16. maj 2023, Riga –  Tretjo tekmo prvenstva v najmočnejšem kakovostnem razredu svetovnega hokeja je slovenska hokejska reprezentanca odigrala proti izbrani vrsti Norveške. V zahtevni tekmi, ki ni ponudila veliko priložnosti za zadetek na obeh straneh, so imel bolj srečno roko hokejisti iz dežele vikingov, ki so na koncu slavili z edinim zadetkom srečanja.

Risi so današnje srečanje začeli odločno in bili v uvodnih minutah dokaj enakovreden nasprotnik. Žal pa svoje pobude niso uspeli pretopiti v zadetek za slovensko vodstvo. To so pričeli izkoriščati Norvežani, ki so zlagoma prevzemali igro v svoje roke. V 15. minuti so si na sredini ledene ploskve izborili plošček, s katerim je v prodor zadrsal Thomas Berg Paulsen, se otresel slovenskih branilcev in z natančno odmerjenim strelom premagal slovenskega vratarja Gašperja Krošlja. Do konca prvega dela so varovanci selektorja Kopitarja dobili priložnost v obliki številčne prednosti na ledu, ki pa je niso uspeli izkoristiti za izenačujoči zadetek.

Na uvodu v drugi del so pobudo sprva imeli v rokah Norvežani in slovenski hokejisti so potrebovali nekaj časa, da so vzpostavili ravnovesje na ledu. Tako je na polovici tekme imel lepo priložnost Robert Sabolič, a je prečka rešila norveškega vratarja. V 37. minuti je plošček v norveško mrežo sicer spravil Rok Tičar, a je glavni sodnik gol razveljavil, saj je pred tem en izmed slovenskih igralcev storil prekršek. V nadaljevanju so Norvežani dvakrat imeli igralca več na delu, a je slovenska obramba uspela ohraniti slovensko mrežo nedotaknjeno.

V zaključku tekme so varovanci selektorja Kopitarja strnili moči v želji za izenačujoči zadetek, ki bi jim prinesel možnosti za prve točke na prvenstvu. Potem ko so se dvakrat ubranili z igralcem manj, so “power play” dobili tudi sami. Vendar pa tako ponujene priložnosti niso uspeli izkoristiti. Vikingi so uspešno odbijali vse slovenske poskuse. Selektor Kopitar je v zaključnih minutah poskusil tudi brez vratarja in z dodatnim napadalcem. Risi so napadali vse do zadnje sekunde, a norveški vratar je bil neizprosen ter je obranil prednost iz prvega dela.

Jutri je za Slovenijo prost dan, v četrtek pa jih čaka tekma s Češko.

Foto: IIHF / Matt Zambonin (vse)


Slovenija – Norveška 0:1 (0:1,0:0,0:0)

0:1 – 14:05 Berg-Paulsen (Johannsen, Olsen)

Streli: SLO 18 (5,7,6); NOR 29 (9,12,8)
Kazni: SLO 6 (0,4,2); NOR 8 (2,4,2)

Slovenija: Krošelj/Gračnar, Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič, Magovac, Čepon, Sabolič, Tičar, Kuralt, Štebih, Mašič, Drozg, Simšič, Ograjenšek, Pance, Čimžar, Tomaževič, Zajc, Crnovič; Selektor: Matjaž Kopitar