjutraj udarila vest, da na današnji in še naslednji tekmi ne bo smel igrati Žiga Jeglič, ki ga je disciplinska komisija kaznovala zaradi udarca na včerajšnji tekmi, kar sodniki sicer niso videli.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Tudi danes je v vratih za Slovenijo začel Gašper Krošelj, ki so ga Kanadčani hitro ogreli. Še pod večjim pritiskom se je skupaj z obrambo znašel po dobri minuti igre, ko je bil zaradi oviranja izključen kapetan Jan Muršak. Naša obramba je zdržala, ko se je kapetan vrnil na led pa je imel sijajno priložnost, a žal je njegov poizkus zaustavil Chad Johnson. Kanadčani so nato izpeljali lepo akcijo sredi pete minute, ko je Krošlja s strelom s sredine v sam levi zgornji kot matiral Tyson Barrie. Naši so strnili vrste in po priložnosti prvega napada, kjer je Jegliča zamenjal Ken Ograjenšek je po prekršku nad Robertom Saboličem na klop moral Mike Matheson. Večjih nevarnosti sicer ni bilo, se je pa v lepi priložnosti nato znašel Luka Vidmar, a žal ni zadel z bližine. V 15. minuti so nasprotniki udarili še enkrat, tudi z nekaj sreče, saj je Krošelj prvi poizkus najprej odlično odbil, naslednjega pa žal ne, ko mu je plošček ušel, pred golovo črto je bil požrtvovalen še Blaž Gregorc, a je bil od vseh žal uspešnejši Nate MacKinnon. Slabi dve minuti kasneje so si naši gol zabili kar sami, ko je pred Krošljem plošček v gol po strelu Braydena Pointa popeljal Vidmar. Do konca tretjine je nevarno z desne sprožil še Ograjenšek, a rezultat se ni spremenil.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Drugi del srečanja se je začel bolj enakovredno, naši pa so v slabih prvih petih minutah dobro držali stik s kanadsko igro. Nato pa je naša obramba malce zaspala, pri hitri akciji Kanade pa je Krošelj strel kapetana Claudea Girouxa odbil do osamljenega MacKinnona, ki mu ni bilo težko zadeti drugič danes. Zaradi visoke palice je pol minute kasneje na klop še drugič moral Muršak, Kanada pa je to hitro izkoristila. Po slabe pol minute igre je od oddaljenejše vratnice Krošlja še tretjič matiral MacKinnon. Isti igralec je bil nato izključen v 29. minuti tekme, nevaren je bil Ograjenšek, slabo minuto kasneje pa se mu je na klopi pridružil še Jason Demers in naši so imeli lepo priložnost ob igri 5-3. Najbližje uspehu je bil po lepem kombiniranju z desne strani Rok Tičar, a je zadel Johnsona v rob rokavice. Naši so začutili igro, požrtvovalnost pa se jim je obrestovala po hitri akciji v 36. minuti tekme. Robert Sabolič je potegnil po levi, pred gol je podal malce dvignjen plošček, ki ga je lepo zadel Muršak za drugi zadetek na turnirju. Podajo je vpisal še Klemen Pretnar, ki je Saboliča po dobljenem sodniškem metu v obrambni tretjini poslal v napad. Dobro minuto in pol kasneje pa so Kanadčani zadeli še šestič, potem ko je po podaji Travisa Konecnyja Mitch Marner lepo položil Krošlja, počakal in ustrelil v prazna vrata. Do konca tretjine smo videli še igro 4-4, potem ko sta na klop odšla Boštjan Goličič in Calvin de Haan.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Igra naše reprezentance se je v tretji tretjini še popravila, podobno kot včeraj proti Švici, so tudi danes naši zaigrali proti koncu še bolje. Po enakovrednem boju v prvih minutah in nekaj odličnih reakcijah Krošlja pa je sedmi zadetek v našo mrežo dobesedno padel v 48. minuti tekme, ko Jeff Skinner točno ni vedel, kam bi oddal ploščico, iskal je podajo pred gol, a je plošček blokiral Aleš Mušič, od njegove palice pa se je ploščica v loku spustila ob bližnji vratnici Krošlja v gol. Naši so nato dobro ubranili še kazen Davidu Rodmanu, ob izteku 58. minute pa so zasluženo zadeli ob odloženi kazni. Pretnar je z modre linije ob igri 6-5 podal pred gol, kjer je bil vztrajen Jan Urbas za njegov drugi zadetek na tem turnirju.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Za igralca tekme je bil pri Sloveniji izbran Robert Sabolič. Jutri imajo risi na urniku trening, naslednja tekma pa jih čaka v torek popoldne proti Norveški.

Slovenija – Kanada 2:7 (0:3, 1:3, 1:1)

0:1 – 04:30 Barrie (Simmonds, Konecny)
0:2 – 14:36 MacKinnon (Skinner, Barrie)
0:3 – 16:14 Point (Konecny)
0:4 – 24:44 MacKinnon (Giroux, de Haan)
0:5 – 25:43 MacKinnon (Marner, Barrie) PP1
1:5 – 35:44 Muršak (Sabolič, Pretnar)
1:6 – 37:11 Marner (Konecny)
1:7 – 47:07 Skinner (MacKinnon, Barrie)
2:7 – 57:55 Urbas (Kranjc, Pretnar) EA

Streli: SLO 14 (6, 5, 3); CAN 51 (19, 15, 17)
Kazni: SLO 8 (2, 4, 2); CAN 8 (2, 6, 0)

SLOVENIJA: Krošelj/Pintarič, Robar, Kovačevič, Tičar, Sabolič, Ograjenšek, Vidmar, Kranjc, Urbas, Muršak, Verlič, Pretnar, Gregorc, D.Rodman, Goličič, Kuralt, Tavželj, Podlipnik, Mušič, Pem; Selektor: Nik Zupančič

Zapisnik tekme
Posnetek tekme
Vrhunci tekme