10. maj 2017, Pariz – Po težkem porazu proti Norveški časa za objokovanje na 81. svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu v Parizu ni bilo prav veliko, saj je že 24 ur kasneje sledil obračun slovenske hokejske reprezentance s Finsko. V vratih Slovenije je začel Gašper Krošelj, v postavo se je po odsluženi kazni vrnil Žiga Jeglič, v branilskih vrstah pa je Andreja Tavžlja zamenjal Jurij Repe.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Finci so srečanje začeli bolje, že po treh minuteh se je z dvema super obrambama moral izkazati Krošelj po strelih s sredine. A tudi naši so se hitro ogreli in danes že od začetka pokazali povsem drug obraz. Prve priložnosti sta imela Boštjan Goličič in Aleš Kranjc, ki sta poizkušala z leve strani in sta dodobra ogrela Harrija Saterija v Finskih vratih. Dobro drsanje in prevzemanje je Fincem onemogočalo konstanten pritisk, a kljub temu nevarnih strelov in prodorov ni manjkalo, razpoloženi Krošelj pa se ni dal. V 15. minuti tekme so naši v obrambi odigrali odlično, plošček je izbil Aleš Mušič, po sredini je po podaji Nika Pema potegnil Anže Kuralt, pot mu je utiral Kranjc, naš napadalec pa je v sredini odlično sprožil proti bližnji vratnici, le malce nad ledom in Sateri je bil premagan! Takoj po dobljenem sodniškem metu na sredini so Finci izpeljali bliskovito akcijo, čist strel z leve pa je na srečo zletel v slovensko prečko. Zadnji pritisk nasprotnika se je žal končal 4 sekunde pred prvo sireno, ko je bil zaradi zadrževanja s palico izključen Žiga Jeglič.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Igro z igralcem manj so naši dobro izničili, nato pa v peti minuti ob prepovedanem dolgem strelu žal prvič nocoj klonili. Dobljen sodniški met na desni strani in hiter ter močan strel od daleč Velija-Mattija Savinainena je končal pod prečko Krošlja. Ob izteku iste minute je še drugo kazen dobil Jeglič, tokrat zaradi grobosti. Naša igra z igralcem manj tokrat ni zdržala, potem ko se je plošček odbil po strelu Savinainena, pa je bil povsem nemočen ob strelu osamljenega Mikke Rantanena. V 31. minuti so naši dobili še tretjo malo kazen, a tokrat izključitev Luke Vidmarja ni bila usodna. Naši so nato le zaigrali bolje, strnili vrste, dvakrat je bil nevaren Goličič, streljala pa sta še Ken Ograjenšek in Sabahudin Kovačevič a žal brez uspeha in naši so na drugi odmor odšli z minimalnim zaostankom.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Sredi pete minute nadaljevanja so prvič z igralcem več zaigrali tudi naši hokejisti, potem ko je na klop moral Joonas Jarvinen. Uigrana igra z igralcem več je znova udarila, potem ko je po pletenju mreže plošček pred gol z desne poslal Robert Sabolič, preusmeril ga je Rok Tičar in Sateri je klonil. Po izenačenju so naši igrali še naprej zavzeto in celo z mislijo na velik uspeh. Žal pa je slabe štiri minute kasneje samostojen prodor v desne proti sredini uprizoril 19-letni Sebastian Aho, ki je neubranljivo zadel v desni zgornji kot Krošljevih vrat. Le dobro minuto kasneje so Finci podvojili vodstvo, potem ko pokriti Krošelj ni videl dokaj nenevarnega strela Markusa Hannikainena z desne strani. Upanje je za naše močneje zagorelo na začetku 58. minute, ko je bil izključen Tomi Sallinen. Po pol minute odmora je Krošelj odšel iz vrat, Slovenija je igrala 6-4, a žal ni bila učinkovita. Ko se je Sallinen vrnil na led, so Finci ravno izbili plošček in Sallinen je postavil končnih 5-2 v prazno mrežo.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Poraz Slovenije, a zelo vzpodbudna predstava risov, ki jih jutri čaka dan tekmovalnega premora pred zaporednima tekmama s Češko in Belorusijo. Za igralca tekme je bil danes izbran Gašper Krošelj, ki je zaustavil kar 44 strelov na svoja vrata.

Finska – Slovenija 5:2 (0:1, 2:0 3:1)

0:1 – 14:21 Kuralt (Pem)
1:1 – 24:06 Savinainen (Honka, Sallinen)
2:1 – 25:51 Rantanen (Savinainen, Aho) PP1
2:2 – 45:50 Tičar (Sabolič) PP1
3:2 – 49:30 Aho (Rantanen)
4:2 – 50:34 Hannikainen (Lajunen)
5:2 – 59:15 Sallinen EN

Streli: FIN 49 (15, 18, 16); SLO 14 (5, 4, 5)
Kazni: FIN 4 (0, 0, 4); SLO 6 (2, 4, 0)

SLOVENIJA: Krošelj/Pintarič, Pretnar, Kovačevič, Jeglič, Tičar, Sabolič, Gregorc, Robar, Urbas, Muršak, Verlič, Vidmar, Kranjc, D.Rodman, Ograjenšek, Goličič, Podlipnik, Repe, Mušič, Pem, Kuralt; Selektor: Nik Zupančič

Zapisnik tekme
Posnetek tekme
Vrhunci tekme