13. maj 2017, Pariz – Šesta tekma svetovnega prvenstva v Parizu je za Slovenijo že predstavljala odločilno misijo v boju za obstanek med elito. Zmaga po rednem delu proti Belorusiji, ki je v tekmo vstopila z včeraj osvojeno točko proti Franciji, bi Sloveniji že prinesla obstanek med najboljšimi. Dvoboj z Belorusi, tretji v zadnjem letu dni, je v vratih začel Gašper Krošelj.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Slovenci so v tekmo vstopili precej bolje kot po navadi na tem prvenstvu, posledica tega pa je bila tudi prva nevarna akcija na tekmi, ko je po desni potegnil Žiga Jeglič, Mitja Robar pa iz ugodnega položaja žal ni matiral Kevina Lalanda. V tretji minuti so sodniki zelo strogo izključili Blaža Gregoca po boju ob ogradi in ko je že kazalo, da se bod risi uspešno otresli pritiska, je bil 4 sekunde pred koncem kazni strogo izključen še Aleš Kranjc. Krošelj in obramba so zdržali nalete Belorusov in Slovenci so znova malce lažje zadihali. Po nekaj obetavnih strelih pa je v 14. minuti po polprotinapadu z višine levega kroga neubranljivo pod prečko zadel Aleksander Pavlovič. Naših to ni zmedlo, že dobri dve minuti kasneje je na klop moral Kristian Khenkel. Po dobi minuti, ko so risi uspeli postaviti formacijo, je sprožil Robert Sabolič, odbitek pa je v gol pospravil Jeglič, ki je tik pred tem pridrsal s klopi za rezervne igralce. Belorusi so padli v igri, novo lepo akcijo naših pa je 45 sekund pred iztekom prve tretjine s prvim golom na prvenstvu kronal David Rodman, ki je z desne strani natančno zadel v daljši zgornji kot Lalandovih vrat. Slovenci so tako na prvi odmor zasluženo odšli s prednostjo enega zadetka.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Prednost se je žal hitro stopila, po vsega 29 sekundah igre drugega dela, ko je akcijo bratov Kosticin po podaji izza gola zaključil Jevgeni Koviršin. Naši so lovili novo vodstvo, igrali dobro, niso reagirali na nekaj grobih vložkov Belorusov, ki so v 27. minuti zaigrali brez Jevgenija Lisovetsa. Napad naših tokrat ni izkoristil priložnosti, terenska premoč pa se je še naprej nadaljevala. Nato pa protinapad Belorusov na polovici srečanja, ko je ustrelil Ilja Sinkjevič, odbitek pa je v prazno mrežo za drugo vodstvo Belorusije danes pospravil Pavlovič. Slovenci bi takoj lahko izenačili, a je poizkus Kena Ograjenška ležeči Lalande uspel zaustaviti. Na začetku 39. minute pa nov protinapad Belorusov, ko je Mitjo Robarja ob ogradi oviral sodnik, tokrat je po lepi podaji Pavloviča v sredino zadel Šinkjevič. Takoj po sodniškem metu je Robar dobil 2+10 minut kazni zaradi naleta v glavo, Belorusi pa so 17 sekund pred drugo sireno izkoristili tudi to, potem ko je ležeči kapetan Andrej Stas plošček pred golom porinil v prazno mrežo za visokih 5:2.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Risi so odločno krenili po nov velik povratek, a zadnja tretjina ga žal ni prinesla. Priložnosti je bilo kar nekaj, tudi ob igri z igralcem več, ko je Sabahudin Kovačevič zadel prečko, a žal zadetka ni bilo. Dvakrat so se risi uspešno branili tudi z igralcem manj na ledu, v zadnjih treh minutah pa poizkušali tudi brez vratarja, kar pa žal ni prineslo uspeha. Rezultat je tako ostal 5:2 za Belorusijo in jasno je, da že pred zadnjo tekmo, ki bo na sporedu v ponedeljek zvečer, Slovenija ne bo obstala med elito svetovnega hokeja na ledu.

Za igralca tekme je bil tokrat izbran David Rodman.

Slovenija – Belorusija 2:5 (2:1, 0:4, 0:0)

0:1 – 13:12 Pavlovich (Shinkevich, Linglet)
1:1 – 16:52 Jeglič (Verlič, Sabolič)
2.1 – 19:15 D.Rodman (Kovačevič, Pretnar)
2:2 – 20:29 Kovyrshin (A.Kostitsyn, S.Kostitsyn)
2:3 – 29:48 Pavlovich (Shinkevich)
2:4 – 38:05 Shinkevich (Pavlovich)
2:5 – 39:43 Stas (Stefanovich) PP1

Streli: SLO 30 (13, 6, 11), BLR 29 (10, 13, 6)
Kazni:SLO 20 (4, 2+10, 4), BLR 10 (2, 4, 4)

SLOVENIJA: Krošelj/Pintarič, Pretnar, Kovačevič, Jeglič, Tičar, Sabolič, Gregorc, Robar, Urbas, Muršak, Verlič, Vidmar, Kranjc, D.Rodman, Ograjenšek, Goličič, Podlipnik, Repe, Mušič, Pem, Kuralt; Selektor: Nik Zupančič

Zapisnik tekme
Posnetek tekme
Vrhunci tekme